BSG-viertal wint wederom van V&O 2


Maandagavond speelde het kwartet BSG’ers thuis de laatste externe wedstrijd van dit seizoen. Het was het inhaalduel tegen V&O 2 (Vecht en Ommelanden). Toevallig speelde ik voor de interne ook in de benedenzaal tegen Martin Jan en kon ik het verloop van de partijen een beetje volgen.

Bert Arp speelde aan bord 4, zijn tegenstander prevelde al snel in het openbaar het ongenoegen over zijn eigen spel, dus kwam Bert al snel in het voordeel. Vervolgens werden de stukken enthousiast afgeruild. Binnen het uur was het eerste punt binnen, 1-0.

Bij Guido Kool op bord 2 was het gelijk volle kracht vooruit. Zijn tegenstander lukte het niet de koning in een veilige Rokade te krijgen en moest uitwijken naar rij 7. Daar fungeerde de koning als een prachtige prooi. Ook op rij 7 had deze zwarte koning het niet makkelijk en probeerde te overleven op rij 6. Maar Guido kon hem daar tot overgave dwingen, binnen het tweede uur van de wedstrijd was het 2-0.

Mike Makkinje had vandaag de eer om op bord 1 te spelen. Hij kwam in een lastige stelling terecht en moest omzichtig te werk gaan om zijn dame niet in groter gevaar te brengen. Uiteindelijk hield hij het in stukken wel gelijk maar was het ondoenlijk voor zijn paard om 4 verspreid geraakte pionnetjes gedekt te houden. Het is geen schande om te verliezen als je voor het eerst op bord 1 speelt, zeker niet als je tegenstander bijna voortdurend met zijn neus boven het midden van het bord hangt, 2-1.

Alles hing nu af van het resultaat van Aad Spee, hij was goed begonnen met de verovering van een pion. Dat het pionnetje hem goed smaakte bleek in het verdere verloop van de partij. 7 pionnen werden er opgepeuzeld en veel zwaardere stukken bleven in een open spel op het bord waarbij alles mogelijk was. Een toren van Aad stond als gestraft in de hoek van het bord. Aad kon hem voortdurend onder druk houden en kiezen uit veel opties om het punt binnen te halen. Later bleek uit Fritz 15 dat hij een enkele keer goed is weg gekomen, maar zijn tegenstander haalde het niveau van Fritz 15 gelukkig niet. Eindstand 3-1.

BSG (1256) – V&O 2 (1049) 3-1
1. Mike Makkinje (0) – Siegfried Reket (1283) 0-1
2. Guido Kool (0) – Henk Schipper (956) 1-0
3. Aad Spee (1232) – Pieter Sluijs (1072) 1-0
4. Bert Arp (1280) – Jaap van Kesteren (886) 1-0

Johan Kroon

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord