BSG 2 kan niet winnen van HSG 1


Zaterdag 7 maart 2020 toen schaken nog ongeveer een van de belangrijkste zaken ter wereld was, en het Coronavirus nog ver weg, stond voor BSG 2 de uitwedstrijd tegen HSG 1 op het programma. Op papier hadden we een flink ratingverschil in ons voordeel omdat HSG met vier invallers aantrad en zonder hun troef Kees Nagtegaal. Deze Gooise derby zouden we toch naar ons toe moeten kunnen trekken.

Het begon ook voorspoedig. Michael de Vos, de tegenstander van Henk, kwam na een paar onnauwkeurigheden vlak na de opening al snel in een lastige stelling terecht en laat op de 17e zet een combinatie toe waarna het direct afgelopen is.

Ikzelf (Timon) kon de 0-2 aantekenen tegen Jan Nagel die na wat gemanoeuvreer besloot een giftige pion te pakken. Dat had hij beter niet kunnen doen want dat kostte hem zijn dame waarna zijn stelling niet “leefbaar” meer was.

Hierna keerden de kansen. Jesper liep tegen zijn eerste nederlaag in twee jaar tijd aan. Hij werd geroosterd door Vincent Spit die een heel goed seizoen draait. In de partij werd Jesper gedwongen voortijdig afscheid te nemen van zijn dame waardoor hij niet lang daarna moest buigen. Je zou er lage rugpijn van krijgen.

Bijna tegelijkertijd werd Coen door Pascal Losekoot verslagen. Coen met wit op bord 1 nam het initiatief en zijn tegenstander counterde. Na een stuk te offeren voor twee pionnen, wist de zwartspeler Coens toren in te sluiten en niet veel later was het gedaan. De stand was weer gelijk.

Joan zette ons opnieuw op voorsprong door een wat onduidelijke stelling langzaam naar zich toe te trekken. Op een psychologisch gunstig moment gaf hij ons team weer hoop op een zege door Mike Koek van eigen deeg te geven: 2-3.

Ook Rein bereikte na een moeizame opening voordeel in het middenspel tegen Bart Vermeulen. Winnend voordeel zelfs, ware het niet dat hij in de tijdnoodfase zijn voordeel liet wegvloeien. In een stelling die in evenwicht was probeerde Rein een nieuw voordeel te forceren, maar dat pakte totaal verkeerd uit: 3-3.

Nu ging het erom spannen. Frans kwam tegen Wim van der Wijk al redelijk snel onder lichte druk te staan die de hele partij maar bleef voortduren. Frans bleef aanhaken en pogen zich aan deze druk te ontworstelen en remise te forceren maar het eindspel met torens en pionnen bleek helaas toch verloren: 4-3 voor de Hilversummers.

Nu moest er zelfs gevochten worden voor een gelijkspel. Onze last man standing Ruben speelde met wit tegen Ernst Jos. Na de opening stond hij iets beter en dacht met Pg3-f5 een gunstige ruil te krijgen van paard tegen loper. In plaats daarvan kreeg zwart actief tegenspel. Het was Rubens opgave om de stelling in leven te houden zonder onverantwoorde risico’s te nemen. Hieronder volgt het verdere verloop van de partij.

HSG 1 (1936) – BSG 2 (2088) 4-4
1. Pascal Losekoot (2048) – C van der Heijden (2036) 1-0
2. Vincent Spit (2053) – J de Groote (2235) 1-0
3. Michael de Vos (1929) – Henk van der Poel (2228) 0-1
4. Wim van der Wijk (2045) – Frans Borm (2116) 1-0
5. Ernst Jos (1884) – Ruben Hilhorst (2021) 0-1
6. Jan Nagel (1807) – Timon Brouwer (2081) 0-1
7. Bart Vermeulen (1883) – Rein Brouwer (2034) 1-0
8. Mike Koek (1841) – Joan Arensman (1956) 0-1

Timon Brouwer (teamleider)

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord