Rumoerig avondje eindigt in ruime overwinning voor BSG 1 (SOS)


In de 2e ronde van de SOS-competitie speelde BSG 1 tegen DBC 1 in de Bilt. Vorig jaar waren beide teams elkaar al eerder tegengekomen in de hoofdklasse, wat resulteerde in een nipte overwinning voor DBC 1 (3½ – 4½).

Aangekomen in de Bilt moesten we eerst nog even wachten totdat de meeste jeugd de speelzaal had verlaten. Tegen 20:00 uur konden de eerste zetten worden gespeeld onder de begeleiding van een stevige bas-beat van een kinderdisco die verderop in het speelcentrum werd gehouden.

Tom Berkelmans liet zich echter niet afleiden en kon al snel wat pionnetjes van zijn tegenstander oppeuzelen. Nadat in het middenspel de meeste stukken werden geruild konden de pionnen van Tom naar de overkant en na ruim anderhalf uur kon Tom aan het bier (0 – 1).

Ikzelf kreeg een Caro-Kann voorgeschoteld. Hierbij kreeg ik het initiatief ten koste van een slechte pionnenstructuur. Na veel rekenwerk kon ik geen gaatje vinden in de verdediging van mijn tegenstander en hebben we uiteindelijk de vrede getekend (½  – 1½).

Ruben Piël zorgde voor de 2e overwinning aan Bussumse zijde. Hij had een mooie koningsaanval opgezet met loper + Dame over de diagonaal. Toen ook nog de torens over de F en E-lijn gingen meedoen was er geen houden meer aan (½ – 2½).

Op bord 1 kwam Joan goed uit de opening en wist een zeer dreigende koningsaanval op te zetten. Het leek nog een kwestie van tijd te zijn voordat de zwarte stelling zou worden opgeblazen. Wonderlijk genoeg wist zwart zich toch te bevrijden en kon afwikkelen naar een gelijke stelling, waarna Joan (het gezien de stand) ook wel genoeg vond (1-3).

Rob Disselhoff mocht zijn geliefde van Geet weer van stal halen. Hierin kreeg hij een onbekende variant met Pe5 op het bord. Ondanks dat Rob deze variant niet kende kreeg hij wel een mooie koningsaanval. Net als bij Joan sloeg deze niet door en bleef er een stelling over waarin Rob een Dame + pion had tegen 2 torens. Rob koos in deze stelling terecht voor een variant met eeuwig schaak (1½ – 3½).

Ondanks deze riante voorsprong en nog 3 partijen te gaan werd het toch nog behoorlijk spannend. Of het nou aan de voorbij razende brommertjes of aan de herrie van de naastgelegen voetbalzaal heeft gelegen weet ik niet, maar Rein kwam al vrij snel in een benauwde positie terecht. Zijn koning lag zwaar onder vuur en met een fraaie variant wist zijn tegenstander af te wikkelen naar een gewonnen eindspel (2½ – 3½).

De overgebleven partijen van Timon en Bert Balke zagen er nog niet zo rooskleurig uit. Bert had weliswaar een prachtige aanval opgezet waarbij zijn d en e-pionnen dwars door het centrum walsten. Een onvoorzien tegenaanval over de flanken kostte Bert echter een kwal. Intussen had Timon het erg zwaar in een lastige stelling verloor hij een pionnetje. Hierdoor kreeg zijn tegenstander 2 verbonden vrijpionnen, zonder enkele compensatie hiervoor leek Timon ten doodde opgeschreven.

Bert had nog wel het initiatief en wist genoeg dreiging te creëren waardoor zijn tegenstander in tijdnood (nee dit keer niet van Bert, maar van zijn tegenstander!) een toren verloor. De ver opgerukte pionnen van Bert bezorgde hem en het team de overwinning (2½ – 4½). Toen ik me omdraaide naar Timon zag ik ineens dat hij het voor elkaar had gekregen (na een enorme blunder van tegenstander) om met zijn koning 2 stukken tegelijk aan te vallen. Met dit stuk meer was het voor Timon verder een koud kunstje en eindigden we met een ruime 5½ – 2½ overwinning en was de revanche een feit. Hierdoor staat BSG 1 (SOS) nu eerste in de poule.

S.V. DBC 1

BSG 1

Kooy, O.F. (Onno)1833Arensman, J. (Joan)2080z-w½ – ½
Dam, T. (Thijs)1999Brouwer, R. (Rein)2054w-z1 – 0
Smit, M. (Manuel)1914Brouwer, T. (Timon)2052z-w0 – 1
Oden, M. (Mazen)0Piel, R.J. (Ruben)1839w-z0 – 1
Berkelaar, D.N. (Dick)1809Disselhoff, R.M.L. (Rob)1839z-w½ – ½
Smit, R. (Ron)1740Balke, B. (Bert)1779w-z0 – 1
Veldhorst, B. (Berend)0Brandenburg, M. (Melchior)1730z-w½ – ½
Vlietstra, S.H. (Sung-Ho)1602Berkelmans, T. (Tom)1690w-z0 – 1
Gemiddelde Rating:1816Gemiddelde Rating:18832½-5½

Comments & Responses

Geef een reactie