Ewoud de Groote wint derde BSG-internetschaaktoernooi


Hij kwam, hij zag en hij overwon: op zijn verjaardag liet Ewoud de Groote geen spaan heel van de concurrentie in alweer het derde BSG-internettoernooi. Tweede werd Daniël Kuijper en Henk van der Poel, de winnaar van de eerste ronde, werd derde.

Uw verslaggever kende een zware dag nadat hij met zijn verkeerde been uit bed was gestapt (letterlijk, zijn linkervoet bleek ’s ochtends als enige lichaamsdeel nog in dromenland te verkeren en klapte dubbel bij neerkomst. Au!). Na een hele dag zijn hersens te hebben gepijnigd op inkomensdefinities en Stata-codes (ook dat is thuiswerken), besloot hij maar een Nico Rosberg-actie uit te halen en het schaken voor gezien te laten. Dat hij anders in de strijd om de toernooizege waarschijnlijk niets in de melk te brokkelen had gehad, werd goed duidelijk toen de jarige job Henk van der Poel al vroeg in het toernooi tegenkwam:

In het vervolg bleef Henk nog heel lang bij, maar toen zijn zegereeks door een remise tegen Rob Tijssens werd onderbroken, moest hij de achtervolging staken. Sterker nog, hij werd vlak voor het eindsignaal zelfs gepasseerd door Daniël Kuijper, die een sterke eindsprint had ingezet. Helemaal op het einde van het toernooi mochten ze dan toch de degens kruisen. Daniël leek de kroon op zijn werk te zetten, want hij bereikte met wit de volgende stelling:

Daniël Kuijper – Henk van der Poel, stelling na 18.Dxd6.

Een kwaliteit en een pion meer, wat kan er nog misgaan? Een heleboel, zo bleek, want zes zetten later stond het zo:

Daniël Kuijper – Henk van der Poel, stelling na 24…La4.

Gelukkig voor Daniël bleef het slippertje zonder gevolgen, omdat het toernooi inmiddels al afgelopen was, zodat hij alsnog met het zilver naar huis ging en Henk met het brons genoegen moest nemen. De winnaar zat toen al lang onderuitgezakt met zijn voetjes op zijn bureau de resterende partijen te bekijken. Zijn score van 8 uit 8 was goed voor 28 punten, waarmee hij Daniël vier en Henk zes punten voorbleef, zodat de beker met de grote oren eindelijk voor hem was.

Het podium. 1) UnBEARableBEAR (Ewoud de Groote), 2) Danielkuijper en 3) HvdP (Henk van der Poel).

De tussenstand na drie ronden is als volgt:

Overzicht van de scores van de eerste drie ronden.

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie