Gelijkspel BSG 2 voelt als verlies…


Terug in de derde klasse KNSB -na een wat ongelukkige degradatie uit de tweede klasse- trad BSG 2 in de eerste speelronde van seizoen 2019-2020 thuis aan tegen PSV/DoDO 1. De Puttense schaakvereniging is geen onbekende voor ons want een paar seizoenen geleden werd al eens gelijk tegen ze gespeeld en de laatste keer slechts nipt gewonnen. Met het ratingsverschil in ons voordeel en het ontbreken van hun sterspeler Ewoud ’t Jong leek vooraf dat wij goede kans op een overwinning hadden. Om hoop te blijven houden op een eventueel kampioenschap in deze sterke poule 3C waren we ook eigenlijk verplicht te winnen tegen deze “dappere dodo’s”.

Het begon goed toen ik op bord 4 binnen anderhalf uur en slechts 17 zetten de 1-0 op het scorebord kon zetten. Doordat mijn stukken veel actiever waren dan die van mijn tegenstander en al vroeg zijn kamp waren binnengetrokken, besloot hij om met zijn dame naar g5 uit te wijken voor veiligheid en tegenspel. Daar werd de dame echter door mijn g- en h-pionnen verder opgejaagd. Een dreigend familieschaak op koning en dame dwong tot overgave van zijn sterkste stuk, en van de partij.

Onze jonge debutant Tom speelde een aantrekkelijke partij op het achtste bord. Vol lef pakte hij het initiatief in de partij en met zijn pionnen op f5, g5, en h5, stond hij klaar om de kort-gerokeerde koning van zijn tegenstander te belagen. Deze verdedigde echter prima en Tom zag in dreigende tijdnood niet helder hoe hij door kon breken. Zijn tegenstander bood remise aan en aangezien de rest van de partijen goede hoop bood, besloot Tom geen onnodig risico te nemen en na overleg met de teamleider het remiseaanbod aan te nemen.

Op bord 6 speelde Coen met wit tegen oude bekende Ron Flohr waar hij de vorige keer van gewonnen had. Ook deze keer lukte dat. Coen kwam een pion achter te staan maar had compensatie door druk op de stelling van zijn tegenstander. Toen zijn opponent eindelijk besloot te rokeren en dat aan de lange kant deed, ontbond Coen zijn duivels. Onze tacticus offerde zijn loper voor de verdedigingspionnen van zijn tegenstander waardoor de koning in zijn nakie kwam te staan. De dame en torens van Coen waren er vervolgens als de kippen bij om schaakmat te geven.

Clubkampioen Henk speelde op bord 1 tegen Kevin van Brummelen een sterke partij. De gelegenheidscaptain van PSV/DoDO overzag in de opening een zet waardoor Henk een pion won. Het lukte Henks tegenstander daarna niet meer om zijn stukken goed te ontwikkelen, hij moest de rokade opgeven en bleef met zijn koning midden op de achterlijn staan en kwam in een vreselijke penning terecht. Een fout in reeds verloren stelling plus bijkomende tijdnood betekende dan ook het einde van de partij. Een strakke overwinning van Henk die ons team daarmee op een comfortabele 3,5-0,5 voorsprong zette. Geen vuiltje aan de lucht.

Toen Ruben op bord 5 met zwart moeiteloos remise speelde was na 5 gespeelde partijen het eerste matchpunt al binnen. Een half puntje in de overige 3 partijen zou genoeg zijn om het tweede matchpunt over de streep te trekken. Over de partij van Ruben valt volgens hemzelf niet heel veel te vertellen. Zijn opponent stelde zich solide op en ruilde zoveel mogelijk stukken af. Ruben controleerde de stelling volkomen en probeerde nog wat dreiginkjes te scheppen met een paard op e4 en een dame op h4 maar zijn tegenstander hield alles dicht: 4-1.

Rein was op bord 3 met een moeizame partij bezig tegen Rogier Dijk. Van beide kanten werden niet de beste zetten gedaan in het middenspel. Rein onderschatte de kracht van de loper op de diagonaal b2-g7, waardoor zijn tegenstander hem diep in de verdediging dwong. Daar miste hij een paar zetten lang een krachtige tegenzet, die volgens eigen zeggen toch niet eens zo verschrikkelijk moeilijk te zien was, waarna zijn tegenstander het goed afmaakte.

Onze andere jeugdige debutant Daniël nam het met zwart op tegen de jongste tegenstander: Olger van Donk. Daniël had nadat hij zijn enigszins in de knel gekomen dame had afgeruild een interessante stelling overgehouden, beschikte over het loperpaar en de partij leek alle kanten op te kunnen gaan. Maar toen even later zijn opponent een vrijpion kreeg en vervolgens ook nog zijn toren naar de zevende rij kon omspelen, bleek die vrijpion uiteindelijk ook de partij te beslissen. Hoewel best goed gespeeld zal Daniël inzien dat het soms nog wel even wennen kan zijn aan het hogere niveau in de derde klasse en dat een goed resultaat niet zomaar vanzelf komt. Volgende keer beter.

Nu de Puttenaren Door Diepte Omhoog waren geklommen en de stand tot 4-3 hadden teruggebracht, was het aan Frans om ons toch nog met een bevrijdend halfje de overwinning te bezorgen. Hij was echter in een variant beland waarin hij geen praktijkervaring had, zoals hij het zelf meedeelde. Om zijn stukken niet in elkaars weg te laten staan maakte Frans een kleine onnauwkeurigheid met zijn dame wat leidde tot een dubbelpion in het centrum. Dat was niet zo erg maar toen er even later nog een dubbelpion bijkwam leken de kansen op een makkelijk eindspel in elk geval geslonken. Ook het tegenspel waarop Frans gehoopt had viel niet mee. In toch al iets betere positie verkerend, wikkelde zijn tegenstander alle stukken af totdat er nog slechts voor ieder een toren en wat pionnen overbleef. Met een pion achter en dus ook nog die twee onhandige dubbelpionnen vocht Frans met leeuwenhart door om er toch een remise uit te slepen maar het was tevergeefs. Zijn tegenstander maakte geen fouten en de 4-4 was een feit.

BSG 2 PSV/DoDO 1
Poel van der, H. (Henk) 2217 Brummelen van, K.B. (Kevin) 2078 z-w 1 – 0
Borm, F.W.M. (Frans) 2133 Ee van, R. (Robin) 2046 w-z 0 – 1
Brouwer, R. (Rein) 2068 Dijk, W.R. (Rogier) 2026 z-w 0 – 1
Brouwer, T. (Timon) 2044 Veldhuizen, D. (Dirk) 1910 w-z 1 – 0
Hilhorst, R. (Ruben) 2012 Kortrijk, M. (Mark) 1903 z-w ½ – ½
Heijden vd, C.J.(Coen) 2022 Flohr, R.E. (Ron) 1901 w-z 1 – 0
Kuijper, D. (Daniel) 1825 Donk van, O.J. (Olger) 1889 z-w 0 – 1
Berkelmans, T. (Tom) 1642 Donk van, D.H. (Diederik) 1722 w-z ½ – ½

Timon Brouwer (teamleider BSG 2)

Comments & Responses

Geef een reactie