BSG 3 verschalkt Volendam 1


Voor de zesde ronde van de KNSB competitie kwamen zaterdag 7 maart de palingboeren uit Volendam op bezoek in het Denksportcentrum. Zij stonden slechts 2 matchpunten onder ons en een blik op de site met ratings gaf aan dat het een spannende wedstrijd zou gaan worden.

Aangezien BSG 2 dit keer geen spelers van ons nodig had, konden wij nu voor het eerst met beide ‘jonkies’ (Daniel Kuijpers & Tom Berkelmans) spelen. Alleen Kees jan van Dolder kon niet, maar daarvoor speelde onze vaste trouwe invaller (en topscorer!) Eddy van de Velden.

Het team van Volendam bestond voor een groot deel uit de, voor het dorp, traditionele namen Veerman (3x) en Tol. Ietwat verlaat begonnen we tezamen met BSG 4 (tegen Rode Loper 2) in de Eeuwe zaal aan de wedstrijd. Naast mij speelde Rob zijn geliefde van Geet opening. Zijn tegenstander voelde zich hierbij als een vis op het droge. Rob kreeg snel allemaal actieve stukken in het centrum en toen zijn tegenstander ook nog Ph5 deed ging het snel bergafwaarts. Na één uurtje spelen ving Rob de Dame op de 13e zet en was de eerste vis gevangen.

Theo had op bord 2 inmiddels een hele actieve stelling gekregen, maar zijn tegenstander had gevaarlijke counter mogelijkheden. Het is alle dagen visdag maar geen vangdag moet Theo gedacht hebben. Hij vertrouwde het zaakje niet en met een blik op de huidige stand en de andere borden bood hij remise aan, welke zijn tegenstander aanvaardde (1½ – ½).

Nadat Daniel in de vorige ronde, op bord 1, nipt had verloren van een sterke tegenstander, mocht hij nu weer plaatsnemen op bord 1. In de overgang van de opening naar het middenspel plaatste hij zijn Dame op een verkeerd veld en kwam vervolgens in de verdrukking. Nadat hij zijn Dame (en pion) had gegeven voor twee torens leek er nog weinig aan de hand. De torens hadden weliswaar geen open lijnen, maar Daniel was bezig om een onneembare vesting te bouwen. Helaas maakte hij hierbij een foutje waardoor hij één van zijn torens in een combinatie verloor. Tja, de vis wordt duur betaald!

Van Eddy had ik begrepen dat hij ergens een pionnetje had weten te verschalken. In het eindspel bleek dit voordeel vlees noch vis te zijn. Zijn tegenstander kon de pluspion eenvoudig blokkeren zodat er geen doorkomen meer aan was. Beide spelers kregen op deze manier wat van de stokvis.

Door de beslommeringen van mijn eigen partij heb ik van de partij van Ruben weinig meegekregen. In de eindstelling die hij me liet zien had hij een dodelijke koningsaanval, waarbij hij ook al wat materiaal had weten te vergaren. De vis was daarna snel verschalkt (3-2).

Zelf moest ik alle zeilen bij zetten om de dreigingen van mijn tegenstander te pareren. Na wat schermutselingen bleef ik met een inactief paard zitten. Verder had hij ook de open e-lijn weten te bemachtigen. Dankzij wat onnauwkeurigheden van zijn kant leek ik de remise haven toch bereikt te hebben. Mijn remise aanbod wees hij vervolgens af, hij droomt van schol hij eet graag platvis. In het overgebleven eindspel kon ik zijn paard insluiten met mijn koning, eet vis als er vis is! Hierna was het voor mij een koud kunstje om de buit binnen te halen (4-2).

Met nog twee partijen te gaan moest de TomTom trein op de borden 3 en 4 de vis zien binnen te halen. Helaas heb ik niet precies kunnen zien hoe Tom B. uiteindelijk naar de haaien ging. Wel begreep ik dat hij een pion verloor door deze te ver in de vijandelijke stelling te posten. Hierna spartelde hij nog lang tegen, maar kon verlies niet meer voorkomen (4-3).

Alle ogen en hoop was nu gericht op de andere Tom (de Ruiter). Hij had inmiddels een riante stelling gekregen met een pluspion en wat gevaarlijke dreigingen over een open H-lijn. Hij wist dat remise voldoende voor de winst zou zijn, maar hij kon zonder veel risico op winst blijven spelen. Zijn tegenstander keek steeds meer als Jonas in de walvis. Toen het juiste getij was aangebroken kon Tom het volle punt incasseren.

Met een eindstand van 5-3 heeft Volendam, dit keer, achter het net gevist! Ze zullen wel gedacht hebben: ‘Aan elke goede visser ontsnapt wel eens een aal’.

BSG 3

Volendam 1

Kuijper, D. (Daniel)1834Essen van, L. (Luuk)1942z-w0 – 1
Slisser, T. (Theo)2006Tol, J.H. (Jan)1925w-z½ – ½
Berkelmans, T. (Tom)1734Vlugt, F. (Frans)1840z-w0 – 1
Ruiter de, T. (Tom)1984Bodemeijer, R. (Reinier)1809w-z1 – 0
Velden van de, E. (Eddy)1875Veerman, J.M.M. (Jan)1780z-w½ – ½
Piel, R.J. (Ruben)1853Koning, N.C.A. (Nico)1775w-z1 – 0
Brandenburg, M. (Melchior)1732Veerman, H.P.J. (Henk)1652z-w1 – 0
Disselhoff, R.M.L. (Rob)1820Veerman, J. (Jan)1681w-z1 – 0
Gemiddelde Rating:1855Gemiddelde Rating:18015-3

Comments & Responses

One Response so far.

  1. Jesper de Groote schreef:

    Je hebt je heel erg uitgeleefd op het verslag met al die spreekwoorden, maar die titel is helaas vlees noch vis.

Geef een antwoord