BSG op Lichess


Sinds kort heeft BSG een eigen team op Lichess. Een aantal BSG’ers is al lid geworden van deze groep!

Vanwege corona mag er niet gesnelschaakt worden en omdat de competitie toch stilligt is het leuk om via deze manier wat (snel)schaaktoernooien of andere schaakvarianten (zoals Chess960) te organiseren. Binnenkort wordt er een proeftoernooi gehouden! Het idee is om met enige regelmaat deze toernooien te organiseren. Voor wie nog geen Lichess-account heeft: maak een account aan en word meld je aan. De aanmeldingen komen binnen bij Ewoud. Hij beheert de groep. Mocht je een schuilnaam hebben, zeg dan even wie je bent als je je aanmeldt. Deze groep is alleen voor BSG’ers.

Het is ook handig om de Lichess-app te downloaden op je telefoon zodat je de berichten over toernooien e.d. niet mist! Deze toernooi-aankondigingen zullen ook op de site komen te staan.

Zondagavondcompetitie
Er is tevens de mogelijkheid om in teamverband op zondagavond van 20:00 – 22:00 uur te spelen tegen andere Nederlandse clubs. Het speeltempo bij deze teambattles is 3 minuten +2 seconden per zet. Er wordt gespeeld in een poule van maximaal 10 teams in het Arenaformat. De scores van de hoogste spelers per team worden bij elkaar opgeteld. Mocht je hiervoor animo hebben, laat het even weten aan Ewoud.

Over Lichess
Lichess heeft een aantal toernooiformats:

  • Een Arenatoernooi: In dit format word je steeds weer opnieuw ingedeeld. Het kan zijn dat je daardoor meer partijen dan anderen speelt en meerdere keren tegen dezelfde speler(s). De puntentelling bij dit format als volgt: twee punten voor een overwinning, één voor een remise en (uiteraard) geen punten voor een nederlaag. Bovendien kan ingesteld worden dat spelers kunnen berserken: de speler die berserkt, speelt met de helft van de tijd (en zonder increment). Als de berserkende speler wint, verdient hij een extra punt. Ook kan er gespeeld worden met zogenaamde win streaks. Een speler met twee achtereenvolgende overwinningen krijgt bij zijn volgende overwinning twee extra punten. Het kan bij dit format voorkomen dat iemand vijf punten scoort bij een overwinning (win streak + berserk).
  • Een Zwitsers toernooi: een vast aantal ronden waarbij je ook maar één keer tegen iemand kan spelen. De normale puntentelling wordt hierbij gehanteerd. Na een gespeelde ronde moet er gewacht worden totdat iedereen klaar is (dit kan suf zijn als er met een lang speeltempo gespeeld wordt).

Ewoud de Groote

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie