Henk van der Poel wint BSG-internetschaaktoernooi


Vanwege de coronacrisis ligt de interne competitie al een tijdje stil. Om toch te kunnen schaken, kwam Joan Arensman op het idee om op de competitiemaandagavond op Lichess het eerste BSG-internetschaaktoernooi te organiseren. Er deden 23 spelers aan mee en uiteindelijk kwam Henk van der Poel als overwinnaar uit de bus.

Om in een tijd waarin de woordgroep social distancing op ieders lippen ligt toch te kunnen schaken, is het internet echt een uitkomst. Dan is iedereen slechts een muisklik van elkaar verwijderd en kunnen de spelers verder op veilige afstand van elkaar hun virtuele houtjes verschuiven. Ruim een decennium geleden ontdekte de schaakbond de mogelijkheden het internetschaak en prompt werden er internetschaakkampioenschappen georganiseerd. BSG maakte destijds met een team bestaande uit handles als Apenhoofd, Bah, Cadavre, Politeia en Q pro Q de Internetclubcompetitie op Playchess onveilig.

Anno 2020 is die episode slechts een vage herinnering. Playchess heeft in de afgelopen jaren veel aan populariteit ingeboet en van het sterrenteam van toen is weinig meer over. Na het prolongeren van de titel in 2011 stopte het team er subiet mee. Zo gaat dat met die dingen. Lichess is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig, dus werd daar het eerste BSG-internetschaaktoernooi gespeeld. Het toernooi leek een prooi te worden voor unBEARableBEAR, totdat hij zich in het zicht van de haven mat liet zetten, zodat de winst naar Henk van der Poel ging, die in de laatste ronde op zijn tandvlees remise hield tegen een sterk spelende Bert Kieboom. Door de wat aparte puntentelling en het feit dat Lichess vrolijk spelers bleef indelen nadat het toernooi zou zijn afgelopen, was het opmaken van de eindstand nog een heel gepuzzel, maar uiteindelijk bleken de vier overwinningen en de remise voor Henk genoeg om de ongedeelde toernooiwinst voor zich op te eisen.

De eindstand was als volgt:
1. HvdP (Henk van der Poel) 16
2-5. PieterHeij (Pieter Heijboer) 12
Lowenfisch (Rein Brouwer)
Danielkuijper (Daniƫl Kuijper)
UnBEARableBEAR (Ewoud de Groote)

Dat was voor herhaling vatbaar! Dat klopt, want volgende week (13 april) staat het toernooi opnieuw op het programma.

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie