Barre omstandigheden deren BSG 2 niet!


Zaterdag 6 november was de eerste dag dat de nieuwe Corona maatregelen actief werden. Dit houdt in dat er een coronatoegangsbewijs (CTB) plicht geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Bert Arp had de taak op zich genomen om gewapend met zijn telefoon en de coronacheckapp iedereen die het denksportcentrum in wilde, vooraf te controleren. Gelukkig was iedereen vol begrip en werkte men goed mee, zodat alles soepeltjes verliep.

Het protocol voor schaken in DCB werd weer van stal gehaald en was nog snel aangepast voor de speeldag. Hierdoor werden nog wat extra maatregelen getroffen, zoals de kuchschermen die tussen de spelers werden geplaatst. Er moesten ook weer mondkapjes worden gedragen zodra men zich verplaatste door het denksportcentrum. Om de anderhalve meter afstand te kunnen handhaven hadden we besloten om gebruik te maken van beide speelzalen. BSG1 speelde in de bovenzaal en BSG 2 in de benedenzaal. Maar het gene dat uiteindelijk het meeste impact maakte op de schaakspelers gedurende de hele middag was de ventilatie. Dit gold in ieder geval voor de spelers in de benedenzaal. Door het openen van alle ramen en deuren (inclusief nooduitgang) waaide er af en toe een frisse wind door de speelzaal en zakte de temperatuur aanzienlijk. Gelukkig was iedereen goed voorbereidt op deze koude (de tegenstanders waren ook vooraf op de hoogte gesteld), waardoor iedereen met dikke truien en vesten achter de borden plaats nam. Nadat nog twee borden werden verplaats die te dicht bij de open nooduitgang waren opgesteld, wat echt te koud was, kon de strijd beginnen.

Voor Rob waren de tegenstanders (Rivierenland 1) allemaal oude bekenden en hij had de pech dat hij precies tegenover de sterkste speler van hen kwam te zitten. Nadat de Franse opening in rustiger vaarwater was gekomen, bood Rob (na 10 zetten) remise aan. Zijn tegenstander dacht hier meer dan een half uur over na en besloot toen door te spelen. Drie zetten later werd plotsklaps alsnog de vrede getekend. Dolf Houtman had vanwege het belang van de wedstrijd heel genereus zijn plaats afgestaan aan Florian Wagener, die door foutieve communicatie van verschillende kanten ook ineens tot verbazing van de teamcaptain, aanwezig was in het DCB. Florian verpletterde zijn tegenstander met een mooie koningsaanval, waardoor we op voorsprong kwamen (1½ – ½). Hierna volgde een hele reeks met remises. Als eerste Kees Jan waar volgens mij het evenwicht nooit echt verbroken was, daarna Eddy die ook geen goede grip kreeg op zijn tegenstander. Vervolgens had ik zelf de opening te passief gespeeld waardoor er al snel weinig muziek meer in zat. Tom de Ruiter had een veelbelovende stelling in de Siciliaan weten te bereiken, nadat de meeste stukken waren geruild was er een eindspel met loper en 5 pionnen ontstaan dat voor beiden niet weer te winnen was. Hierdoor stonden we 3½ – 2½ voor en alleen Ruben en Theo waren nog bezig. Ruben had inmiddels een stuk in het middenspel gewonnen en wist dit voordeel heel degelijk over de eindstreep te brengen. Theo had het een stuk lastiger, waarbij de kansen over en weer gingen. Toen zijn tegenstander een dreiging en (eeuwig) schaak wilde voorkomen greep hij mis, waardoor Theo kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Hierdoor werd het alsnog een ruime overwinning en was de derde 5½ – 2½ uitslag (2x gewonnen, 1x verloren) een feit.

Comments & Responses

Geef een antwoord