Een gelijkspelletje voor BSG 4


Zaterdag speelden we met BSG 4 een thuiswedstrijd tegen Almere 3. Op papier waren wij iets sterker, maar ja zoals wel vaker is gebleken kan dit in de praktijk heel anders uitpakken. Rik Weidema en Burg de Man werden vervangen door Florian Wagener en Kees Beijen. De wedstrijd stond voor 13:00 uur op de planning, maar toen ik om 12:30 binnenkwam om de borden op te stellen, zat onze tegenstander al klaar in het DSC (het was rustig op de weg meldde ze mij).

Ondanks de snelle overwinning van Joan was het begin voor Almere; Wim Vijvers kwam slecht uit de opening. Toen ik naast me keek en Wim inmiddels zeven zetten had gespeeld, stonden al zijn stukken weer op de laatste rij en zijn koning op f8, zijn tegenstander had inmiddels al het hele centrum te pakken. Wim heeft de hele partij onder zware druk gestaan en was er uiteindelijk onder bezweken. Ikzelf kwam wel goed uit de opening, maar toen ik een zwak pionnetje van mijn tegenstander oppeuzelde verloor ik het initiatief. Een mooie koningsaanval werd mij vervolgens fataal. Kees Beijen was inmiddels remise overeengekomen en bij Johan Kroon was het ook ineens afgelopen in Johan zijn nadeel. Kortom 3½ – 1½ voor Almere met nog 3 borden te gaan. Florian was lekker bezig en had inmiddels een kwaliteit gewonnen, Dolf was in een eindspel terecht gekomen met een pion minder en Henk Swart stond ook onder druk. Het zag er dus niet zo goed voor ons uit. Gelukkig wist Florian wel spoedig te winnen, maar de overige 2 partijen boden niet veel hoop. Even later raakten beide spelers van Almere volledig het spoor bijster. Dolf zijn tegenstander weigerde nog een pion te winnen en in het ontstane pionneneindspel (dat nog steeds gewonnen was) gaf hij pardoes zijn pluspion weg. Hierdoor bleef er een potremise stelling over.

Nadat de torens waren geruild bij Henk kon hij in het overgebleven dame eindspel ineens heel hard lopen met een pionnetje. De dame van zijn tegenstander werd zo vastgezet. Een poging van de Almeerder om hieruit te komen mislukte, Henk kon via wat schaakjes toch zijn pion laten promoveren en de partij opeisen. Eindstand 4 – 4 en zijn we op miraculeuze wijze ontsnapt aan een nederlaag. Hierdoor staan we nu op de derde plaats, maar omdat alles heel dicht bij elkaar staat zijn we, met nog twee ronden te gaan, nog niet helemaal uit de gevaren zone. Bij een ongunstig verloop kunnen we zelfs nog degraderen.

 

Arensman , J. (Joan)2046Alberts , P.J.W. (Peter)1762z-w1 – 0
Wagener , F.O.O. (Florian)1842Bos van den, R. (Raymond)1724w-z1 – 0
Vijvers , W.G. (Wim)1663Dijk van, L. (Luc)1707z-w0 – 1
Brandenburg , M. (Melchior)1730Haspels , J.J.D. (Johan)1682w-z0 – 1
Houtman , A. (Dolf)1687Norden , M.J. (Marc)1634z-w½ – ½
Beijen , C.M. (Cees)1636Schutte , M. (Mark)1609w-z½ – ½
Swart , H.D. (Henk)1643Terpstra , G. (Gerben)1605z-w1 – 0
Kroon , J.W.M. (Johan)1521Smits , C. (Cees)1591w-z0 – 1
Gemiddelde Rating: 1721 Gemiddelde Rating: 1664 4-4

Comments & Responses

Geef een reactie