Zijn schakers koningsgezind?


Op 10 januari was er weer een 2×10 minuten BSG-Lichess-toernooi. Met verbazing heb ik vastgesteld dat er nauwelijks slechte zetten worden gedaan. Het was dan ook een hoogstaand gezelschap: de meeste van de 10 deelnemers hadden (en hebben waarschijnlijk nog steeds) een rating van 2000+. In mijn vorige bespiegeling heb ik voorgesteld dat dit dé kans is voor 1500- en 1500+ om iemand met 2000+ te pakken te nemen. Ik vraag me nu evenwel af of het de geestelijke gezondheid bevordert om met 1500 in dit gezelschap mee te doen.

In mijn training door de week in Lichess kies ik steeds voor 2×10 minuten met increment van 5 seconden. Dat scheelt enorm en vind ik ook een veel betere variant. Pogingen van mij om de wedstrijdleiding te beïnvloeden bij de keuze van een spelvorm hebben tot op heden niets opgeleverd. Zo is er Fischer Random en 2×7 minuten gespeeld. Ewoud is onvermurwbaar en onafhankelijk en dat is misschien maar goed ook. Zijn argument dat increments het toernooi moeilijker planbaar maken is natuurlijk zeer valide.

Je kunt je als schaker vele vragen stellen, zoals ‘waarom houden vrouwen niet van schaken?’ of ‘zijn schakers koningsgezind?’ of ‘wat is de kans om weggesleept te worden op de Brinklaan?’ en andere vragen zonder antwoord. Maar op de vraag of ik mezelf nog eens aan de tortuur van 2×10 minuten blootstel heb ik wel een antwoord: waarschijnlijk toch wel. Het blijft een mooie uitdaging én je kunt op het scherm de andere partijen volgen als je zelf al hebt opgegeven. Hopelijk zijn er de volgende keer wel meer deelnemers onder de 2000.

De eindstand was trouwens: 1 Henk van der Poel 2 HisRB57 (dat is vermoedelijk Joan Arensman) en 3 b_b123 (dat is vermoedelijk Bert Balke). Hoe kom ik aan die namen? In de chat werden Henk, Joan en Bert gefeliciteerd. Later vernam ik van webmaster Bert dat HisRB57 Pieter Heijboer is.

Codenamen werken dus als je geheim wilt blijven én niet bij de eerste 3 eindigt. Het kan dan ook voor het ego van nieuwe deelnemers veilig zijn om onder codenaam of pseudoniem te spelen. Gaat het goed dan maak je je bekend, wordt het niks dan blijf je gewoon Iatmcp@52 (I am the masked chess player from 1952) of iets dergelijks.

Ik verwacht 20 deelnemers in volgende ronde met 2×10 minuten en blijf toch hopen op 2×15 minuten.

Aad Spee

Comments & Responses

Geef een antwoord