BSG blijft winnen


Ook in de vierde ronde is BSG er in geslaagd om de goede vorm vast te houden. In Amsterdam werd er met 6½-3½ afgerekend met Caissa. Hier en daar hadden uitslagen anders uit kunnen vallen, maar de zege is nooit echt in gevaar geweest.

BSG op voorsprong
Met Ewoud heb ik de afspraak dat hij eens in de zoveel seizoenen een fraaie modelpartij aflevert die dan vervolgens in een boek gepubliceerd wordt. Zijn teleurstelling was dan ook groot toen hij hoorde dat mijn volgende boek over het Scandinavisch zal gaan. Dat zit namelijk helemaal niet in zijn repertoire! Voor de zekerheid blijft Ewoud wel gewoon fraaie partijen afleveren. Vorige wedstrijd vervulde hij de hoofdrol met een hardhandige overwinning op Jan-Willem de Jong. Vandaag won hij zo mogelijk nog sneller van Alje Hovenga.

Spektakel
Robert kreeg tegen naamgenoot Kikkert een onvervalste koffiehuisvariant op het bord waarbij de tijdverdeling deed vermoeden dat onze Robert er het meeste vertrouwen in had. Toen de stofwolken opgetrokken waren bleef er echter een gelijk dame-eindspel over waarna de vrede snel getekend werd.

Spektakel was er ook bij Ton, maar dat is voor hem gewoon dagelijkse kost. Helaas zat hij deze ronde tegen Albert Blees aan de verkeerde kant.

BSG loopt uit
Mads opende tegen Jasel Lopez voor de afwisseling met 1.e4 om via een afruil-Caro-Kann alsnog in een soort London terecht te komen. Hij wist onderweg ergens een pion buit te maken en zette dit in het eindspel om in een punt.

Ruud speelde een partij zoals we hem dat de afgelopen jaren heel vaak hebben zien doen. Als je na een zet of 20 langsloopt heeft hij vaak aanzienlijk minder tijd in een voor de teamleider te complexe stelling. Gelukkig kan je er tegenwoordig op vertrouwen dat zo rond zet 40 Ruuds koning eenzaam in het midden van het bord staat. Tegen Hans Ree was het dit keer niet anders. Ruud is met 4 uit 4 weer eens flitsend uit de startblokken geschoten! En er is meer goed nieuws. Hij heeft de partij zelf van commentaar voorzien.

3 remises
Remises waren er voor Henk, Ilja en Justin. Henk speelde tegen Arno Bezemer een omgekeerde Siciliaan zonder dames. Van een afstand leek het erop dat het evenwicht nooit echt verbroken werd. Ilja kwam tegen Dimitri Reinderman tot hetzelfde resultaat. Hij kwam de opening uit met vermoedelijk iets te weinig compensatie voor de kwaliteit, maar rond de tijdcontrole was het Dimitri die besloot op remise af te sturen. Justin leek tegen Dennis Brouwer lange tijd erg prettig te staan, maar mocht uiteindelijk tevreden zijn met een half punt.

Slotakkoord
Aangezien ik zelf een lange partij speelde moet ik eerlijk bekennen dat ik de exacte volgorde van de partijen niet helemaal scherp heb. Als mijn verslag tot dusver nalees kom ik tot de conclusie dat het hier ergens 5-3 voor BSG gestaan moet hebben. Het eerste matchpunt zat dus in de tas! Meer dan een krappe overwinning had het dan eigenlijk niet moeten worden aangezien ik zelf na een op zich goed verlopen Scandinavisch (!) tegen Cor Croese behoorlijk in de problemen was geraakt. Om maar een understatement te gebruiken. Evenals tegen LSG hadden mijn teamgenoten aan de bar de nul al genoteerd, maar wederom klapte alles kort na de 40e zet om en mocht ik me niet veel later bij mijn tegenstander verontschuldigen met het behaalde punt.

Zoals wel vaker dit seizoen was Lars nog als laatste bezig. Tegen Michael Wunnink was een Sveshnikov uitgemond in een boeiend ongelijk lopereindspel. Bij het plaatselijke Australische restaurant (speciaal voor Justin!) verschenen de mooiste matmanoeuvres op het bord, maar tijdens de partij zal het evenwicht wel nooit echt verbroken zijn.

Zo kwam de 6½–3½-eindstand op het bord. Na een korte Tata-stop krijgen we onze vrienden uit Groningen op bezoek. Fijne feestdagen!

De zege werd na afloop gevierd. V.l.n.r.: Justin, Ewoud, André, Thomas, Mads, Lars, Ton, Henk, Ruud.

Caïssa (2307) – BSG (2405) 3½-6½
1. Jasel Lopez (2427) – Mads Andersen (2606) 0-1
2. Hans Ree (2274) – Ruud Janssen (2511) 0-1
3. Dennis Brouwer (2194) – Justin Tan (2514) ½-½
4. Robert Kikkert (2253) – Robert Ris (2454) ½-½
5. Dimitri Reinderman (2558) – Ilja Zaragatski (2483) ½-½
6. Albert Blees (2334) – Ton van der Heijden (2298) 1-0
7. Alje Hovenga (2271) – Ewoud de Groote (2210) 0-1
8. Arno Bezemer (2255) – Henk van der Poel (2223) ½-½
9. Michael Wunnink (2282) – Lars Ootes (2352) ½-½
10. Cor Croese (2225) – Thomas Willemze (2399) 0-1

Thomas Willemze

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie