BSG 2 is praktisch gedegradeerd


Gisteren verloor BSG 2 met 5½–2½ van Kennemer Combinatie 2. Met nog één ronde te gaan staan we met 5 punten op de negende plaats. Er staan drie clubs boven ons met 7 matchpunten, maar alleen in theorie kunnen we de degradatie nog ontlopen. Dan zouden wij in de laatste ronde ruim moeten winnen en een van de anderen zou dik moeten verliezen. De laatste ronde spelen we tegen het al gedegradeerde Laurierboom-Gambiet. Of we van ze kunnen winnen is nog maar de vraag, maar we zullen vrijuit spelen om het seizoen leuk af te sluiten.

Over de partijen moet ik noodgedwongen kort zijn. Ik gebruikte voor mijn eigen partij onpraktisch veel bedenktijd waardoor de fijnere details van de partijen van mijn teamgenoten me zijn ontgaan. Van bord 1 naar bord 8, herinner ik me het volgende.

Yme en Pieter Roggeveen speelden een Siciliaan, waarin beiden wisten hoe de stelling behandeld moet worden volgens de boekjes. Een correcte remise was het gevolg. Timon leverde een knappe prestatie door Richard Duijn op remise te houden. In een soort Engelse opening zag ik kort na de opening witte pionnen op h3, g4 en e4 en zwarte pionnen op h4, g5 en e5. Eerlijk gezegd begreep ik niets van wat beiden op het bord brachten, maar Timon raakte de draad niet kwijt.

Coen stond na de opening erg goed tot gewonnen tegen Marcel Canoy. Beide spelers vertelden me dit na afloop, dus het moet wel waar zijn. Coen koos een verkeerde afwikkeling en er ontstond een gelijk toreneindspel. Coen wilde graag een punt binnenhalen voor het team en nam te veel risico’s waardoor hij verloor. Tom had een zware dag tegen Rob Duijn. Hij koos ervoor om zich in te graven in een zwarte vesting, maar de witspeler wist feilloos de gaten in de stelling te vinden.

Bij Frans stond er tegen Edwyn Mesman ook een Siciliaan op het bord. Ook hier leek het me dat beide spelers vrij correct speelden en een remise was het gevolg. Jesper verloor een pion in de opening, maar had wat vage compensatie. Op een gegeven moment zag ik dat beide spelers twee torens hadden en een loper van ongelijke kleur. Toen wist ik dat Jesper het remise zou houden en dat bleek even later.

Rein won een pion in de opening, maar Jan Bakker had volop compensatie. Rein moest nauwkeurig spelen en bereikte de veilige remisehaven. Over mijn eigen partij kan ik alleen zeggen dat mijn tegenstander en ik allebei veel tijd verbruikten om slechte zetten te bedenken, maar ik maakte de laatste fout. En was het niet Tartakower die zei dat degene wint die de één-na-laatste fout maakt?

Kennemer Combinatie 2 (2181) – BSG 2 (2064) 5½-2½
1. Pieter Roggeveen (2276) – Yme Brantjes (2055) ½-½
2. Richard Duijn (2220) – Timon Brouwer (2008) ½-½
3. Marcel Canoy (2132) – Coen van der Heijden (2043) 1-0
4. Rob Duijn (2214) – Tom de Ruiter (1981) 1-0
5. Edwyn Mesman (2195) – Frans Borm (2132) ½-½
6. Tyro Bekedam (2144) – Jesper de Groote (2216) ½-½
7. Jan Bakker (2179) – Rein Brouwer (2064) ½-½
8. Esper van Baar (2088) – Ruben Hilhorst (2010) 1-0

Ruben Hilhorst (teamleider)

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie