Dapper gevecht zonder resultaat van BSG 3 in het Broederhuis


Voor de eerste wedstrijd van BSG 3 in het nieuwe jaar moesten we naar Haarlem. De Kennemer Combinatie (KC) 3 ontving ons in het Broederhuis. Beide teams hadden 6 MP uit 4 wedstrijden, maar omdat wij een half bordpuntje meer hadden stonden we net boven hun in de ranglijst. Dat het niet gemakkelijk zou worden wisten we op voorhand. De ratings van de tegenstander logen er niet om. Wij waren dus voorbereid en bij ons speelde Eddy van de Velden (topscorer!) mee voor Tom Berkelmans. Verder speelden ook nog KC 2 en KC 1 in dezelfde speelzaal. KC 1 (met o.a. Loek van Wely in de gelederen) speelt ook in de meesterklasse en moest tegen hekkensluiter HWP Sas van Gent.

Nadat het startsignaal was gegeven brandden de gevechten los. Bij Kees Jan van Dolder (bord 6) duurde dat gevecht niet zo lang. Hij kreeg vanuit de opening een koningsaanval te verduren wat hem een pion kostte. Zijn stelling zag er daarna niet al te best uit en nadat hij zijn Dame liet insluiten konden de stukken terug in de doos. Melchior (bord 7) mocht proberen om de Pirc verdediging van zijn tegenstander te kraken. Door een pionoffer op e6 probeerde hij de stelling open te breken. Toen dit niet het gewenste effect bleek te hebben dwong Melchior d.m.v. zetherhaling remise af. Vlak daarna wist Eddy (bord 5) zijn prachtige stelling te verzilveren. Op de f4 opening van Eddy had zijn tegenstander geen goed antwoord. Eddy kreeg 2 prachtige aanvalspaarden en beheerste verder alle belangrijke velden. Na een combinatie van Eddy was het snel afgelopen. Tussenstand was gelijk (1½ – 1½ ) en de overige borden zagen er allemaal gelijkwaardig uit, behalve Ruben (bord 4) die had een pion verloren en de zijn pionnenstructuur zag er ook niet goed uit.

Rob Disselhoff (bord 8) kwam wat minder uit de opening, maar had in de overgang van het middenspel naar het eindspel de rollen knap weten om te draaien. In een ingewikkelde stelling met twee pluspionnen en wat minder tijd bood Rob remise aan, dat na even nadenken dankbaar werd aanvaard door zijn tegenstander.

De staart (bord 5-8) was klaar en nu kwam het er op aan wat de kop ging doen. Tom de Ruiter (bord 2) speelde een Siciliaanse partij (met zwart) en leek alles onder controle te hebben. Nadat hij een kwaliteit voor 2 pionnen had (moeten?) gegeven leek de angel uit de wedstrijd te zijn. Juist op dat moment greep Tom mis en kon hij daarna gedesillusioneerd opgeven. Bij Theo op bord 3 leek het evenwicht tijdens de wedstrijd ook niet echt verstoord te zijn geweest. Aan het einde ontketende zijn tegenstander een gevaarlijke aanval met matdreiging. Gelukkig kon Theo aan de noodrem trekken door eeuwig schaak te geven met zijn Dame. Als laatste waren onze twee jongste honden nog aan het strijden. Daniel (bord 1) moest het ook opnemen tegen de Pirc-verdediging van Benjamin Go (ELO 2128). Daniel kwam prima uit de opening en in het middenspel had hij zelfs een kwaliteit weten te veroveren. Zijn pionnenstructuur was wel iets verzwakt en de zwarte loper was ijzersterk. Benjamin wist zijn vier pionnen naar voren te sturen en hield daar twee verbonden vrijpionnen op de zesde rij aan over. Daniel moest een toren geven voor één van deze pionnen, nadat hij zelf de loper had gevangen van Benjamin vanwege een dreigende doorlopende pion. Het ontstane eindspel met een pluspion speelde Benjamin uiterst bekwaam uit zodat Daniel moegestreden en enigszins teleurgesteld moest opgeven. Vlak daarvoor had Ruben de strijd ook moeten staken na een langdurig en dapper gevecht, waarin zijn tegenstander met zelfs een stuk meer moeite had om het winnende plan te vinden.

De eindstand kwam daarmee op 5½ – 2½ voor KC 3. HWP Sas van Gent wist die middag hun eerste matchpunt te behalen, door op het laatste moment verrassend 5-5 te maken tegen KC 1.

Kennemer Combinatie 3

BSG 3

Go, B. (Benjamin)2128Kuijper, D. (Daniel)1834z-w1 – 0
Pijpers, P.J. (Peter)2002Ruiter de, T. (Tom)1984w-z1 – 0
Snijders, G.J. (Gerard)1919Slisser, T. (Theo)2006z-w½ – ½
Wezel van, R. (Ron)2049Piel, R.J. (Ruben)1853w-z1 – 0
Omota, V. (Vlad)1885Velden van de, E. (Eddy)1875z-w0 – 1
Kroon, P.G. (Pieter)1979Dolder van, K. (Kees Jan)1891w-z1 – 0
Hessels, R.E. (Ron)1888Brandenburg, M. (Melchior)1732z-w½ – ½
Scholtens, E.P. (Edward)1906Disselhoff, R.M.L. (Rob)1820w-z½ – ½
Gemiddelde Rating:1970Gemiddelde Rating:18745½-2½

Comments & Responses

Geef een antwoord