Verslag zomercompetitie 2019


Inmiddels is de Zomercompetitie ten einde. Maandag 26 augustus jl was de laatste ronde.

Velen (55 leden en ook niet-leden en geïnteresseerden) weten het clubgebouw ook in deze soms (veel) te hete zomer te vinden.
Klein weetje in deze soms zinderende hitte deze zomer. BSG heeft airco!
Ruben Piel heeft het langzame gedeelte = lees het gewone speeltempo gewonnen. Anderhalf uur en 10 seconden per zet.Rob van Swinderen volgt op 1 punt achterstand.
Dit is een mooie prooi vóór Ruben al zag het daar eerst helemaal niet naar uit.
Na de 7e ronde lag Rob van Swinderen nog 1.5 punt vóór op Ruben en Florian Wagener.
Na onverwachte nederlagen tegen Cees Beijen en Johan Kroon werd Rob teruggeworpen in het klassement.
Florian was kanshebber na de eerste twee rondes. Verloor in de 3e ronde na een spannende wedstrijd tegen Ruben. Maar deed daarna helaas te weinig mee. Dankzij een mooie eindspurt werd hij tóch nog derde.

De puntentelling in de gewone (langzame) ZC roept soms vragen op: dat je vóór 1 overwinning 1 punt krijgt…zal niemand verbazen. Als je 4x niet komt krijg je gratis 4x een remise tegen jezelf. Dus 4 x een half punt. Bij de 5e keer niet deelnemen houdt dit gratis verhaal echter wel op. Guido Vijn, Rob van Swinderen en Ruben Piel deden alle wedstrijden mee!

In het snelle gedeelte ZC lees snelschaken (dit jaar altijd 5 minuten soms met wat tijd erbij) was een van onze jongste leden Daniel Kuijper (19) de leider vóór een van onze ouderen, onze snelschaakgrootmeester Tom de Ruiter (85).
Tom heeft de achterstand echter snel ingelopen door de 7e, 8e en 9e ronde achter elkaar te winnen.
Chapeau Tom! Daar zit een mooie AOW leeftijd tussen Tom en Daniel.De rest volgde steeds op gepaste afstand.
Onze penningmeester Eddy van de Velden stond steeds mooi op een 3e plaats.
In de laatste ronde werd hij achterhaald door onze voorzitter Rob Disselhoff (3e) en Bert Balke (4e).
Het bewijs van Tom de Ruiter is dat je deze mooie sport tot op hoge leeftijd kan blijven beoefenen. Jong geleerd is oud gedaan.
Er waren ongedeelde 1e (ere)-plaatsen voor:
Tom de Ruiter 5x.
Daniel Kuijper 2x en 2x gedeeld 1e.
Rik Weidema 1x.
Verder:
Almar Sternau 1x gedeeld 1e
Joan Arensman 1x gedeeld 1e
Bert Balke 1x gedeeld 1e
Rob Disselhoff 1x gedeeld 1e

De telling van de punten bij het snelschaken leidde vaak tot verwarring.
Het is zo dat nummer 1 in de eindstand van die avond 10 punten verdient. Nummer 2 9 punten etc. Tot nummer 10 1 punt. Eindig je 11e (of lager) in de eindstand dan verdien je dus geen punten vóór het klassement. Bij gelijk eindigen worden overigens de punten gedeeld.In het totaal overzicht tellen alleen de beste 5 resultaten in de eindstand. De rest (van eventuele mindere resultaten) telt dus niet mee. Fijn voor sommige leden vóór een kansrijke lees hoge eindklassering die soms niet eens de 1e 10 haalden…ik noem geen namen…die totale off day resultaten vervallen dus. Alleen Eddy deed alle wedstrijden snel = 11x mee.
Ondergetekende had ook graag 11x meegedaan. Een ware muizenplaag thuis en andere huishoudelijke ellende gooide echter 1x roet in het eten.
De hele eindstand snel ZC is na een paar kleine correcties mijnerzijds ook weer helemaal bijgewerkt. Zie de website. Ook op afstand vanwege zijn vakantie hield Bert Arp (dank!) dat prima bij.
Hartelijke groet van wedstrijdleider ZC Mark Pieterse die hier volgend jaar hulp krijgt van Rik Weidema en waarschijnlijk ook van Eddy van de Velden. Ooit een berucht trio in de SGS-beker en haalden ook nog eens de halve finale. Lang geleden. In 1863 denk ik.

Mark Pieterse

Comments & Responses

Geef een reactie