Op naar de 75!


Op maandag 20 mei ben ik weer snelschaakkampioen bij BSG geworden, maar makkelijk ging het, ondanks de score van 16 uit 16, niet!

De toppers van het 10-minutenkampioenschap (Tom Berkelmans, Tom de Ruiter, Daniël Kuijper en ik) waren weer allemaal aanwezig en ook BSG-coryfee Henk van der Poel deed mee. Vorige maand was Daniël rapidkampioen geworden: net als Coen van der Heijden had hij 8 uit 9 gescoord, maar hij won de barrage met 2-0! De voorronde is voor mij vaak een kwestie van warmdraaien, want ik speel slechts een paar avonden per jaar ‘bordschaak’. Ik speel aardig wat potjes op internet, maar daar is het speeltempo, de concentratie en het doel toch anders. Niet geheel zonder geluk won ik de voorronde met 7 uit 7, maar geluk en vingervlugheid horen bij (5-minuten)snelschaak! Zo was de partij tegen Timon Brouwer een van beide kanten slecht gespeelde flipperkastpartij: een stuk gewonnen, een kwaliteit verloren, een kwaliteit gewonnen, een toren weg gegeven en uiteindelijk promoveerde er een pion van mij waardoor ik won…

De finale beloofde spannend te worden, want alle genoemde favorieten kunnen van elkaar winnen een foutje is snel gemaakt. Tegen De Ruiter won ik op tijd, enkele zetten voordat ik matgezet zou worden en tegen Daniël moest ik zwaar ‘keepen’ voordat ik winnend kon counteren. Na 7 ronden hadden Henk en ik allebei 7 uit 7, dus zou onze partij beslissend worden voor de titel. Na een lange manoeuvreerpartij gaf Henk een kwaliteit weg en was de titel binnen! Omdat ik ook het 10-minutenkampioenschap had gewonnen is de Marten Klouwenbeker én mijn 72e titel bij BSG binnen. Op naar de 75, niet alleen qua leeftijd, maar ook qua BSG-titels. 🙂

Een leuk moment uit de finale is deze stelling tegen Joan Arensman:

Eddy Sibbing – Joan Arensman.

Kan zwart hier 1…Pxe4 spelen? (Het antwoord staat onderaan het artikel)

Eindstand finale 5-minutensnelschaak:
1) Eddy Sibbing 9
2) Henk van der Poel 8 (14 uit 16!)
3) Tom Berkelmans 5½ (10 uit 16)
4) Daniël Kuijper 4½ (9½ uit 16)
5) Tom de Ruiter 4½ (8½ uit 16)

Hoewel er intern nog twee ronden gespeeld moet worden kan Henk niet meer ingehaald worden en is hij voor de derde achtereenvolgende seizoen clubkampioen!

Antwoord:
Nee: 1…Pxe4? 2.Lxe7 Pxc3 3.Lxh7+! Kh8 (3…Kxh7 4.Dh5+ Kg8 5.Lxd8) 4.Dh5 en zwart gaf op.

Eddy Sibbing

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie