2012 wint eerste 960-toernooi in 2021


In de kerstvakantie is de online interne competitie weer nieuw leven ingeblazen. Ditmaal stond er voor de verandering Fischer Random Chess, ofwel Chess 960 (vanwege de 960 verschillende beginopstellingen) op het programma. Met zeventien deelnemers was het een geslaagd experiment te noemen en uiteindelijk ging uw verslaggever met de grootste virtuele beker naar huis.

De beginstelling met schaken is waarschijnlijk zo goed als optimaal. De lopers kunnen eenvoudig ontwikkeld worden door de centrumpionnen op te spelen, de paarden kunnen eenvoudig naar goede velden gebracht worden en de torens dekken in ieder geval nog de potentieel zwakke randpionnen. Hoe anders is dat met Chess 960, waarin alle stukken op rare plaatsen staan en vaak maar moeilijk geactiveerd kunnen worden. Het tempo van de partijen ligt daardoor vaak een stuk lager, ook omdat het speeltempo voor deze gelegenheid was aangepast naar het wat bedaardere tempo van 6 minuten plus 4 seconden per zet. Hoewel de pseudorandom-number generator van Lichess niet al te gare beginstellingen voor het toernooi had uitgekozen, zat het ongeluk alsnog in een klein hoekje:

HvdP – MisterKool na 1.b3 b5 2.Pf3.

Met zijn laatste zet had Henk het inslaan op g2 uit de stelling gehaald. Dat ontging de zwartspeler kennelijk, want die zette vrolijk voort met 2…c5, waarna wit op g7 sloeg en materiaal buitmaakte. Een soortgelijke ramp over de diagonaal overkwam de organisator tegen Lowenfisch:

Beginstelling bij unBEARableBEAR – Lowenfisch.

Na 1.b3 Pg6 beging hij al op de tweede zet een onnauwkeurigheid: 2.c4?! c5! Dreigt meteen al een kwaliteit te winnen op h2, dus: 3.Pg3 Le5 en de dame stond ingesloten. Met 4.d4 cxd4 5.Txd4 offerde wit maar een kwaliteit. “Torens zijn overrated”, aldus de vroegere teamleider van BSG 1. Dat bleek, want al gauw had unBEARableBEAR goede compensatie voor zijn materiĆ«le achterstand en wist hij nog te winnen.

Dat hij het toernooi niet won, kwam omdat hij tegen uw verslaggever in een gewonnen toreneindspel pardoes zijn toren weggaf. 2012 wist zijn vijf partijen allemaal te winnen, al ging dat dus niet altijd even overtuigend. Inclusief een bye omdat hij zich als laatste had aangemeld was dat goed voor de perfecte score van 6 uit 6. UnBEARableBEAR (Ewoud) werd tweede met 5 punten, terwijl Kibberling (Eddy van de Velden), Lowenfisch (Rein) en HvdP (Henk) gedeeld derde werden met 4 punten.

De eindstand.

De reacties na afloop waren overwegend positief, wat doet vermoeden dat het experiment voor herhaling vatbaar is.

Toernooilink

Jesper de Groote (Tweeduizendtwaalf)

Tags:

Comments & Responses

One Response so far.

  1. Bert Arp schreef:

    Leuk verslag.Heb met genoegen een aantal partijen gevolgd. Bert

Geef een reactie