BSG 2 verrast De Amstel 1


De eerste ronde van het nieuwe KNSB-seizoen is onverwacht goed begonnen. Het op papier sterkste team De Amstel kwam op bezoek met in het achterhoofd het plan om met een 100% score de degradatie uit de derde klasse goed te maken.

Het begon nog goed voor ze. Hoewel eerste bordman Donkers (2176) meer had verwacht dan de remise die Herman van Engen hem gunde. Op zet 10 was de zwarte stelling een spiegelbeeld van de witte. En hoewel dat niet kon voortduren, bleef de stelling in evenwicht (½-½).

Beter verging het ze aan bord 2. Theo Slisser kreeg een schaak met de dame op h5. Deze dame zwierf met schaak via f7 en d5 naar a5, waar een paard sneuvelde. Uiteindelijk bleef Theo twee pionnen achter. (½-1½).

Ik zelf – als invaller/backup teamleider – speelde een ‘niets’ partij. Een beetje spel tegen een geïsoleerde pion. Toen die zwakte was opgeheven, was er voor beide spelers niet meer veel te beleven. (1-2).

De overige partijen zagen er echter allemaal redelijk tot goed uit. De partij van Kees Jan van Dolderen – Theo Hendriks eindigde nog in een dynamische remise, waarin beiden dachten het betere spel te hebben, maar uiteindelijk in remise moesten berusten.

De twee remises aan bord 7 en 8 waren teleurstellend. Rob Disselhoff ging het eindspel met een pion meer in. Maar met elke pionruil werd de winstkans kleiner. Toen Rob’s tegenstander de twee resterende pionnen kon blokkeren, was remise een feit. (1½-2½)

Nog fraaier zag het eruit bij Rob Tijssens. Pionvoorsprong en een ingesloten zwarte loper op b7 (met zwarte pionnen op c6 en e4) leek goede winstkansen te geven. Maar Rob liet de loper ontsnappen, door de pion zetten c5 en e3, waardoor de witte loper op g2 in de problemen kwam. Dit kostte een pion. En een half punt. (2½-3½)

Bij Ruben Piël rekende ik ook op remise. Nadat Ruben een zware aanval overleefd had, dacht ik te zien dat er een eeuwig schaak in zat. Maar misschien zat ik er naast. Rubens tegenstander dacht meer te hebben, maar bleef zitten met een g en h pion + paard tegen a en b pion + toren. Met behulp  van de koning werden de g en h pion opgeruimd en was het punt binnen (3½-3½).

Tom de Ruiter klaagde dat hij naarmate zijn partijen langer duren hij vaker in de fout gaat. Dus wie was er het langst bezig. Er is echter niets mis met Toms zitvlees. Bijna 5 uur zocht hij naar die ene verzwakking. Toen zijn tegenstander eindelijk met dame ruil akkoord ging, was die verzwakking er. De vijandelijke loper keek naar zijn eigen pionnen, terwijl Toms paard de vrije ruimte had. Dat leverde pionwinst op. Een familieschaakje met loperwinst versnelde de overwinning. (4½-3½)

Al met al een lekker begin van 2022-2023.

Eddy van de Velden

Comments & Responses

Geef een reactie