Jeugdschaaktrainingen en -competitie beginnen weer


Het is zover! Op vrijdag 27 augustus a.s. hervatten we de schaaktrainingen en interne competitie. We zien uit naar hopelijk een ‘normaal’ schaakseizoen, met daarin ook weer ouder-kindschaken, het snelschaaktoernooi, schoolschaken en deelname aan externe competities en toernooien. Op die bijzonderheden komen we nog terug. Voor nu geldt: we gaan weer beginnen!

Bij de trainingen volgen we het Stappenplan van de KNSB. Alle kinderen beginnen nog even in hun bestaande Stap (1 t/m 5), maar verschuivingen gaan er de komende weken wel komen. Belangrijk is wel dat ieder kind zich de materie van de bestaande Stap goed eigen heeft gemaakt omdat schaakkennis en -techniek zich opbouwt. Haastige spoed is zelden goed….

In het afgelopen seizoen was het soms lastig om voortgang te realiseren c.q. vast te stellen. Daarom komt er in het nieuwe seizoen ook meer nadruk op het werken met de boekjes (nieuwe voorraad is in huis) en het maken van huiswerk uit die boekjes. De schaaktrainers (oudere junioren) kunnen daar goed in adviseren. Zelfstudie thuis is overigens hoe dan ook aan te bevelen! Speel ook schaak thuis.

Beter begrip krijg je ook door je zetten te noteren. Je kunt dan een partij thuis nog eens naspelen en je krijgt ‘gevoel’ voor de 64 velden. Voor Stap 2 bevelen we dat noteren aan, voor de Stappen 3 t/m 5 wordt notatie verplicht. Notatieformulieren en pennen zullen we op de club verspreiden. We zullen ook even kijken of we centraal notatieboekjes kunnen bestellen (die je dan op vrijdag moet meenemen naar de club!).

De Stappen-training begint voor de Stappen 1, 2 en 3 om 19 uur (stipt) en voor de Stappen 4 en 5 om 19.45 uur (ook stipt). Stap-1-spelers spelen na hun training nog even onderling en zijn dan om ca. 20 uur klaar. De Stappen 2 en 3 spelen met elkaar een onderlinge competitie (met klok, 2 x 15 minuten per persoon per partij), vanaf 19.45 uur en zijn dus om ca. 20.15 uur klaar.

De Stappen 4 en 5 worden vanaf dit seizoen gecombineerd. Zij spelen nu een afzonderlijke competitie (2 x 20′ per persoon per partij), hetgeen tot meer tegenstand leidt. De ene week krijgen deze Stap-4-5-spelers training, van onder meer BSG-topper Ewoud de Groote, de andere week competitie. Nieuw is ook dat vanaf vrijdag 24 september om 20.30 uur de vrijdagavond ook open staat voor seniorleden die onderling rapidpartijen (2 x 25′ p.p.p.p.) spelen, maar het daarbij ook graag tegen de jeugd opnemen. Opnieuw: hierdoor krijgen de jeugdspelers (optioneel) meer weerstand. De vrijdagavond moet zich nog gaan bewijzen, maar voor de jeugdschakers is dit een mooie manier om aan te haken bij de senioren (en vervolgens beter te worden). Het doorspelen is geen plicht en wordt ook geen nachtwerk, om ca. 22 uur zal het Denksportcentrum de poorten sluiten.

Ondertussen zijn we nog steeds gehouden om ons te houden aan enkele coronamaatregelen: kom niet naar de club als je ziek bent, gezinsleden hebt die ziek zijn of je in quarantaine hoort te zitten, indien je 13 jaar of ouder bent houdt je anderhalve meter afstand tot de dichtstbijzijnde persoon (van 13 jaar en ouder) en zorg voor goede ventilatie en handhygiƫne. Ouders zijn overigens weer van harte welkom om het pand te betreden!

Mocht je vragen hebben of willen overleggen aarzel dan niet om even te bellen of een berichtje te sturen (06-29083249).

We hopen vele kinderen (en mogelijk ouders) op vrijdag weer te zien!

Gijsbert Bulk, jeugdleider

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie