Nipte nederlaag tegen Europoort


Op een verrassend zonnige dag stond de kraker tegen Charlois Europoort op het programma. Beide teams wisten in de meesterklasse te verassen met een perfecte score. Een overwinning zou zowel BSG als Europoort een goede boost geven om voor het kampioenschap te gaan.

Bij aankomst in de Rotterdamse schoollocatie was nog weinig te merken van een dodelijke pandemie veroorzaakt door een nieuw type coronavirus die door veelvuldige, random gegenereerde mutaties een stabiele aanhechting aan de menselijke mucosa (slijmvlies) heeft ontwikkeld. Alsof een nieuwe schaakopening, laten we zeggen een opening zoals 1.e3, viraal door de schaakwereld aan het gaan is.

Een van mijn weinige verstandige moves op de speeldag was de elleboogshake om mijn teamgenoten te begroeten. Natuurlijk was het doel om geen disrespect af te geven, dus mijn openingszet zou een goed gecalculeerde moeten zijn.

Al snel na de start van de wedstrijd was het duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Zowel wij als Europoort hadden een gemiddelde rating boven de 2400. Met een interessante bordvolgorde probeerde Europoort daar nog een stuk voorbereidingsverwarring bovenop te gooien. Als resultaat was er geen enkele partij klaar voor het derde uur. Elke wedstrijd zou kunnen afstevenen op een tijdnoodduel.

Wie als eerste klaar was, dat mag Joost weten. Maar hieronder een plausibele volgorde van de wedstrijd.

Het begon allemaal met een lading zwaarbevochten remises. Naast de grootmeesterremise tussen Robin en Bart Michiels, was er ook een subtiel eindspel waarbij Mads Roger Meng flink onder druk zette, maar de winst niet naar binnen kon hengelen. De partij Ewoud tegen Sebastian Halfhide begon wat wisselvallig, maar uiteindelijk wist Ewoud nog prima af te wikkelen naar remise.

Na de remises kwamen een aantal interessante beslissingen. Ton verloor jammerlijk van Thibaut Vandenbussche. Wit was erg bekend met de opening waarna Ton wat passief kwam te staan. De diagonaal a1-h8 kwam erg onder druk met de Da1 en Lb2 van Thibaut. Een doorbraak in het centrum kon voor Ton net geen voldoende activiteit brengen.

Jesús was lekker bezig tegen Kambiz Sekandar. Met wit speelde hij met een mooi plusje en druk op de d5-pion. Nadat hij ook het loperpaar kreeg, speelde hij het subtiel naar een overwinning. De stand was weer gelijkgetrokken.

Robert is de laatste tijd getransformeerd van een gegarandeerd halfje naar een puntenkanon. De Fransoos van Zyon Kollen wist hij met een pionoffer gecontroleerd onder druk te zetten.

Zelf had ik geen gunstige loting door met zwart tegen Erik van den Doel te spelen. Zoals in de inleiding genoemd, was het een lastige beslissing hoe de partij te openen. Daardoor gaf ik hem maar een sleeve-over-the-hand-shake. Na mijn nederlaag was de stand weer in evenwicht.

Er waren na de tijdcontrole nog drie partijen bezig. Ruud stond overwegend beter, maar een duidelijk winst was nog niet binnen. Thomas was na de 40e zet beland in een erg slecht eindspel. Daarbij kwam ook de partij van Ilja. Hij had een vol kwaliteit geofferd in de opening. Aan zijn snelle spel te zien, kende hij het beter dan zijn tegenstander. Echter, Steven Geirnaert had zich netjes verweerd en stond nog steeds een kwaliteit voor. De stelling was dusdanig dichtgeschoven dat het paard dat Ilja had een toren waard was, dus was er een equilibrium bereikt. In een moment van kortsluiting verbak Ilja de gesloten structuur door een pion te pakken, waardoor een ader boven water kwam en hij geforceerd zijn dame en tweede toren moest afruilen. Hierdoor was de achterstand een feit.

Thomas had zich geweerd als een leeuw maar vergat toen zijn enige kans op remise te pakken tegen Daniel Dardha. Hierdoor was de nederlaag een feit, Europoort had de 5½ bordpunten binnen. Kon het dan toch nog slechter gaan?

Ruud had aangekondigd niet mee te eten omdat hij snel weer in Arnhem moest zijn. Daar stak karma een stokje voor en hij was als enige nog na 18:00 aan het spelen tegen Julian van Overdam. Na een matige opening kwam Ruud extra sterk terug. In een erg complex eindspel (althans vanuit mijn perspectief) speelde Ruud het met goede concentratie naar een goed einde.

Daarna met het team gegeten bij de plaatselijke Oostenrijker. Onder genot van kroegmuziek, grote porties en een gezellige eigenaar werd de dag afgesloten. Een erg goede keuze van onze teamcaptain! Nu de wonden likken en bij de volgende rondes (Joost mag weet wanneer) de achtervolging inzetten.

Charlois Europoort (2414) – BSG (2427) 5½-4½
1. Julian van Overdam (2422) – Ruud Janssen (2519) 0-1
2. Bart Michiels (2578) – Robin Swinkels (2500) ½-½
3. Sebastian Halfhide (2236) – Ewoud de Groote (2233) ½-½
4. Daniel Dardha (2453) – Thomas Willemze (2404) 1-0
5. Roger Meng (2474) – Mads Andersen (2601) ½-½
6. Steven Geirnaert (2433) – Ilja Zaragatski (2510) 1-0
7. Zyon Kollen (2343) – Robert Ris (2457) 0-1
8. Erik van den Doel (2582) – Lars Ootes (2354) 1-0
9. Kambiz Sekandar (2190) – Jesús Garrido Dominguez (2407) 0-1
10. Thibaut Vandenbussche (2433) – Ton van der Heijden (2289) 1-0

Lars Ootes

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie