Een trofee voor eerlijkheid


Om in tijden van corona toch op maandagavond te kunnen schaken, werd er afgelopen maandag (21 december) een snelschaaktoernooi op Lichess gehouden. In een 100 minuten durend toernooi met een leeftijdsvriendelijk speeltempo van 5 minuten + 3 seconden per zet is geprobeerd zoveel mogelijk BSG’ers naar het zin te maken. Met een totaal van 19 deelnemers die samen 73 partijen hebben afgewerkt was het een geslaagd toernooi.

Halverwege het toernooi had Sicco een enorme voorsprong. Door het puntensysteem in het Arena-format was Sicco ‘on fire’ en kreeg hij 4 punten bij elke volgende overwinning. Hoewel zijn voorsprong apart te noemen was, was het op dat moment nog niet duidelijk wat er precies gebeurd was. Terwijl de favorieten elkaar punten af aan snoepen waren, bleek Sicco’s voorsprong net genoeg om aan het einde van de rit de meeste punten te hebben (22), net voor Ruben Piël (20) en Daniël Kuiper en ondergetekende (17).

Maar wat was er gebeurd? Lichess had om nog onopgehelderde redenen één van de deelnemers uit het toernooi gehaald en daardoor gingen diens gescoorde punten naar de tegenstanders. Sicco had tweemaal tegen die speler gespeeld (en van verloren), maar kreeg toch de punten. De partijen tussendoor had Sicco wel gewonnen waardoor Sicco op deze manier een onterechte ‘streak’ kreeg, zodat hij een onoverbrugbare voorsprong op de rest kon nemen.

Sicco was gelukkig zo vriendelijk om de rest hierop te wijzen. Daarmee mag hij zijn internettrofee behouden, maar wordt Ruben Piël omgedoopt tot winnaar, voor Daniël Kuiper en ondergetekende. Hoogste TPR was er voor Henk van der Poel (2456).

De trofeeën voor de winnaars.

Mijn eigen geprutst werd versterkt door een haperende wifi, waardoor ik de laatste partij ineens verloor op tijd terwijl ik op dat moment eindelijk goed tot gewonnen stond. Daarna was er niet meer genoeg tijd om nog een paar punten voor het toernooi te scoren.

Komende maandag (28 december) is er weer een toernooi, zelfde format, maar dit keer beginnen we om 20:00 (Sicco’s aanbeveling).

Toernooilink: https://lichess.org/tournament/Le9xaTDN

Ewoud de Groote (unBEARableBEAR)

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie