BSG verzuimt aan het doelsaldo te werken tegen Groninger Combinatie


Afgelopen zaterdag was de eerste KNSB-wedstrijd in het nieuwe jaar nadat we zo’n beetje de hele maand januari van Tata hebben kunnen genieten. De toeschouwers in de Max Euwe-zaal konden bij de eerste KNSB-wedstrijd in 2020 ook genieten van een aantal grootmeesterlijke partijen. Groningen was sterk opgekomen met de grootmeesters Tiviakov, Werle, Ernst en ze hadden hun dames thuisgelaten. BSG kon daar ook wel een paar grootmeesters tegenover stellen: Mads Andersen, Ruud Janssen, Ilja Zaragatski en onze nieuwe ster: Anton Smirnov.

Deze middag hadden de witspelers het voor het zeggen. Zo’n beetje alle zwartspelers gingen kopje onder. Alleen Anton Smirnov (tegen Jan Werle, die net terug was van een zeer goed gespeeld Gibraltar open) en Mads Andersen (tegen Sergei Tiviakov) konden het met zwart drooghouden. Werle stond waarschijnlijk zelfs verloren, maar wist door een slimme afwikkeling de remisehaven te bereiken. Mads speelde tegen Tivi niet zijn vertrouwde Siciliaanse Najdorf, maar het solide 1…e5. Dat heb ik hem nog niet eerder zien doen, maar op dit niveau is het wel handig dat je meer openingen kunt spelen dan alleen maar de Najdorf. Tivi speelde zijn vertrouwde kruip-door-sluip-door-spelletje en had wel het beste van het spel. Mads kon door een afwikkeling naar ongelijke lopers het gelijk houden.

BSG kwam al binnen drie uur spelen op de beslissende 5½-½ dankzij sterk spelende witspelers. Zowel Thomas als Robert is met een ijzersterk seizoen bezig. Vooral sinds Robert overgestapt is naar 1.e4 lijken de punten binnen te stromen. Is het dan toch 1.e4 “best bij test” zoals Fischer zei?

Vooral de partijen van Jesús (met het fraaie kwaloffer op c6) en de hakpartij van Alexander, die dwars door het midden ging, maakten deze middag grote indruk.

Mijn eerste wedstrijd in het nieuwe jaar was geen gelukkige. Als je een schot voor open doel mist…

Toen ik mijn stelling had verprutst en moest opgeven had BSG gelukkig reeds 5½ punt met nog wat partijen te gaan. Uit die resterende partijen werd slechts een halfje gescoord, onder andere doordat Ruud nog een lastig eindspel verloor, waardoor de eindstand op 6-4 bepaald werd.

Dankzij de 6–4-winst staat BSG in het klassement nog steeds slechts een half bordpuntje achter Charlois Europoort dat eveneens met 6-4 won. Dat belooft wat voor de onderlinge wedstrijd over een maand! Ieder bordpunt telt dan.

BSG (2430) – Groninger Combinatie (2382) 6-4
1. Anton Smirnov (2584) – Jan Werle (2545) ½-½
2. Thomas Willemze (2400) – Erik Hoeksema (2346) 1-0
3. Mads Andersen (2584) – Sergei Tiviakov (2593) ½-½
4. Ilja Zaragatski (2514) – Jasper Geurink (2296) 1-0
5. Ruud Janssen (2536) – Sipke Ernst (2544) 0-1
6. Robert Ris (2457) – Eelke de Boer (2291) 1-0
7. Ewoud de Groote (2248) – Julian Kramer (2400) 0-1
8. Jesús Garrido Dominguez (2406) – Nick Maatman (2382) 1-0
9. Ton van der Heijden (2284) – Bonno Pel (2274) 0-1
10. Alexander van Beek (2290) – Simon Elgersma (2153) 1-0

Ton van der Heijden

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord