BSG 1 verliest nipt van Philidor Leiden 1


Afgelopen zaterdag 17 september 2022 ging het nieuwe KNSB-seizoen van start. Na het dramatisch verlopen vorige seizoen waarin we dikwijls met de kleinst mogelijke nederlaag het onderspit delfden, en degradatie tot gevolg, komt BSG 1 nu uit in Klasse 2C. Philidor Leiden was de tegenstander en was qua rating ongeveer gelijk.

Rein speelde op bord 1 met zwart tegen Thijs Roorda (2136) en was als eerste klaar. Hij is geen moment in de problemen geweest en toen zijn tegenstander na wat stukkenruil in het middenspel remise aanbood, stelde ik hem voor het maar gewoon aan te nemen.

Rein (links) speelde gauw remise aan het kopbord.

Op bord 3 speelde Ewoud met zwart tegen een oude bekende, Frank Erwich (2376). Frank speelde nog niet zo lang geleden voor BSG, dus de spelers kenden elkaar goed. Toen Ewoud in met een bord nog vol stukken remise aangeboden kreeg, was het tweede halfje een feit.

Ewoud neutraliseerde Frank Erwich aan het derde bord.

Ton speelde op bord 2 met wit tegen Stef van der Zon (2150). Ton offerde een pion in een bekende stelling en kreeg mooie compensatie. Zijn tegenstander gebruikte veel tijd en kwam positioneel slechter te staan. Het eerste volle punt leek in aantocht. Helaas stoomde Ton wat al te enthousiast met zijn vrije a-pion vooruit, waar hij wellicht beter even had kunnen hergroeperen. Helaas zag hij daardoor over het hoofd dat zijn tegenstander herhaling van zetten kon afdwingen en zo eindigde ook deze partij in remise.

Op bord 8 speelde Ruben met wit tegen Robin Wooter (2035). Ruben kreeg een variant tegen zich die hij weleens op Chessable had gezien waarin met het agressieve …b5 een pion op c6 voor het grijpen was. Ruben hapte toe, maar zijn tegenstander kreeg mooie positionele compensatie met fijne diagonalen voor zijn lopers. Toen de pion weer teuggegeven was en Ruben zijn positie had versterkt leek er niet veel aan de hand. Door een onnauwkeurigheid in het late middenspel kreeg Ruben toch de deksel op de neus. We stonden 1½-2½ achter.

Ruben (rechts) werd al gauw in de opening aan het denken gezet.

Op de overige borden zag het er niet florissant uit. Frans was met zwart op bord tegen Arres Oudshoorn (2154) in een spelletje manoeuvreren beland waarbij zijn tegenstander actiever stond. Na een kranig gevecht moest ook Frans capituleren. Het begon er zorgelijk uit te zien.

Jesper kwam op bord 5 met zwart tegen Maarten van Harten (2145) iets minder te staan in een eindspel met ieder een toren en een paard plus wat pionnen. De paarden gingen eraf en met secuur spel van Jesper werd de remise over de streep getrokken. Een gelijkspel was toen voor ons het maximaal bereikbare want de stand werd hiermee 2-4 voor Philidor.

Zwoegen aan het begin van de wedstrijd.

Op bord 3 vertrouwde Henk met wit tegen Guido Bakker (2183) zijn stelling in het middenspel niet helemaal en dacht eraan remise aan te bieden. Gelukkig speelde hij door en kwam in het eindspel iets comfortabeler te staan dan zijn tegenstander. Op techniek wist Henk het eindspel in zijn voordeel te beslechten: 3-4. We leefden nog! Alhoewel…

Mark met wit op bord 6 had met Wessel Braggaar (2099) een tegenstander die niet zoveel deed. Om een aanval te forceren stoomde Mark met zijn a-pion op tot de zesde rij. Het resulteerde erin dat hij de pion verloor terwijl zijn aanval niet doorsloeg. Zijn tegenstander kwam steeds beter te staan en ik gaf geen cent meer voor Marks kansen op een goed resultaat. Maar Mark is een vechter en wist dankzij zijn loperpaar zijn opponent in het eindspel het leven zuur te maken. Uiteindelijk koos deze voor een herhaling van zetten en had Mark met remise het maximale uit zijn verloren stelling gehaald. Het was helaas niet genoeg om een punt te pakken tegen Leidenaren. Eindstand 3½-4½. Waar hadden we dit eerder gezien?

BSG (2155) – Philidor Leiden (2160) 3½-4½
1. Rein Brouwer (2071) – Thijs Roorda (2136) ½-½
2. Ton van der Heijden (2270) – Stef van der Zon (2150) ½-½
3. Ewoud de Groote (2233) – Frank Erwich (2376) ½-½
4. Henk van der Poel (2218) – Guido Bakker (2183) 1-0
5. Jesper de Groote (2206) – Maarten van Harten (2145) ½-½
6. Mark Grondsma (2114) – Wessel Braggaar (2099) ½-½
7. Frans Borm (2109) – Arres Oudshoorn (2154) 0-1
8. Ruben Hilhorst (2015) – Robin Wooter (2035) 0-1

Timon Brouwer (teamleider BSG 1)

Het andere verslag

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord