BSG 2 afgedroogd door UVS 3


In ronde 7 mocht BSG 2 opnieuw een uitwedstrijd spelen in de regio van Nijmegen, dit keer tegen het uit vrienden samengestelde team 3 of te wel UVS 3. Theo Slisser kon helaas niet mee doen, maar gelukkig kon Jeroen Olislagers invallen. Hij mocht ook meteen voor chauffeur spelen, aangezien het bij BSG 2 slecht gesteld is met het aantal mogelijke rijders.

Onze vrienden van BSG 1 moesten tegen het eerste team van UVS, zodat het een hele BSG happening was in het wijkcentrum de Biezantijn in Nijmegen. Een prima schaaklocatie met een ruime speelzaal en goede gelegenheid om te parkeren.

Wij waren duidelijk de favoriet tegen UVS 3 met een gemiddelde ELO surplus van 128 was een overwinning te verwachten in de orde van 5-3 of 5½ – 2½. Dat de praktijk totaal anders kan zijn dan de theorie blijkt wel uit het uiteindelijke verloop van de wedstrijd.

Als eerste was Rob klaar, hij speelde een degelijke remise waar weinig op af te dingen viel. Zelf kwam ik goed uit de opening en had als snel een pion gewonnen. Hierna werd ik wat te gretig en in plaats van te rokeren koos ik ervoor om een tweede pion op te eten. Hierdoor kreeg ik wat penningen op mijn Dame en Koning waardoor ik gedwongen werd om de gewonnen pionnen terug te geven. Een eindspel met een slechte pionnenformatie was helaas niet meer te houden. Niet lang daarna moest ook Bert het onderspit delven. Hij werd onder de voet gelopen door een aantal ver opgerukte pionnen. Ver terug gedrukt achter zijn laatste linies kwam Bert er niet meer aan te pas.

Bij Eddy speelde zich een ander drama af; Hij speelde een nieuwe variant in de Aljechin verdediging en kwam daarmee goed uit de opening. Zijn tegenstander vond wel de juiste zetten, waardoor het evenwicht weer langzaam werd hersteld. Op een gegeven moment had Eddy niet door dat hij schaak stond en wilde hij een toren zet uitvoeren. Dit werd dus vanwege het schaak een onreglementaire zet (die zie je toch alleen maar in snelschaak partijen of onder hoge tijdsdruk, wat beiden niet het geval was). Eddy kon het schaak wel opheffen met zijn toren, maar dat kostte hem een kwaliteit en ook nog een pion en niet veel later de partij.

De tussenstand was nu geheel onverwacht 3½ – ½ voor UVS 3! Gelukkig kon Tom niet veel later een overwinning noteren. Oerdegelijk wist hij gebruik te maken van zijn veel betere pionnenstructuur, waarna hij geduldig het punt binnenhaalde.

Als laatste waren Jeroen, Kees Jan (van Dolder) en Ruben nog bezig. Jeroen kreeg vanuit de opening een sterke koningsaanval te verduren. Dit zag er lange tijd erg slecht uit voor onze man van BSG. Wonder boven wonder bleef hij toch stand houden en kwam uiteindelijk zelfs in een gewonnen pionnen eindspel (met beiden 1 toren) terecht. Zijn tegenstander bood hem remise aan, die Jeroen terecht weigerde vanwege een mooie vrije randpion. Helaas koos Jeroen niet voor de beste voortzetting, waardoor de pionnen van zijn tegenstander toch eerder de overkant haalde en was het pleit beslecht. Ruben stond gedurende een groot deel van de partij onder grote druk. Zijn tegenstander slaagde erin om een pion door het centrum richting de overkant te sturen. Deze dreiging bleek Ruben uiteindelijk fataal te worden.

Als laatste was Kees Jan nog bezig. In het eindspel had hij een vol stuk meer, maar hij moest het nog wel nauwkeurig spelen omdat er allerlei pionnen moesten worden tegengehouden. Helaas slaagde Kees Jan hier niet helemaal in, in tijdnood wist hij nog wel de laatste pion van zijn tegenstander te pakken. Aangezien Kees Jan ook zijn laatste pionnetje was kwijtgeraakt en je niet met een loper mat kan zetten werd het dus remise.

De einduitslag werd daardoor 6-2 voor UVS 3 en BSG 2 kon met de staart tussen de benen terug naar Bussum.

Momenteel staan we op de 4e plaats, maar sommige teams hebben 1 wedstrijd minder gespeeld. De volgende ronde is op 2 april en we spelen dan tegen Amersfoort 2 die 2 plaatsen onder ons staat, maar wel 1 wedstrijd minder gespeeld heeft.

Comments & Responses

Geef een reactie