BSG 2 vergeet goede zetten te doen


Om onze clubgenoten en trouwe supporters niet teleur te stellen, volgt hieronder een verslag van de wedstrijd tussen Amersfoort 1 en BSG 2 op 9 februari. Kort, omdat ik me op het moment van schrijven (dinsdagavond) niet meer alle details van de partijen herinner. Daarom schrijf ik mijn verslag vaak direct na de wedstrijd in het weekend, maar dit weekend zat vol met leuke sociale verplichtingen. Daarom een verslag vanuit Londen waar ik de laatste weken veel ben voor mijn werk.

Het Amersfoortse denksportcentrum zit op een industrieterrein vlak buiten de stad en is vanuit Bussum gemakkelijk bereikbaar met de auto. En voor de sportievelingen onder ons (Yme!) is het ook vanaf Amersfoort Centraal Station goed te lopen. Kortom, geen vuiltje aan de lucht bij het begin van de wedstrijd.

Halverwege de wedstrijd had ik er nog steeds alle vertrouwen in. Jesper met wit spelend op bord 1 stond een beetje onder druk, maar we kennen hem als een taaie speler. Rein had met zwart een goede stelling bereikt. Hij had een pion meer, al was dat in de stelling die op het bord stond niet het meest belangrijke. Belangrijk was dat hij genoeg druk tegen de witte koning had om de druk op zijn koning te weerstaan. Frans had zich met wit solide opgesteld tegen een provocerende zwarte opening en had niets te vrezen. En Yme had met zwart misschien een licht nadeel, maar het leek me niet verontrustend. Wat grappig was, was dat in beide partijen de zwarte dame in de opening naar f5 ging. De dame van Yme stond misschien een beetje buitenspel en de dame van Frans’ tegenstander had gevaarlijk kunnen worden als Frans niet had opgepast. Tot zover de borden 1 tot en met 4.

Op de lagere borden had Tom op bord 5 met wit veel meer tijd over dan zijn tegenstander, die in de opening veel tijd gebruikte. Het leek me dat Tom iets sneller had mogen aanvallen, maar Tom weet meestal goed wat hij doet. Op bord 6 had ik een ongeveer gelijke stelling bereikt nadat ik eerst de opening slecht had gespeeld en nadat mijn tegenstander mij had laten ontsnappen van een mat in 2. Op bord 7 had Timon een prima stelling. Niet gewonnen, maar wel goed speelbaar. Ik verwachtte daar een koningsaanval te zien, want Timon is vaak naar voren gericht. En op bord 8 ten slotte had Coen met zwart een betere stelling vanwege de versplinterde witte pionnen voor de witte koning.Dat leek me iets waar Coen wel raad mee wist.

Het liep echter allemaal anders dan gedacht. Wat er precies gebeurde, heb ik niet gezien. Jesper hield inderdaad remise, net als Frans en Yme. Maar Rein, Tom, Timon en Coen verloren en ineens was mijn partij de laatste die nog aan de gang was. Ik verloor een toreneindspel dat misschien remise te houden was geweest. Zo stond er een 6½-1½ nederlaag op het scorebord.

De volgende ronde laat even op zich wachten. Pas op 16 maart mogen we weer spelen. Dan spelen we thuis tegen Paul Keres 2.

Amersfoort (2090) – BSG 2 (2064) 6½-1½
1. D van Leent (2230) – J de Groote (2216) ½-½
2. H Porte (2159) – R Brouwer (2064) 1-0
3. J Bügel (2154) – F Borm (2132) ½-½
4. R Tonnon (2074) – Y Brantjes (2055) ½-½
5. G van Otten (2050) – T de Ruiter (1981) 1-0
6. J Piet (2020) – R Hilhorst (2010) 1-0
7. P Reedijk (2067) – T Brouwer (2008) 1-0
8. T Grutter (1968) – C van der Heijden (2043) 1-0

Ruben Hilhorst

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie