BSG in zijn sas tegen HWP


Zaterdag 2 november stond de verre uitwedstrijd tegen Sas van Gent op het programma. Net als vorig jaar moesten tien BSG’ers de barre tocht door de regen langs tal van lelijke windmolens en tolpoorten via België naar het zuidwesten van Nederland maken. De reis verliep voorspoedig, want rond half 1 kwamen de drie volgepakte auto’s met BSG’ers aan. Iets voor enen kwamen ook nog onze trouwe supporters Edwin en André aan.

BSG kon twee nieuwe grootmeesters verwelkomen: Robin Swinkels en Ilja Zaragatski. Daarnaast was onze Henk ook weer van partij. Bij Sas van Gent ontbrak Vjatsjeslav Ikonnikov. Volgens professor Elo mocht er wel een kleine overwinning verwacht worden. De overwinning kwam er, maar echt klein was ‘ie niet…

Een rustig begin
Het vervelende van een verre wedstrijd is dat je wel een goede partij wil spelen. Vorig jaar lukte het me nog wel om een goede partij op de mat te leggen (zie New In Chess Yearbook 131). Dit jaar lukte het me voor geen meter. Op bord 10 mocht ik het met zwart proberen tegen Hans Groffen. Dat het remise werd, mocht ik blij mee wezen. Gelukkig offerde mijn tegenstander onnodig een kwaliteit, waardoor ik eerder beter stond. Ik had echter weinig tijd, waardoor ik remise wel welletjes vond.

Ik was niet als eerste klaar. Dat was Robert op bord 1. Het was een herhaling van vorig jaar, want ook toen trof hij Thibaut Maenhout. Dit jaar probeerde Robert de Najdorf te kraken met 6.h3. Er werd veel geruild waarna alleen de zware stukken en ongelijke lopers overbleven. Wit had een optisch overwicht, maar de balans was nooit echt verstoord. Het werd remise nadat ook nog de dames eraf gingen.

Ton was op bord 7 niet veel later klaar. Zoals altijd zette Ton de partij scherp op en dat gaf hem de kansen tegen Simon Provoost:

Nadat ik in de analysezaal nog even naar mijn gepruts had gekeken, kwam zo’n beetje de rest van BSG’ers binnen. Thomas zat verdekt opgesteld op bord 8 en had remise. Probeerde in de opening nog wat spannends door zichzelf op te zadelen met een dubbele d-pion om zo belangrijke velden van de witte paarden af te pakken. Daarna volgde een grote afruil op de c-lijn en besloten beide spelers tot remise.

BSG slaat toe
Bij Henk (bord 9) heb ik lang mee kunnen kijken. Dat ging de goede kant op. Hoewel Henk meer ruimte had, leek het zich niet meteen te vertalen iets concreets. Gelukkig legde Henk de zwaktes op de damevleugel bloot die tegenstander Gunter Deleyn had gemaakt. Daarna werd het zorgvuldig uitgetikt door Henk.

Onze Ruud toverde op bord 6 een Benoni op het bord tegen Rein Verstraeten. Toen ik voor de laatste keer keek, leek er nog niet zoveel aan de hand voor de witspeler, maar een foutje is snel gemaakt. Ruud is zo vriendelijk geweest om zijn eigen partij van commentaar te voorzien:

Robin Swinkels scoorde met wit op bord 5 een makkelijk uitziende overwinning. De partij begon als Catalaan, maar werd daarna door Tom Piceu omgetoverd in een Stonewall. Tja dan weet je het wel, dan krijg je het lastig over de zwarte velden. Zwart had misschien één mogelijkheid om daar iets aan te doen, maar pakte die niet. Daarna kreeg hij geen mogelijkheden meer van Robin.

Ook Ilja won. Op het tweede bord mocht hij met zwart opboksen tegen Koen Leenhouts die een pion offerde voor wat druk. Ilja liet zich niet inblikken en vocht voor het initiatief. Toen de stofwolken optrokken stond Ilja nog steeds een pion voor. Wit moest verdedigen maar vond in tijdnood de beste verdediging niet. Hoewel alle pionnen zich aan een kant bevonden, was de winst niet ver weg. De witte koning stond ook bijna mat en moest een kwaliteit geven om mat te voorkomen.

Daarmee kwam BSG al op 6 bordpunten. Dat het er nog meer werden, was een beetje geflatteerd. Zo had Jesús op bord 3 tegen Glen de Schlampheleire het de hele partij niet makkelijk gehad. In de Russische verdediging probeerde hij op een creatieve manier te spelen, maar daardoor kwamen zijn eigen stukken meer in de knoop dan de stukken van zijn tegenstander. Gelukkig voor hem pakte zijn tegenstander niet echt door en toen de witte stukken eindelijk goed stonden, waren een paar rake klappen genoeg om het punt binnen te slepen.

En dan als laatste Lars die op het vierde bord een krankzinnige partij speelde met zwart tegen Helmut Cardon. De opening was voor Lars: wit gaf zijn zwartveldige loper op en dat maakte de boel wel zwak bij wit. Lars won een kwaliteit voor een pion, maar werd toen een beetje planloos. Wit verbeterde zijn stelling en kwam gewonnen te staan. Met beide spelers met weinig tijd op de klok volgde een zeer vermakelijk duel, waar Lars de gelukkigste mocht zijn.

Daarmee werd het 2-8 voor BSG, een ongekende luxe. Doordat LSG onverwachts klop kreeg, betekent het dat BSG aan de leiding gaat in de meesterklasse samen met Charlois Europoort. In de volgende ronde ontvangen we LSG dat waarschijnlijk wel wat wil rechtzetten.

De volledige uitslag:

HWP Sas van Gent 1 (2301) – BSG 1 (2383) 2-8
1. T Maenhout (2410) – R Ris (2454) ½-½
2. K Leenhouts (2413) – I Zaragatski (2483) 0-1
3. G de Schampheleire (2389) – J Garrido Dominguez (2406) 0-1
4. H Cardon (2390) – L Ootes (2352) 0-1
5. T Piceu (2354) – R Swinkels (2491) 0-1
6. R Verstraeten (2365) – R Janssen (2511) 0-1
7. S Provoost (2210) – T van der Heijden (2298) ½-½
8. W de Waele (2275) – T Willemze (2399) ½-½
9. G Deleyn (2181) – H van der Poel (2223) 0-1
10. H Groffen (2021) – E de Groote (2210) ½-½

Ewoud de Groote

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord