BSG stunt tegen Kennemer Combinatie


BSG is met een ruime overwinning aan het nieuwe competitieseizoen begonnen. Het sterke team van Kennemer Combinatie werd met 6½-3½ naar huis gestuurd, waardoor BSG nog minstens een maand van de gedeelde koppositie kan genieten.

In het Denksportcentrum ontving de nummer vijf van vorig seizoen de nummer drie van vorig seizoen, het team van Kennemer Combinatie. Nog maar een half jaar geleden stonden beide teams in Haarlem tegenover elkaar en won de thuisploeg met groot machtsvertoon. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en won BSG redelijk overtuigend.

De eerste wedstrijd van het seizoen begon vredelievend met twee weinig enerverende zwartremises van Robert tegen Miguoel Admiraal en Jesús Garrido Dominguez tegen Liam Vrolijk. In beide partijen ging de bezem er gauw door, waarna de handjes geschud konden worden. Dat was ook het geval bij Ton tegen Gerard Rill. Het verschil met de andere partijen was dat nu de bezem vooral door zijn eigen stelling ging, zodat hij de felicitaties aan zijn tegenstander moest laten.

Heel wat beter verging het BSG aan de hoogste borden, waar Kennemer Combinatie twee Nederlands kampioenen had opgesteld. Aan het hoogste bord werd onze Groenlandse Grootmeester Mads weer aan Loek van Wely gekoppeld. Twee jaar geleden versloeg hij de Tilburger nog in een lang eindspel, nu ging het heel wat soepeler nadat King Loek op de beruchte dertiende zet een lelijke blunder uit zijn vingers liet glippen. Het kostte hem een belangrijke pion en de partij. Aan het bord ernaast was Ruud tegen Jorden van Foreest heel voorzichtig begonnen en dat moest hij bijna bezuren toen hij opeens een kwaliteitsoffer naar zijn kop geslingerd kreeg.

Daarmee was de sensatie aan de kopborden compleet. Heel lang hield de voorsprong niet stand, omdat Ewoud het aan het vierde bord niet kon houden tegen Quinten Ducarmon. In de opening kreeg hij goede compensatie voor zijn geofferde pion. Na wat kleine en minder kleine kansen gemist te hebben, liet hij opeens zwarts c-pion doorlopen, waardoor hij de witte vlag moest uithangen.

Teamleider Thomas zette BSG weer op het juiste spoor met een knappe overwinning op Ilias van der Lende. Na vorig seizoen tegen dezelfde tegenstander binnen de kortste keren de bietenbrug op te zijn gegaan, besloot hij het over een andere boeg te gooien. Als een Y-ge Vis-ser in zijn beste dagen offerde hij een pion voor het loperpaar. Hoewel hij het zichzelf onnodig moeilijk maakte door geen f5-f6 te spelen, eiste de aanhoudende druk uiteindelijk zijn tol. Ilias permitteerde zich een paar foutjes en werd meteen genadeloos toegetakeld.

Ondertussen was het wel duidelijk dat Lars van Lennart zou winnen. In het verleden heeft Lars vaak de degens met Lennart mogen kruisen, al had die Lennart dezelfde achternaam als hijzelf. Ditmaal speelde hij tegen Lennart Dek, die door Ton abusievelijk als “Lennart Oek” werd aangeduid. Kort na de opening offerde Lennart onterecht een pion. In het eindspel kon hij de pion slechts ten koste van een paard elimineren, waardoor Lars het eerste matchpunt binnenhaalde.

Zelf had ik de eer het tweede matchpunt binnen te halen tegen bijna-naamgenoot Esper van Baar. In het middenspel miste ik een grote kans, die in de analyse in het restaurant natuurlijk meteen gezien werd.

Vervolgens speelde ik in de tijdnoodfase zo slecht dat ik in een lopereindspel met een pion minder kwam. Gelukkig wist ik nog met remise te ontsnappen, zodat de matchpunten in de tas waren. Alexander gaf de overwinning nog wat meer glans door Pieter Roggeveen meesterlijk van het bord te schuiven.

Zodoende werd de einduitslag bepaald op een allesbehalve geflatteerde 6½-3½ en daarmee was de stunt compleet.

BSG (2369) – Kennemer Combinatie (2409) 6½-3½
1. Mads Andersen (2602) – Loek van Wely (2613) 1-0
2. Ruud Janssen (2508) – Jorden van Foreest (2628) 1-0
3. Robert Ris (2452) – Miguoel Admiraal (2502) ½-½
4. Ewoud de Groote (2209) – Quinten Ducarmon (2493) 0-1
5. Jesús Garrido Dominguez (2404) – Liam Vrolijk (2475) ½-½
6. Thomas Willemze (2394) – Ilias van der Lende (2386) 1-0
7. Lars Ootes (2347) – Lennart Dek (2283) 1-0
8. Alexander van Beek (2249) – Pieter Roggeveen (2275) 1-0
9. Jesper de Groote (2220) – Esper van Baar (2196) ½-½
10. Ton van der Heijden (2307) – Gerard Rill (2237) 0-1

De volgende ronde is pas op 2 november. Op die dag mag BSG helemaal naar Zeeuws-Vlaanderen afreizen om tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent te spelen.

Dr. Jesper de Groote

Het andere verslag: KC1 ontwaakt moeizaam uit zomerslaap

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie