Open Goois Schaakkampioen 2019: Henk van der Poel


Industrieel erfgoed De Krachtcentrale vormde op zaterdag 12 oktober het fraaie toneel van het eerste Open Goois Schaakkampioenschap, een rapidtoernooi over zeven ronden Zwitsers. Het ‘Open Goois’ is een initiatief van schaakinspirator en voormalig BSG-lid Martin Sprong.

Het toernooi mag een succes worden genoemd, gelet op de opkomst (65 deelnemers), het speelniveau en de plezierige entourage. Onder de deelnemers waren vele actieve BSG-leden en de nodige ‘oude bekenden’ van diverse schaakverenigingen in het Gooi. Ook opvallend was de aanwezigheid van enkele sterke jeugdspelers uit heel Nederland.

De deelnemers waren verdeeld over drie groepen, waarbij hun elorating richtinggevend was (<1500, <1850 en >1850). Na een levendige strijd kon om 17:00 uur de balans worden opgemaakt, gevolgd door een prijsuitreiking. In de B-groep verdient de fraaie derde plaats (op weerstandspunten) van Burg de Man een eervolle vermelding. Maar de man van de dag was Henk van der Poel die de A-groep op overtuigende wijze wist te winnen en zich daarmee Goois Schaakkampioen 2019 mag noemen.

Henk van der Poel (midden) krijgt de trofee uitgereikt door Martin Sprong (links). Afbeelding: Gijsbert Bulk.

De bijbehorende trofee is een kunstzinnige replica van stoomtram ‘de Gooische Moordenaar’ die in het begin van de twintigste eeuw door het Gooi denderde en meer dan honderd mensenlevens heeft geëist. We vatten een en ander maar even figuurlijk (en niet letterlijk!) op en feliciteren Henk met zijn titel.

Voor de eindstanden en rangschikkingen, zie de toernooisite.

Gijsbert Bulk

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie