Vianen/DVP 1 – BSG 1


De aanloop naar de wedstrijd tegen Vianen kende een onrustig verloop, in de week voorafgaand aan de wedstrijd kon Timon, in zijn rol als teamcaptain, op zoek naar twee invallers. Gelukkig waren Rob en Florian bereid om mee te spelen.

Daarnaast waren er op donderdagavond berichten over nieuwe overheidsmaatregelen betreffende de pandemie. Dat resulteerde in een mail van de KNSB op vrijdagochtend dat de ronde mogelijk niet door zou kunnen gaan, echter na de persconferentie ’s avonds kwam het bericht van de KNSB dat de ronde gewoon gespeeld kon worden. Als teams echter zouden besluiten niet te spelen zou daar geen sanctie op staan. In onze klasse zijn er uiteindelijk twee wedstrijden niet doorgegaan.

Aldus konden we op zaterdagmorgen gewoon afreizen naar Vianen. De meesten zullen bij het kennisnemen van deze naam denken aan de plaats in de buurt van Utrecht, het betreft hier echter een klein dorp in de buurt van Cuijk. Het telt nog geen 1300 inwoners en heeft toch een schaakclub die in de eerste klasse uitkomt, de meeste spelers komen dan ook niet uit de plaats zelf maar voornamelijk bij onze oosterburen vandaan, in deze wedstrijd zes van de tien.

De wedstrijd werd gespeeld in het plaatselijke dorpshuis en kende een moeizaam begin voor ons. Aan bord 7 kreeg Ton de Janowski-variant (1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pc3 a6!?) op het bord, hij bracht een interessant pionoffer op het bord, in de stelling zaten motieven bekend uit varianten van het Semi-Slavisch, zoals de Botwinnik-variant. Helaas volgde op de negende zet een verkeerde voortzetting waarna er vrijwel geen compensatie voor de pion was en de witte stelling snel ten onder ging.

Frans speelde deze middag op bord 1 en na zijn 18e zet was de volgende stelling ontstaan:

Onze tegenstander had voor deze wedstrijd als verrassing een extra grootmeester opgeroepen en het was aan Florian de eer om het tegen hem op te nemen. De opening zag een vrij onschuldige variant waarvan Florian de details vergeten was, in het middenspel raakte hij eerst het loperpaar kwijt en vervolgens een pion, het toreneindspel wat daarna op het bord kwam was niet meer te houden.

Zo keken we dus tegen een 3–0-achterstand aan. Rein kon iets terugdoen, maar slechts ten dele.

Timon lukte het als enige om in deze wedstrijd om een vol punt te scoren.

In mijn (Henk) eigen partij, tegen oud-BSG’er Berelowitsch, kreeg ik een niet zo gebruikelijke variant van het Frans op het bord. Vanuit de opening wist ik niets te bereiken en na 20 zetten stond er een gelijkstaand eindspel op het bord. Hierin speelde ik een paar onnauwkeurige zetten waarna pionverlies onvermijdelijk was met een spoedige nederlaag tot gevolg.

Van de partij van Jesper heb ik niet zoveel gezien, maar heb begrepen dat hij een incorrect stukoffer niet wist te weerleggen. Hiermee kwam de stand op 5½–1½ en was de wedstrijd reeds verloren.

Rob speelde een goede partij, maar wist helaas niet te profiteren van de geboden kans op de 26e zet, het commentaar is van hemzelf.

Op bord 10 speelde Ruben een partij die in de tijdnoodfase alle kanten op had kunnen gaan, op de 40e zet miste hij een winst, het commentaar bij onderstaande fragment is van hem zelf.

In de laatste partij van de middag, stond Ewoud duidelijk beter na de veertigste zet, ergens heeft hij daarna de winst gemist en tegen het einde, met nog weinig tijd op de klok, zag hij het niet meer en verloor zelfs nog. Hij zal van ons waarschijnlijk met het meeste ongenoegen op deze wedstrijd terug kijken.

Vianen/DVP (2295) – BSG (2074) 8-2
1. Reiner Odendahl (2338) – Frans Borm (2109) 1-0
2. Helge Hintze (2298) – Rob Tijssens (1733) 1-0
3. Alexander Berelowitsch (2508) – Henk van der Poel (2233) 1-0
4. Andrey Orlov (2496) – Florian Wagener (1847) 1-0
5. Benjamin Ries (2305) – Ewoud de Groote (2229) 1-0
6. Ulrich Dresen (2237) – Timon Brouwer (2030) 0-1
7. Jermo Kooijmans (2349) – Ton van der Heijden (2274) 1-0
8. Dennis Kerstens (2190) – Rein Brouwer (2019) ½-½
9. Ornett Stork (2085) – Jesper de Groote (2230) 1-0
10. Ivo Stork (2142) – Ruben Hilhorst (2037) ½-½

De nederlaag is gezien het grote ratingverschil op de meeste borden niet onverwacht, wel zijn er mogelijkheden geweest om iets meer bordpunten te halen, en om de eindstand een wat beter aanzien te geven. We staan nu op de zesde plaats (in matchpunten wel gelijk met nummers 4 en 5), waarbij aangetekend dat vier teams nog een wedstrijd minder gespeeld hebben. De volgende ronde zal niet doorgaan op de geplande datum 18 december en de 6e ronde staat voor 5 februari op de agenda, hopelijk is dat tegen die tijd weer mogelijk.

Henk van der Poel

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord