De Groote Overwinning


Zaterdag 23 november stond in het teken van de clash tussen de Schaakgenootschappen. Naast de kraker tussen BSG en LSG, mocht het tweede ook tegen een SG aantreden. Wie er als eerste klaar was, is ditmaal geen moeilijke vraag.

Ilja en Mark van der Werf hadden namelijk vooruitgespeeld. Dit omdat Mark meedeed aan het WK senioren, en niet zonder succes trouwens, want hij legde beslag op de gedeeld derde plaats, van harte!

Waarom mensen vrijwillig Stonewall spelen heb ik nooit begrepen, maar ook Koning Magnus doet dat af en toe, dus het zal wel aan mij liggen. Mark bereikte op het oog een prettig risicoloos plusje, want m.i. kan je de stelling na zet 10 al nooit meer winnen met zwart. Echter Ilja wist de druk eenvoudig te neutraliseren en zo werd deze kraker in evenwicht gestart.

Voorbereiding
De gasten uit Leiden hadden zich het beste voorbereid, zowel op als naast het bord. Ze kwamen in matchende teamkleding aan en er werd zelfs in het zwembad geplugd, zoals ook in het andere verslag te lezen valt. Ze schoten dan ook uit de startblokken en het leek voor ons een zware middag te gaan worden. Arthur Pijpers had zich bijvoorbeeld uitstekend voorbereid op de Pirc van Lars, en dat had tot gevolg dat hij met een gewonnen stelling uit de opening kwam. Bij het eten vernam ik dat dat vaker was gebeurd, maar dat het oordeel van Komodo minder betrouwbaar bleek dan het huidige van Stockfish. Het bleef een scherpe stelling, maar Arthur speelde het bekwaam uit. Wellicht wordt het tijd dat Lars een keer een spektakel- of oeuvreprijs krijgt want zijn vorige partij was ook al bijzonder interessant.

Van onze kant geen teamkledij en hier bestond de voorbereiding uit een tactische wissel. Namelijk door Ton een mijter en een tabberd aan te trekken en mee te laten helpen bij een populair kinderfeest. Zo viel wel de voorbereiding van Edwin in het zwembadwater. 😊 Onze man die wel uit Spanje kwam, Jesús, bleek net als de Sint ook erg vriendelijk te zijn. Hij gaf Casper Schoppen, die zo slim was om geen Spaans te spelen, dan ook gratis een hele actieve stelling cadeau. Op zet 10 was het al behoorlijk aangekrant, waarna Casper geen fout maakte en het bouwwerk geruisloos in elkaar schoof.

Ook Henk had zich ook goed voorbereid en haalde een Taimanov van stal waarin hij het witte openingsspel van Edwin van Haastert wist te neutraliseren. De stelling die ontstond zal objectief wel in evenwicht zijn, maar is niet dood. Zoals het ging deed Henk iets te veel actieve zetten, waar Edwin langzaam zijn stelling verbeterde en de lopers tot bloei kwamen. Nadat Henks paard buitenspel kwam te staan ging het rap.

So far, not good, maar dit waren wel allemaal zwartborden. Daartegenover stond dat Robert een recent populaire pionoffervariant speelde, die aangenomen dient te worden, ondanks dat dat er eng uitziet tegenover een voorbereide tegenstander. Jelmer Jens weigerde echter en dat leverde een verrassend matige stelling op, zoals ikzelf met zwart ook al eens heb ondervonden. Toen Jelmers paard op expeditie ging op de damevleugel stond er niemand meer de koning te verdedigen en dat was het sein voor Robert om er daar dwars doorheen te gaan. Ironisch genoeg is uitgerekend het paard nog even van b3 naar h7 gesneld, maar dat leverde dusdanig veel tempi op dat Robert zijn eerste puntje als getrouwd man mocht bijschrijven.

Ruud speelde een hele degelijke pot tegen bijna-naamgenoot Rudy van Wessel. Isopion en klein voordeeltje langzaam uitbouwen. Wat ikzelf toch opmerkelijk vind is dat dit soort stellingen op wereldtopniveau nagenoeg remise zijn, zelfs voor wat minder positionele spelers als Nakamura of Mamedyarov. In de praktijk der stervelingen blijkt het echter bijzonder onaangenaam te zijn. De normaliter solide Rudy werd door ‘lekkere manoeuvres’ (niet mijn woorden) tot aan de rand van de afgrond geschoven en nadat hij niet tijdig actief ingreep, erover. Ruud staat al op ruim een punt overscore met zijn 100%!

Roberts overwinning tegen Navara vorige week was natuurlijk erg mooi en inspireerde Ewoud om met 1.d4 te openen. Die speelde Tons repertoire en kwam erg goed te staan nadat Jan-Willem de Jong zichzelf uit zijn voorbereiding haalde en niet op de hoogte bleek in een scherpe variant. 15…f5 werd vergezeld van een remiseaanbod, maar toen was het al te laat. Ewoud kon dat onmogelijk aannemen en bood zelf maar een pion aan in de plaats. Enkele zetten later was het eigenlijk al gebeurd en pakte Ewoud een belangrijke overwinning tegen een sterke tegenstander.

Thomas was handiger in het timen van een remiseaanbod. Zijn aanbod op zet numero 40 was een stuk beter dan de zet die daarmee vergezeld ging. Terwijl Michiel Bosman flink in de denktank ging werd op de resterende borden ook de tijdcontrole gehaald, dus tijd om de tussentijdse balans op te maken, met een stand van 3½-3½.

Tijdcontrole
In bovengenoemde partij gaf ik eerder weinig om zwarts kansen. Thomas had na 19 zetten alle pionnen op wit, ook een loper op wit, en 2 paarden aan de rand staan. Daartegenover had Michiel zich vrij klassiek opgesteld en duidelijk voordeel. Echter niet makkelijk om door te breken en daarvan profiteerde Thomas knap door het flink ingewikkeld te maken in de tijdnoodfase. Toen de rookwolken optrokken leek zwart verloren te staan, mede als gevolg van de matige veertigste.

Ikzelf mocht tegen de op papier sterkste speler van LSG aantreden, Predrag Nikolic. Ik vond dat hij behoorlijk wat risico’s in de opening nam en verbruikte veel te veel tijd om te proberen mijn ontwikkelingsvoorsprong in iets tastbaars om te zetten. Dat lukte niet bepaald en de stelling vervlakte. Gelukkig wilden we beiden doorspelen en het werd toch nog interessant. Ik miste wellicht een redelijke praktische kans en daarna kwam ik even onder druk te staan. Ondanks dat de engine niet onder de indruk is lijkt de stelling me erg onaangenaam voor wit. Predrag wilde de boel (denk ik) forceren en zo wikkelde ik af naar een gelijkstaand eindspel.

Gezien dat Jesper nooit meer kon verliezen en Michiel nog steeds aan het nadenken was, besloot ik maar remise te maken. Zag er even eng uit maar in het ergste geval wordt het toren en paard tegen toren en dat houd ik tegen Carlsen ook nog wel dicht. Ik deed het gelukkig wat handiger en hoefde niet aan de ‘receiving end’ van deze potentiële marteling plaats te nemen. Als Michiel nou remise aannam en Jesper zou ook remise worden, was 5-5 op zich geen slecht resultaat gezien de eerder stellingen. Zo liep het echter niet.

Michiel speelde op zich terecht door met een uitstekende zet, maar minder praktisch was dat de berekeningen hem 25 van de 30 resterende minuten hadden gekost. Thomas ging wat speculeren en bouwde een vieze truc in de stelling die hem in een klap van totaal verloren naar geforceerd mat bracht.

Jesper was als laatste bezig. Een lange manoeuvreerpartij had hem een risicoloze stelling opgeleverd. Ik had verwacht dat hij het dicht zou schuiven en de twee matchpunten in de tas zou stoppen, maar hij besloot door te spelen. Er resulteerde een beter toreneindspel, maar Mark Haast is een handige speler, dus het werd nog even spannend, voor mij dan. Jesper speelde het eindspel namelijk met strakke hand naar winst en sprokkelde zo een half bordpunt extra mee. Een mooie overwinning van Jesper!

Een echte 5-5-wedstrijd, die ditmaal onze kant opviel. Er was dan ook weinig reden tot klagen. Bij het eten na afloop had men Affligem van de tap, waarbij de muntthee van LSG toch wat schril afsteekt. Intussen was Ton ook aangeschoven en er kwamen weer mooie verhalen op tafel. Wat Albert Heijn, Tim Krabbé en Ferdi E. met elkaar te maken hebben moet u hem zelf maar vragen. Lang verhaal kort, het blijkt niet bevorderlijk voor je gezondheid om een graafmachine te koppen.

Een betere seizoensstart hadden we ons niet kunnen wensen, volgende keer mogen we op bezoek naar de hoofdstad.

BSG (2375) – LSG (2437) 6-4
1. J Garrido Dominguez (2406) – C Schoppen (2513) 0-1
2. R Swinkels (2491) – P Nikolic (2574) ½-½
3. H van der Poel (2223) – E van Haastert (2462) 0-1
4. J de Groote (2219) – M Haast (2397) 1-0
5. I Zaragatski (2483) – M van der Werf (2391) ½-½
6. R Janssen (2511) – R van Wessel (2368) 1-0
7. L Ootes (2352) – A Pijpers (2480) 0-1
8. E de Groote (2210) – JW de Jong (2429) 1-0
9. T Willemze (2399) – M Bosman (2358) 1-0
10. R Ris (2454) – J Jens (2395) 1-0

Robin Swinkels

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie