BSG 4 vicekampioen in de KNSB 5e klasse D !!


Nadat we in ronde 6 (de een-na-laatste ronde) met 4½ – 3½ hadden gewonnen van Philidor Leiden 3, hadden we de vierde plaats bereikt en konden we niet meer degraderen. Zaterdag 13 april moesten we, in de laatste ronde, tegen Lekstroom 1 spelen die 1 bordpunt boven ons stond. Omdat de nr 2 (LSG 6) in de laatste ronde tegen Volendam 1 (de gedoodverfde kampioen) speelde was er zelfs nog zicht op de tweede plek. Vooraf waren onze kansen op de winst wel beperkt omdat onze topscorer: Joan Arensman meespeelde met BSG 3, om zo toch nog de uiterst kleine kans te grijpen de dreigende degradatie te ontlopen.

De start was niet goed, Rik Weidema werd verblind door de schoonheid van zijn vrouwelijke tegenstandster en raakte al snel de weg kwijt. Ik zelf kwam in een Scandinaviër met wit goed uit de opening, maar nadat ik een goede voortzetting had gemist was snel alle muziek uit de partij en kwamen we remise overeen. Vervolgens liet Wim Vijvers een stuk insluiten en kwam hij in een eindspel terecht met een paard en pion minder à 2½ – ½ voor Lekstroom 1

Verder speelde Burg naast mij een uiterst scherpe variant waarin hij een kwaliteit offerde en daarbij ook nog een pion verloor. De compensatie hiervoor was voor mij niet helemaal helder en ik vreesde dan ook voor een roemloze ondergang van Burg. Johan kroon had inmiddels wel een goede stelling bereikt en ook een pionnetje weten te veroveren. Toen ik bij Cees Beijen keek stond hij al een stuk voor dus dat zag er ook goed uit. Dolf Houtman had zich vrijwillig opgeofferd om op bord 1 te spelen tegen de sterke Colijn Wakkee. Dolf weerde zich kranig en had in het middenspel nog steeds een gelijkwaardige positie. Op bord 2 speelde Eddy van de Velden (als invaller voor Joan) in de voor hem zo typerende aanvallende stijl. Dit had hem inmiddels een stuk voor 2 pionnen opgeleverd, maar de stelling was allerminst duidelijk.

Het tij begon te keren, Cees Beijen gaf zijn voorsprong niet meer weg en incasseerde een punt. Burg had inmiddels een mooie aanval opgebouwd en begon ook al materiaal terug te winnen. Toen zijn tegenstander ook nog eens zijn koning op het verkeerde veld zette kon Burg nog een toren incasseren en daarna de partij. Ook Johan liet zich van zijn degelijke kant zien door zijn voorsprong niet meer uithanden te geven, hierdoor stonden we inmiddels met 3½ – 2½ voor. Alleen bord 1 & 2 (Dolf en Eddy) waren nog bezig in twee zeer interessante stellingen. Eddy koos uiteindelijk voor de (voor hem ongebruikelijke) veilige route. In plaats van op winst te spelen verkoos hij voor herhaling van zetten, 4-3. Alle aandacht was nu gevestigd op de partij van Dolf. Aan hem de schone taak om het lastige eindspel van toren + 6 pionnen, tegen het loperpaar + 4 pionnen remise te houden. Als volleerd meester wist Dolf alle dreigingen van zijn sterke tegenstander te pareren. Toen deze begon te forceren (mede gedwongen door de stand) leek er zelfs winst voor Dolf in te zitten. Uiteindelijk gingen alle stukken van het bord en was remise een feit. Dat dit laatste halfje toch van zeer groot nut was, bleek toen ik de eindstand in de poule bekeek: Bij 4-4 waren we als vijfde geëindigd en nu, door de overwinning van 4½ – 3½, tweede! Om die reden werd onze local hero: Dolf Houtman uitgeroepen tot: Man of the Match!!

Eindstand KNSB 5e klasse D

Comments & Responses

Geef een reactie