BSG – DSC Delft: deze was voor Coen


Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Delft had Coen ons met klem verzocht te winnen en een dreigende degradatie af te wenden. Het zou Coens laatste verzoek zijn, want kort daarop kwam hij te overlijden aan de gevolgen van kanker. Maar zijn laatste wens, die hebben we kunnen inwilligen. BSG 1 won met 6-4. Deze was voor jou Coen!

Zelf zat ik met Rein tot het laatst achter het bord en ik heb weinig meegekregen van de andere partijen, behalve die van Ewoud naast me op bord 6; voor de overige partijen baseer ik me op input van de collega’s.

De wedstrijd begon merkwaardig, want nadat de wedstijdleider tot twee keer toe uitgebreid had gewaarschuwd om telefoons uit te zetten en weg te doen, wilde de tegenstander van Frans aan het begin van de partij controleren of zijn telefoon inderdaad uitstond. Een kwartier later kwam er een luide waarschuwingsblieb uit de tas en werd de partij direct verloren voor hem verklaard, dus kon BSG het eerste punt optekenen.

Op bord 6 volgde ik uit de ooghoeken de partij van Ewoud. Hij kreeg met wit een Siciliaan tegen zich waarin tegenstander Bob Voogd een strategische misser maakte met 14…d5. Ewoud reageerde met 15. e5 en stelde dat “zwart daarmee strategisch dood was.” Het was vervolgens instructief om te zien hoe Ewoud rustig zijn plan uitvoerde met het naar voren gooien van zijn g- en h-pion (maar geen f4!), de g-lijn opende, waarna het punt binnen zonder veel moeite kon worden bijgeschreven.

Op bord 1 speelde onze Mark met zwart tegen Gert Legemaat (2181) een uitstekende partij. Zijn tegenstander speelde het vrij onbekende ‘Shuffle’-systeem, maar al snel was duidelijk dat zwart niets te vrezen had. Naar verloop van tijd stonden de witte stukken raar gepositioneerd. Een sterke opmars van de zwarte d- en e-pion werd wit uiteindelijk snel fataal. Ter zijde nog enige randzaken: de tegenstander achtte het in strijd met de ‘etiquetten’ dat Mark hem niets te drinken aanbood tijdens de partij. Mark verweerde zicht met te constateren dat het lastig is je tegenstander een koffie aan te bieden als deze a tempo zijn zetten speelt en bij elke zet van het bord gaat. Ook uit andere uitingen richting zijn eigen teamgenoten, konden we vaststellen dat we te maken hadden met een slechte verliezer.

Timon dacht op bord 10 met wit een relatief makkelijke tegenstander te treffen. Hij kwam bedrogen uit. De invaller die hij trof (Hans Stam) bleek bijna 100 ratingpunten meer te hebben dan hijzelf. Bovendien haalde Timon twee plannen door elkaar en zijn tegenstander riposteerde met sterke zetten. De harmonie ontbrak bij Timons stukken en nadat hij door een misrekening een pion verloor, klapte zijn stelling in elkaar.

Na een serie partijen met zwart kreeg onze Rein op bord 8 voor deze wedstrijd de witte stukken toegewezen van de teamcaptain. Hij mocht van deze pertinent aanvoerder, die ook nog eens zijn broer is, geen remise aanbieden of aannemen. Er moest een vol punt komen. Dat kwam er ook, na een fout van de tegenstander in een evenwichtig middenspel, maar ja wie zei ook elkaar alweer dat je in het schaken alleen maar kunt winnen door een fout van je tegenstander? Het bleek echter een delicaat evenwicht te zijn en een grove inschattingsfout van mijn Delftse opponent uit Roemenië. Stockfish 14 gaat meteen naar +4 voor wit, ook al leverde het qua materiaal ‘slechts’ een pion op. De verder afwikkeling van de partij bleek niet zo moeilijk. Het nam even wat tijd, maar toen was het volle punt er en de definitieve overwinning in onze wedstrijd.

Rubens partij op bord 7 met zwart laat zich in quote van hemzelf samenvatten: “Soms is een partij redden met een goede verdediging net zo leuk als winnen met een mooie aanval.”

Henk speelde op bord 2 tegen de sterkste Delftenaar (Joost van Ruitenburg) en offerde in de opening een pion voor wat ontwikkelingsvoorsprong en initiatief. Het leverde uiteindelijk niet veel op en nadat hij een mogelijkheid onbenut liet om de pion terug te winnen met een vrijwel gelijke stelling, kwam hij steeds iets minder te staan en ging hij geruisloos ten onder.

Op bord 3 kreeg Jesper met zwart een fantastische stelling uit de opening. Zijn slagkracht was echter ongeveer vergelijkbaar met die van het Russische leger. Een enorme troepenmacht concentreerde zich rondom de witte koning, zonder echt veel voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant kreeg tegenstander Richard Ammerlaan veel meer voor elkaar, dus ging hij onverwachts nog met het punt vandoor.

Ton speelde op bord 4 met wit een prima partij tegen Ted Barendse.

Mijn eigen partij, op bord 5 met zwart tegen een gelijkwaardige tegenstander (Richard Oranje), begon met een aparte opening (1. Pc3 e6 2. e4 Lb4?! 3. Dg4?! Pf6 4. Dg7 Tg8 5. Dh6 Pc6 6. Pf3 Tg6), mede omdat captain mij kort daarvoor had medegedeeld dat mij tegenstander beetje een koffiehuisschaker was. Dus ik dacht: ik geef een pion voor actieve stukken en ga voor de winst. In de rest van de partij wist ik enige compensatie en druk te houden, genoeg om mijn tegenstander met nog 1 minuut op de klok nog 7 zetten te laten doen; zelf had ik nog ruim 3 minuten en in deze fase hadden we aan een halfje genoeg voor de 2 matchpunten en het inwilligen van Coens laatste wens. Of dat invloed heeft gehad, weet ik niet, maar ik zat aan niet op mijn post toen zich op dat moment een solide winstkans aandiende. Na 33. Dd3 (na 10 minuten denken) miste ik 33… Tf1+ dat wit uiteindelijk in een matnet zou hebben gedwongen. Na mijn 33…Tf2 werd het helaas remise. Een belangrijke overwinning voor BSG 1, wel een bitterzoete door het tragisch heengaan van onze Coen.

BSG (2124) – DSC Delft (2089) 6-4
1. Mark Grondsma (2086) – Gert Legemaat (2181) 1-0
2. Henk van Poel (2227) – Joost van Ruitenburg (2311) 0-1
3. Jesper de Groote (2221) – Richard Ammerlaan (2128) 0-1
4. Ton van der Heijden (2271) – Ted Barendse (2127) 1-0
5. Iskander Schrijvers (2040) – Richard Oranje (2039) ½-½
6. Ewoud de Groote (2225) – Bob Voogt (2055) 1-0
7. Ruben Hilhorst (2026) – Vincent Klugstedt (1966) ½-½
8. Rein Brouwer (2023) – Ana-Maria Pelin (1922) 1-0
9. Frans Borm (2096) – Lars Visser (2041) 1-0 R
10. Timon Brouwer (2020) – Hans Stam (2117) 0-1

Iskander Schrijvers

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord