In Memoriam: Coen van der Heijden


Onze geliefde clubgenoot Coen was al enige tijd ziek en is in de nacht van 3 op 4 april jl. overleden.

Coen was lid van BSG vanaf 1 september 1967 en was een van de trouwste bezoekers van onze clubavond. In de externe competities heeft hij naar schatting ongeveer 450 partijen gespeeld voor BSG 1 en 2.

Zijn gezondheid liet vroeger eigenlijk weinig of niks te wensen over. En dan word je ineens ernstig ziek. Zijn teamgenoten van BSG 1 zijn van dat moment om hem heen gaan staan. En Coen hield zich sterk.

In de laatste fase hebben Timon en Rein Brouwer en Henk van der Poel hem bezocht in het Reinalda-huis te Haarlem. Op donderdagmiddag 24 maart ben ook ik naar Coen geweest. Coens zus en zwager waren er. Het was duidelijk dat hij zijn laatste dagen, misschien weken, inging.

Persoonlijk ken ik Coen al circa 55 jaar. Coen is in vele opzichten niets veranderd. Schaken en een sterk BSG staan hoog in zijn vaandel. We hebben aan het bed nog twee partijen geanalyseerd waarvan de eerste tegen Hans Bouwmeester uit 1977, die Coen won. BSG speelde daardoor 5-5 tegen Utrecht waardoor Utrecht niet promoveerde naar de Hoofdklasse. Coen was erg trots op deze overwinning.

De andere partij was tegen good old Ey (Van Eybergen). Na 1.e4 e5 2.Dh5 offerde Coen met zwart zijn e-pion en viel hij de op hol geslagen dame niet aan. Pas na de rokade en Te8 gevolgd door Lf8 won hij de pion met winnend eindspel terug. Het was een nuttige en leerzame middag.

Op zaterdag 26 maart maakte Coen, onder begeleiding en met familie en kennissen, nog een mooi boottochtje in Amsterdam. Hij had daar erg naar uit gezien.

We zullen Coen zeer missen en koesteren onze mooie herinneringen aan hem. Die blijven, voor altijd.

Coen van der Heijden
1 augustus 1945 – 4 april 2022

Rob Disselhoff

Comments & Responses

Geef een reactie