Goede start voor BSG 1 tegen De Stukkenjagers


Een korte opfrisser voor wie na anderhalf jaar coronastilstand is vergeten hoe BSG 1 ervoor staat. BSG 1 heeft geen sponsor meer en dus kunnen we ons geen betaalde spelers veroorloven. Daarom is BSG 1 vrijwillig gedegradeerd uit de meesterklasse en speelt nu in de eerste klasse B (de zuidelijke klasse dus we zullen een paar keer verre uitwedstrijden krijgen in Brabant en Limburg). Het team is een combinatie van het voormalige eerste (Ton, Henk, Ewoud, Jesper) aangevuld met het voormalige tweede. We hebben er een oude bekende bij als nieuw lid (Ashley) en een oude bekende die weer speelt (Iskander). De eerste ronde tegen De Stukkenjagers speelde Rein niet mee vanwege andere verplichtingen.

Onder leiding van teamcaptain Timon hebben we de zaterdag voorafgaand aan de eerste ronde de tactiek besproken en getraind. Op rating is BSG 1 één van de zwakkere teams en we zullen ons best moeten doen om ons te handhaven. Verrassen hoort daar bij. We hebben 11 spelers voor 10 borden dus we rouleren en variëren de bordvolgorde. Er zijn maar liefst 39.916.800 (11x10x9x8x7x6x5x4x3x2) combinaties om uit te kiezen. Een KNSB-competitie heeft 9 ronden, dus de komende 44.000 eeuwen kunnen we steeds in een unieke opstelling spelen. De beperkende factor is of wij het zo lang volhouden. In ieder geval kozen we er voor om Iskander en Timon op de topborden te laten spelen in ronde 1.

Iskander kwam goed uit de opening, maar in het vervolg van de partij vond hij niet het goede plan. Zijn tegenstander Luuk Baselmans zette zijn stukken juist steeds iets beter neer en kreeg een overwicht wat zich vertaalde in een pluspion en een gewonnen eindspel.

Bij Timon was het eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Ook hij kwam goed uit de opening maar werd geleidelijk overspeeld door Stefan Beukema. Daaraan zie je dat die jongens niet voor niets 2300+ zijn.

Op bord 3 speelde Ton voor het eerst in lange tijd weer een partij, want hij houdt niet zo van internetschaak. Hij was dan ook een beetje roestig en liet tegen Nick Bijlsma een goed eindspel naar remise lopen.

Ewoud speelde tegen Sam Baselmans een rustige positionele partij, waarin hij de hele tijd beter stond. Ewoud heeft zich een andere speelstijl aangemeten na bestudering van partijen van Alpha Zero een jaar of wat geleden. Dit belette hem overigens niet om een kwaliteit te winnen toen dat kon, waarna hij de partij won.

Henk speelde remise tegen Herman Grooten, de vermaarde schaaktrainer die heel wat Nederlandse talenten heeft gecoacht en die tegenwoordig onder andere zijn eigen zoon coacht die op bord 10 meespeelde. Henk was niet helemaal tevreden met zijn stelling, maar wist in tijdnood terug in de partij te komen en remise te maken.

Jesper speelde op zijn Jesperiaans tegen het Siciliaans van Sjoerd van Roon. Dat wil zeggen: hij zette een solide stelling op. Uiteindelijk vonden de schermutselingen op de koningsvleugel plaats, waar zwarts koning op de tocht kwam te staan. Na een hectische tijdnoodfase trok Jesper het punt naar zich toe.

Frans speelde tegen Erwin Kalle en maakte vanuit de opening met het schijnoffer Pxe4 gelijk. Daarna stond Frans steeds iets actiever en zijn verbruikte duidelijk minder tijd dan zijn tegenstander. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord van torens en (ongelijke) lopers dat gewonnen was voor Frans.

Zelf speelde ik een rustige opening tegen Mark van Beurden maar door tegengesteld te rokeren maakte hij er een scherpe stelling van. Lang stond het ongeveer gelijk, maar na een verkeerde voortzetting van mijn tegenstander kreeg ik sterke druk over de b-lijn en een paard op d6. Een tegenaanval mocht niet meer baten en zo won ik.

Ashley speelde met zwart tegen César Becx en kreeg 1. f4 tegen zich. Ashley was zijn voorbereiding vergeten en koos voor een opstelling met een paard op d7 en wat weinig invloed in het centrum. Later in de partij lukte het Ashley wel om een dame te laten binnenvallen op e3, waar de vorstin al gauw weer werd weggejaagd. Na nog een zetherhaling te hebben versmaad en zijn stukken vrijwillig te hebben ingeblikt, moest hij de strijd staken.

Ten slotte speelde Coen tegen Tommy Grooten een partij waarin Coen de gebaande paden al vroeg verliet. Het duurde niet heel lang voordat hij een dame won tegen een paard en loper. Achteraf gaf Coen een lange variant waarin hij zelfs wat slechter had moeten komen te staan. Zoals het ging, won hij in de aanval.

Daarmee heeft BSG 1 zijn eerste wedstrijd met 6-4 gewonnen en kunnen we ons richten op de uitwedstrijd tegen Paul Keres.

BSG (2122) – De Stukkenjagers (2154) 6-4
1. Iskander Schrijvers (2028) – Luuk Baselmans f (2307) 0-1
2. Timon Brouwer (2078) – Stefan Beukema m (2384) 0-1
3. Ton van der Heijden (2276) – Nick Bijlsma f (2262) ½-½
4. Ewoud de Groote (2232) – Sam Baselmans (2197) 1-0
5. Henk van der Poel f (2224) – Herman Grooten m (2217) ½-½
6. Jesper de Groote (2223) – Sjoerd van Roon (2182) 1-0
7. Frans Borm m (2098) – Erwin Kalle (2049) 1-0
8. Ruben Hilhorst (2023) – Mark van Beurden (1956) 1-0
9. Ashley Krishnasing (2022) – César Becx f (2088) 0-1
10. Coen van der Heijden (2013) – Tommy Grooten (1899) 1-0

Ruben Hilhorst

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie