BSG terug de schoolbankjes in


BSG heeft de sterke seizoenstart geen vervolg kunnen geven. In Utrecht kreeg het schaakles en werd het met 6½-3½ naar huis gestuurd door Paul Keres 2.

De grote vraag voor het begin van het seizoen was of BSG in de noordelijke of zuidelijke eerste klasse moest worden ingedeeld. Traditioneel is de zuidelijke eerste klasse sterker. Hoe anders is het dit jaar, want waar het verschrikkelijk sterke team van Paul Keres 1 in de noordelijke klasse 1A is ingedeeld, speelt het beduidend zwakkere team van Paul Keres 2 in de zuidelijke klasse 1B. Het in klasse 1B spelende BSG zou tegen het tweede team van de club die is vernoemd naar de in 1975 overleden Estse schaakgrootmeester wellicht nog een kansje maken.

De grootste uitdaging voor de wedstrijd was om een compleet team op te stellen. Daags voor de wedstrijd meldde Iskander zich af, waarna in allerijl een vervanger gevonden moest worden. Uiteindelijk heeft teamleider Timon hemel en aarde moeten bewegen om een invaller op te trommelen. Dat werd Mark Grondsma, die aan het laatste bord mocht plaatsnemen.

In de sinds 1 september 2019 permanent gesloten basisschool De Noteboom, waar de vijf KNSB-teams van Paul Keres speelden, begon BSG onwennig aan de wedstrijd. In de schoolbankjes kwam BSG op vrijwel alle borden al vanaf de aftrap onder druk te staan. Coen leek zich aan bord 2 te onttrekken aan de malaise. Tegen Dirk Floor speelde hij een vlijmscherpe variant, waarin hij leuke compensatie voor de geofferde pion leek te hebben, maar na een slechte zet was zijn stelling gelijk brandhout. Nadat hij nog een tijdje met een toren minder had doorgeploeterd, moest hij zijn koning omleggen.

Nauwelijks beter verging het bovengetekende aan bord 5, die weer eens tegen John Cornelisse speelde. Hij wist zich geen raad met diens Caro-Kann en verkwistte veel te veel tijd in de opening, om daarna ook nog een winnend stukoffer toe te laten. Met heel veel geluk wist hij nog naar remise te ontsnappen.

Ook niet best verliep de opening bij Rein, die aan het bord erna tegen Bert Both gelijk in de opening zonder enige compensatie een pion weggaf. Hij wist in het vervolg niet alleen zijn pion terug te winnen, maar ook nog een kwaliteit, waarna de partij volkomen volgens verwachting in remise eindigde.

Op datzelfde resultaat had Ashley zijn zinnen gezet. Nadat hij door zijn wekker heen was geslapen en zijn reisgenoten een tijd had laten wachten, deden hij en tegenstander Gerben Veltkamp aan het negende bord in een slaapverwekkend tempo hun zetjes. In een uitgekauwde stelling bood Sizzel maar remise aan, maar hij deed dat met zo’n piepstemmetje dat zijn tegenstander het helemaal niet hoorde en gewoon verder speelde. In het vervolg knoopte Sizzel zichzelf op, waardoor hij weer met een nul op zak de speelzaal kon verlaten.

Reisgenoot Ton was aan het derde bord gezet om een punt te scoren. Doordat hij de training voor de wedstrijd aan zich voorbij had moeten laten gaan, was zijn voorbereiding erbij ingeschoten en had hij geen goed antwoord op de lijfvariant van Jan Jaap Janse. Al gauw ging de bezem erdoor en verdwenen de meeste stukken van het bord. In het eindspel probeerde hij zijn surplus aan activiteit tevergeefs in iets concreets om te zetten, dus moest hij genoegen nemen met een remise.

De grootste tegenvaller van de middag voor BSG was dat Ewoud, de man in vorm, aan het vierde bord met zwart weinig in te brengen had tegen Tom de Jong. In het Italiaans moest hij al gauw het loperpaar inleveren, waarna hij met de rug tegen de muur stond en het in het eindspel niet kon bolwerken.

FM Henk zorgde voor het enige lichtpuntje van de middag aan BSG-zijde door aan het kopbord in een manoeuvreerpartij te winnen van Raymond de Rooij. Het zou het enige volle punt voor BSG worden, ook omdat Ruben aan bord 7 een goede stelling tegen Marijn Otte niet wist te winnen.

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Waar Mark een matige stelling tegen Willem van de Fliert nog wist te verdedigen, lukte teamleider Timon dat niet. Na een lange martelpartij moest hij tegen Mark Smits als laatste de handdoek in de ring pleuren.

Daarmee werd de uitslag 6½-3½ voor Paul Keres 2, een uitslag die eerder hoger dan lager had kunnen uitvallen. In ieder geval is BSG weer hardhandig met beide benen op de grond gezet. Over vier weken zal het tegen het op papier nogal zwakke Spijkenisse echt een stuk beter moeten om afstand te nemen van de rode streep. Terug de schoolbankjes in, derhalve.

Paul Keres 2 (2156) – BSG 1 (2122) 6½-3½
1. Raymond de Rooij (2190) – Henk van der Poel (2224) 0-1
2. Dirk Floor (2205) – Coen van der Heijden (2022) 1-0
3. Jan Jaap Janse (2175) – Ton van der Heijden (2276) ½-½
4. Tom de Jong (2143) – Ewoud de Groote (2240) 1-0
5. John Cornelisse (2175) – Jesper de Groote (2231) ½-½
6. Bert Both (2141) – Rein Brouwer (2015) ½-½
7. Marijn Otte (2148) – Ruben Hilhorst (2033) ½-½
8. Mark Smits (2148) – Timon Brouwer (2075) 1-0
9. Gerben Veltkamp (2125) – Ashley Krishnasing (2012) 1-0
10. Willem van de Fliert (2111) – Mark Grondsma (2091) ½-½

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord