10 Minuten snelschaaktoernooi BSG intern

Zoals gebruikelijk werd het 10 minuten snelschaaktoernooi over twee dagen verdeeld. De eerste dag bestond uit 7 rondes en had als doel om het deelnemersveld in twee groepen te verdelen. Waarbij de deelnemers uit groep 1 op de tweede dag om het kampioenschap zullen strijden en de wat mindere schaakgoden elkaar het leven zuur mogen maken in groep 2.

De eerste dag werd gespeeld op 21 februari en er deden 20 schakers mee. Nadat de zevende (en laatste) ronde gespeeld was, waren er slechts een paar verrassingen te zien. In positieve zin was dat Eddy van de Velden op een vierde plaats en ook Dolf Houtman had zich met een negende plaats bij de eerste tien weten te plaatsen. Daarentegen behaalde Theo Slisser tegen de verwachtingen in slechts een dertiende plaats. Zoals gezegd diende de eerste dag alleen om de spelers over twee groepen te verdelen, waar precies de split wordt gemaakt is afhankelijk van de opkomst op de tweede dag.

Op de tweede dag die werd gespeeld op maandag 28 maart begon iedereen weer met 0 punten (resultaten uit het verleden telden niet meer mee). Na wat improvisatie werk van de wedstrijdleiding, omdat er altijd nieuwe spelers zich aanmelden en spelers uit de eerste ronde niet komen opdagen, konden we met 2 groepen van 10 van start gaan.

Met dit aantal kon in 9 rondes iedereen precies één keer tegen elkaar spelen. Sicco was als nummer 11 toegelaten tot poule 1 in verband met de afwezigheid van Coen van der Heijden. In poule 2 werden Rein, Jeroen en Mike toegevoegd. Zij hadden niet meegedaan met de eerste ronde en werden zodoende uitgesloten voor het prijzengeld. Desalniettemin schoten Jeroen en Rein snel uit de startblokken en halverwege stonden zij ongeslagen aan kop. Jeroen bleek daarna toch het meeste van zijn kruit verschoten te hebben en kwam weer op aarde na een paar nederlagen. Rein bleef echter maar doorstormen en eindigde zodoende ongeslagen op de eerste plaats. Natuurlijk hoorde Rein ook eigenlijk in de eerste groep te spelen, dus volgende keer ook gewoon de eerste ronde meedoen Rein.

Tot op het laatst was het wel spannend wie er met de eerste prijs vandoor zou gaan in poule 2. Rob en Melchior zaten elkaar op de hielen, Melchior had wel de onderlinge wedstrijd gewonnen en liep een halfje voor op Rob, maar hij moest nog in de laatste ronde tegen Rein die Rob al eerder had ontmoet. Zodoende behaalde Rob de eerste prijs met een verdienstelijke 7 uit 9 score.

In de kampioenspoule ging de strijd voornamelijk tussen Henk, Tom en Ruben Piël. In de laatste ronde stonden Tom en Ruben bovenaan met elk zeven punten en het lot had bepaald dat zij elkaar ook nog in de laatste ronde moesten bestrijden, spanning ten top! De strijd ging lange tijd gelijk op, waarin Tom een licht voordeel leek te hebben, maar Ruben is niet voor 1 gat te vangen en bestookte de stelling van Tom met zijn paarden. Uiteindelijk werd een paardenvork Tom fataal en ging Ruben er met de eerste plek vandoor. Acht punten uit negen wedstrijden in zo’n sterk veld is echt een heel mooi resultaat!

Omdat Ruben ook al het 5 minuten snelschaaktoernooi had gewonnen, is hij automatisch ook de winnaar van de Marten Klouwen beker. Een mooie dubbelslag voor hem en dus