BSG 2 kan Het Kasteel niet veroveren


In de uitwedstrijd tegen Het Kasteel uit Wijchen heeft BSG 2 het succes uit de eerste wedstrijd niet kunnen prolongeren. Van de 9 basisspelers waren er drie verhinderd. Rob Disselhoff zocht de zon in Spanje en Kees Jan van Dolder had te maken met zeer nare familie-omstandigheden en onze grote leider Melchior moest naar een crematie.
We hadden waardige vervangers.: Jeroen Olislagers en Bert Balke.
Als plaatsvervangend captain (taak: inleveren opstelling) liet ik het team in de steek door in een Staunton-gambiet te actief te willen zijn en na 20 zetten te moeten constateren dat niet alles meer gedekt kon worden.
Theo Slisser compenseerde dit. Zijn tegenstander trok ten aanval met de koningsvleugel (na 0-0), terwijl de zijn stukken op de damevleugel nog moesten worden ontwikkeld. De aanval leek nergens op en de onderontwikkeling leverde Theo enkele pionnen op.
Een pion meer was voor Tom de Ruiter niet genoeg voor de winst. Voor mij zijn alle toreneindspelen remise. En in dit geval klopte dat. Tom had T+f/g/h pion tegen T+ g/h pion.
Een volgende remise kwam van Bert Kieboom. In een bijna volledig dichtgeschoven stelling met ongelijke lopers probeerde Bert lang er nog iets uit te slepen, maar moest toch genoegen nemen met remise.
Hierna ging het mis. Jeroen had een stelling die objectief remise zou zijn. Maar met tijdnood van de tegenstander deed hij een niet gerechtvaardigde actieve pion zet. Zijn stelling stortte meteen in elkaar.
Het klassieke Pxf7 kwam op het bord bij Dolf Houtman. Het niet nemen loste niets op, want het semi-klassieke Pxh6 volgde. En toen was er geen koningsstelling meer.
Bert Balke had een pion veroverd, maar wel de ongelijke lopers overgehouden. Die ongelijke loper profiteerde van een black-out. Een loperschaakje haalde de toren op.
De slotremise van Ruben Piël was het resultaat van een evenwichtige strijd.

Eindstand dus: 5½-2½ voor Het Kasteel.

Eddy van de Velden

 Het Kasteel 1Rating BSG 2Rating
 Rossen, M. (Maarten)1950 Piel, R.J. (Ruben)1871½ – ½
 Haans, K.A. (Kaz)1875 Ruiter de, T. (Tom)1981½ – ½
 Massink, H. (Henk)1934 Slisser, T. (Theo)20050 – 1
 Kortenhof van, H.T.F.W. (Henk)1853 Velden van de, E. (Eddy)19041 – 0
 Rutten, B.A. (Bram)1746 Balke, B. (Bert)18161 – 0
 Rutjes, T. (Twan)1899 Houtman, A. (Dolf)16691 – 0
 Dijk van, S.L.T. (Simon)1658 Olislagers, J. (Jeroen)15281 – 0
 Rossen, S. (Siebe)1834 Kieboom, B. (Bert)1808½ – ½
 Gemiddelde Rating:1844 Gemiddelde Rating:18235½-2½

Comments & Responses

Geef een antwoord