BSG speelt gelijk tegen HMC


Het beloofde een interessante dag te worden. BSG was prettig de winterstop in gegaan met een tweede plek. HMC kon ook niet klagen dit seizoen, door met een wat lager teamgemiddelde dan afgelopen jaren, één matchpunt van de nummer 2 te staan.

Zelf werd ik wakker gemaakt door de overheid. De NL-Alert heb ik alleen via aangekondigde tests meegemaakt, maar nu ging ie af for real. Niet veel later toen ik mijn huisventilatie uitdeed, kwam het bericht dat het om een niet gevaarlijke stankontwikkelingen ging uit Alblasserdam. Anyway, dit zette me meteen scherp voor de kraker die om 12 uur zou beginnen.

Als BSG waren we een beetje verzwakt, maar Frank en Alexander waren gelukkig bereid om deze keer mee te spelen. En er waren zelfs twee BSG-supporters bij de uitwedstrijd! Daarnaast hadden we een licht ratingoverwicht, en door ons extra matchpunt zouden we ons zelfs favoriet kunnen noemen.

Een favorietenrol was toch iets te voorbarig. De wedstrijd begon best dramatisch (vanuit Bussums oogpunt). Alexander speelde tegen de ijzersterke Rob Schoorl. Net voor de partij kondigde Alexander al aan dat ook hij niet gespaard was van de jaarlijkse winterepidemie. Met wit werd hij uit de tent gelokt door de pseudo-passieve opstelling van zijn tegenstander. Zwart kwam in zijn type spel, waardoor hij de eerste punt van de wedstrijd binnen speelde. Toch weer een geval dat met zwart spelen ook zo zijn voordelen heeft.

Daarna was de leukste pot van de dag ook alweer voorbij, die tussen Ton en Jeroen Bosch. Jammer genoeg kon ik alleen van een deel van de analyse genieten. Nu stond er 2-0 op het scorebord.

Het eerste halfje kwam uit een spannende opening, de Koningsindische Aanval/Philidor in de voorhand tussen Mischa Senders en Henk. Wit had een zwakte op f4 toegelaten door zijn pionnen op e4 en g4 te zetten. Optisch leek het me goed voor zwart. Niet veel zetten later had eerst zwart een paard op f4 en daarna wit een paard op f5 staan. Deze werden tegen elkaar weggeschreven. Het resulterende ongelijkelopereindspel werd snel remise gegeven.

Ik had een ongelukkige loting met zwart. Martijn Dambacher is gewoon een hele degelijke speler. Toen ik op zet 4 eigenlijk al de mist in ging (al die move-orders in de Pirc), werd dit op zet 7 pas afgestraft doordat wit mijn c-pion eraf sloeg. Het motief …d6-d5 is vaak ijzersterk, maar in deze opstelling een grote bluf. Toen stond het 3½–½ en had ik niet al te veel hoop.

Gelukkig waren de langzitters wel op dreef vandaag. Thomas tegen Thomas leek, althans in mijn ogen, een rustige Italiaan te worden. Totdat onze Thomas een pion in twee zetten won en het daarna keurig uitspeelde. Dus 3½-1½.

Ruud blijft me maar verbazen. Hij verbruikte veel tijd met een briljant pionoffer en pakte de stelling van Martin Martens op twee vleugels aan. Met risico, maar wel een mooie winst, en een superscore voor BSG. Nu stond het 3½-2½.

De partij van Geert van der Stricht tegen Jesus is te complex om te analyseren door mij (erg positioneel) maar het was een degelijk halfje.

Als invaller scoort Frank erg goed dit seizoen. Op zet 5 speelde hij Pg4 waar tegenstander Justin Senders niet op voorbereid was. Hij kwam erg riant uit de opening met zijn loperpaar en wist daar goed gebruik van te maken. Dus een mooie 4–4.

Nog twee borden over. Zowel Ewoud als Nargiz speelden lekker actief in een Spaanse partij. Wits aanval dwong Ewoud een kwaliteit te offeren. Hoewel er wat activiteit ontstond, was zijn pionnendoorbraak niet veel waard tegenover het torenspel van wit. Dus 5–4 voor HMC. Gelukkig kon Mads zijn Catalaanse partij met succes voltooien. Hij heeft een goede score in de variant, en hoewel verrast door het snelle openingsspel van Twan, kwam hij toch best prettig te staan. Na een lastige uitspeelfase waarin beide spelers minder dan een minuut hadden greep Twan als laatste mis door zijn a-pion te geven.

Zodoende 5–5. We zagen concurrent LSG met 1 matchpunt vooruitlopen, maar, zoals we in een leeg Chinees-Indonesisch restaurant in de buurt constateerden, hebben we nog alles in eigen hand.

HMC Den Bosch (2332) – BSG (2370) 5-5
1. Twan Burg (2514) – Mads Andersen (2591) 0-1
2. Martijn Dambacher (2498) – Lars Ootes (2358) 1-0
3. Martin Martens (2355) – Ruud Janssen (2502) 0-1
4. Geert van der Stricht (2370) – Jesús Garrido Dominguez (2403) ½-½
5. Jeroen Bosch (2411) Ton van der Heijden (2318) 1-0
6. Mischa Senders (2267) – Henk van der Poel (2232) ½-½
7. Thomas Mollema (2190) – Thomas Willemze (2393) 0-1
8. Nargiz Umudova (2236) – Ewoud de Groote (2258) 1-0
9. Rob Schoorl (2274) – Alexander van Beek (2275) 1-0
10. Justin Senders (2204) – Frank Erwich (2374) 0-1

Lars Ootes

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie