Gouden wissel helpt BSG 3 aan de overwinning


De eerste ronde in de vierde klasse leverde een bekende tegenstander op: HWP Haarlem 3. Vorig jaar hadden we hier nipt (4½ – 3½ ) van verloren. Echter dit jaar zijn beide teams, wat spelers betreft, behoorlijk veranderd, zodat deze wedstrijd niet mocht worden vergeleken met de wedstrijd van vorig jaar. Wij hadden het voordeel van een kleine 60 ELO punten meer gemiddeld per speler, maar gezien het vorige seizoen waren we op onze hoede.

We speelden tezamen met zes andere teams in een grote (en beetje duistere) okerkleurige speelzaal van denksportcentrum ‘t Spaerne. Saillant detail is dat dezelfde speelzaal ook wordt gebruikt door de vereniging Het Spaarne. Tegelijk met ons speelde Spaarne 1 tegen Bergen 1 die wij allebei ook nog later in de competitie gaan tegenkomen. Achter de speelzaal voor de competitie was nog een grote zaal waar de eerste ronde werd gespeeld van het Kennemer Open toernooi. Al met al was het een behoorlijke verzameling schakers en u kunt zich voorstellen dat naar gelang de middag vorderde dit geen gunstig effect had op de luchtkwaliteit in de speelzalen.

Hieronder een korte impressie van de gespeelde partijen in oplopende bordvolgorde.

Op bord 1 speelde Theo Slisser op het eerste gezicht een degelijke partij, maar in het middenspel kreeg Theo een dame offer te verwerken wat er heel gevaarlijk uit zag. Uiteindelijk bleek het voor Theo allemaal wel houdbaar en wist hij er een remise uit te slepen.

De Siciliaanse partij van Tom de Ruiter werd uiterst voorzichtig opgebouwd. De beide koningsaanvallen werden in de kiem gesmoord, zonder dat één van beide in groot gevaar is geweest werd ook hier de vrede getekend.

Ruben Piël speelde op bord 3 en had zijn tegenstander vanuit de opening al direct onder druk gezet. Geholpen door wat kleine onnauwkeurigheden van zijn tegenstander bouwde Ruben de druk op totdat zijn tegenstander er uiteindelijk onder bezweek.

Ook Eddy van de Velden speelde op bord 4 een Siciliaanse partij (met zwart) en net als bij Tom kwamen ook hier beide partijen niet verder dan remise.

Rob Disselhoff wist vanuit zijn geliefde opening een pionnetje te ontfutselen van zijn tegenstander. Dit pluspionnentje bleek in het eindspel van onschatbare waarde en bezorgde Rob de overwinning.

Als eerste was Bert Kieboom klaar. Op bord 6 wist hij net als Rob al snel een pionnetje te winnen. In het eindspel kwam hier nog een pionnetje bij. Bert wist vervolgens het volle punt binnen te halen met een mooie zetdwang manoeuvre.

Rami speelde een lastige partij op bord 7, hij moest alle zeilen bijzetten om al zijn pionnetjes te behouden. Nadat Rami alle dreigingen had overleeft, bleef er een gelijk eindspel over dat voor beide partijen niet meer te winnen was.

Ikzelf kwam op bord 8 prima uit de opening, echter speelde ik het verkeerde stuk om een tussenschaakje op te heffen. Dit stuk bleef vervolgens in de penning staan waardoor ik langzamerhand steeds meer werd ingesnoerd door de stukken van mijn tegenstander. Tenslotte was het stuk niet meer te redden en kon ik de partij opgeven. Gelukkig stonden we toen al met 5-2 voor, waarmee de einduitslag 5-3 werd.

De titelverklaring van dit stukje is als volgt: In mijn eerste opstelling had ik Rob Disselhoff op bord 3 en Ruben Piel op bord 5 geplaatst. Op verzoek van Rob heb ik dit omgedraaid en dit bleek uiteindelijk een gouden greep te zijn geweest.

HWP Haarlem 3
BSG 3
Beverdam, F. (Frank)
1749
Slisser, T. (Theo)
1999
z-w
½ – ½
Steenbergen, P. (Pepijn)
1877
Ruiter de, T. (Tom)
1982
w-z
½ – ½
Pancras, A. (Adrie)
1838
Piel, R.J. (Ruben)
1821
z-w
0 – 1
Stam, B. (Bart)
1827
Velden van de, E. (Eddy)
1854
w-z
½ – ½
Raaij van, S. (Sjoerd)
1758
Disselhoff, R.M.L. (Rob)
1829
z-w
0 – 1
Stolk, J.J. (Koos)
1753
Kieboom, B. (Bert)
1840
w-z
0 – 1
Valk de, B. (Bart)
1799
Koch, R. (Rami)
1810
z-w
½ – ½
Tuijp, P.A. (Paul)
1808
Brandenburg, M. (Melchior)
1740
w-z
1 – 0
Gemiddelde Rating:
1801
Gemiddelde Rating:
1859
3-5

Comments & Responses

Geef een reactie