Over autosleutels, statistische remises en een dikke dame


Het was misschien een omineus teken dat onze teamcaptain voor aanvang van de wedstrijd zijn autosleutels kwijt was. De sleutels werden gelukkig weer gevonden, maar we verloren de uitwedstrijd tegen UVS 1 uit Nijmegen met 5½-4½.

Ons verlies in deze ‘4-puntenwedstrijd’, tegen een team dat onze concurrent is in de onderste regionen van klasse 1B, had niets met de opstelling of de voorbereiding te maken. We moesten Coen missen, omdat zijn fysieke gesteldheid het niet toeliet dat hij meespeelde. Maar we hadden een goede vervanging in Mark Grondsma. Onze opstelling bracht ons in belangrijke mate de directe tegenstanders die we verwacht hadden. En ook onze voorbereiding leverde op een paar borden resultaat op. Het had dus ook anders kunnen lopen deze wedstrijd. Zo dicht zitten de meeste teams in deze klasse bij elkaar. Er staan vijf teams aan kop met 7 punten, dan een team met 6 punten, daarna drie teams met 4 punten, waaronder wij, en dan een hekkensluiter met 3 punten.

De eerste resultaten in deze wedstrijd waren dan ook remises. Frans kwam slecht uit de opening, stond misschien wel op enige moment verloren, maar kwam weg met een remise. Mark kon weinig voordeel halen uit de witte stukken en eindigde ook met een remise. En Rein bevestigde zijn reputatie van ‘remiseschuiver’ dit seizoen, ook al was het dit keer met zwart tegen een IM met ruim tweehonderd elopunten rating meer.

Op deze drie halfjes volgden er echter meer. Ton wist in een spannende partij zijn tegenstander in bedwang te houden, nadat deze een dame ‘geofferd’ had (tegen een toren en paard). In de analyse na afloop leek het dat Ton in het eindspel serieuze winstkansen had gehad.

Ook Henk deed bepaald niet onder voor zijn tegenstander. Tegen een Caro-Kann zette Henk actief spel op, offerde een pion en miste wellicht een nog sterkere voortzetting.

Iskander kon met wit wel voordeel, maar geen beslissend voordeel halen.

De remisebalans werd echter verbroken toen Ruben een nul moest incasseren. Op zich geen schande tegen een hoger gerate tegenstander met zwart, maar Ruben baalde wel na afloop. Ook omdat het ons daarna niet meer lukte om een compenserende winst binnen te halen. Jesper remiseerde, na een goede opening en een minder eindspel. Ewoud speelde een tricky eindspel met twee killer lopers, maar met een pion minder en een tegenstander die geen fouten maakte. En onze onvolprezen teamcaptain Timon toonde opnieuw zijn vechtlust met wit, maar kon vandaag ook het verschil niet maken.

Negen remises tegen een ongeveer even sterke tegenpartij is niet merkwaardig, maar wat zijn de statistische kansen? Wat echter telt is de eindstand. Opnieuw verloren we met 5½-4½, net als de vorige keer. We komen misschien net tekort in deze klasse. Met een of twee extra 2200-spelers zouden we ons moeiteloos kunnen handhaven. Maar ‘It ain’t over till the fat lady sings!’ Na afloop bij de Bussumse Italiaan was er nog geen Brünhilde te horen, dus met nog drie ronde te gaan mogen onze tegenstanders hun borst nat gaan maken!

UVS (2144) – BSG (2124) 5½-4½
Schoonenberg, O.P.J. (Olav) 2167 Groote de, J. (Jesper) 2221 ½-½
Houben, J.P. (Jaap) 2293 Heijden van der, A.C. (Ton) 2271 ½-½
Kurstjens, L. (Lars) 2119 Brouwer, T. (Timon) 2020 ½-½
Klip, J.A. (Hans) 2246 Brouwer, R. (Rein) 2023 ½-½
Retera, J.J.C.M. (Joost) 2231 Poel van der, H. (Henk) 2227 ½-½
Bons, J. (Jasper) 2215 Groote de, E. (Ewoud) 2225 ½-½
Heine, I. (Ivar) 2030 Schrijvers, I. (Iskander) 2040 ½-½
Rijn van, A.B. (Anton) 2185 Hilhorst, R. (Ruben) 2026 1-0
Rooij van, M.M.M. (Maarten) 1997 Grondsma, M.B. (Mark) 2086 ½-½
Holtland, D.D. (Diderick) 1952 Borm, F.W.M. (Frans) 2096 ½-½

Rein Brouwer

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord