Goed herstel van BSG 3


Na de oorwassing die we hadden gekregen in de vorige ronde tegen HWP Zaanstad 1 moesten we in de vierde ronde tegen het combinatie team van Moira Domtoren en Vegtlust.

Vooraf schatte ik dit team in als ongeveer even sterk. In de aankomende ronden krijgen we nog een paar sterke tegenstanders dus dat hield in dat dit een belangrijke wedstrijd zou worden en dat we bij winst zo goed als zeker niet meer kunnen degraderen.

BSG 4 speelde tegelijkertijd tegen Moira Domtoren 3, zodat het Denksportcentrum goed gevuld was met domstedelingen en gooiers.

Net als de vorige wedstrijd was Rob Disselhoff als eerste klaar. Dit keer gelukkig met een heel wat beter resultaat. In een gelijk opgaande partij overzag zijn tegenstander een penning. Hierdoor won Rob een pion en viel de hele stelling van zijn tegenstander in duigen, waardoor hij gelijk opgaf.

Zelf speelde ik op bord acht tegen een jeugdspeler die in de Pirc opening op de 10e zet een cruciale fout maakte. Dit leverde mij een stuk op tegen 2 pionnen. De overgebleven stelling bood mij genoeg aanvalskansen waardoor ik al snel het tweede punt kon aantekenen.

De partij van Theo Slisser ging gelijk op totdat zijn tegenstander een paardvork (na een kleine combi) over het hoofd zag. Dit kostte hem een stuk en ook direct de partij. Hierdoor stonden we al heel snel met 3-0 voor en was er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht. De overige partijen gaven ook geen reden om ongerust te worden over de goede afloop. Daniel had een mooie aanval opgebouwd en stond zeer gerieflijk. Ook Tom de Ruiter, Bert Kieboom, Ruben Piël en Kees Jan van Dolder hadden allen minstens een gelijkwaardige stelling opgebouwd.

Kees Jan kreeg het zelfs voor elkaar om in een Siciliaanse draak remise te spelen, door middel van zetherhaling werd de vrede getekend. Ruben moest in het eindspel nog goed opletten, hij kon zijn (tijdelijk) verloren pionnetje terug veroveren. Hierna was er voor beide partijen geen winst meer te behalen en was het eerste matchpunt binnen (4-1).

Bert Kieboom, die Tom Berkelmans verving (Tom was voor de gelegenheid uitgeleend aan BSG 2), had inmiddels een zeer goede stand bereikt. Twee stukken en vrije randpion tegen een toren boden genoeg aanknopingspunten. Helaas verloor Bert zijn vrije randpion, waardoor winst ineens ver weg was. Hij berustte in remise waardoor de overwinning een feit was.

Tom de Ruiter zag zijn voordeel ook langzaam verdwijnen en kwam steeds meer onder druk te staan. Tom liet zich echter niet gek maken en met vaste hand (zoals we dat van Tom gewend zijn) leidde hij de overgebleven stelling naar remise. Achteraf hoorde ik van Tom dat hij stukwinst in één zet had gemist, tja het kan altijd beter.

Als laatste was Daniel verwikkeld in een lastige eindstrijd. Hij had een kwaliteit gewonnen, maar zijn tegenstander had drie heel actieve stukken en een ver opgerukte vrijpion. Nadat de tijdscontrole was gehaald ging Daniel er nog eens goed voor zitten. Hij probeerde nog uit alle macht om de winst naar zich toe te trekken, maar ook hij moest uiteindelijk in remise berusten. Hierdoor kwam de einduitslag op 5½ -2½ voor BSG 3 zonder een enkele nederlaag aan BSG zijde!

BSG 3 bevestigd met deze derde overwinning de zeer goede start van dit seizoen en staat nu derde, dit in tegenstelling tot het vorige seizoen toen de eerst zes wedstrijden werden verloren.

Comments & Responses

Geef een reactie