BSG 2 via het noorderlicht terug op aarde


Op zaterdag 8 oktober speelde BSG 2 voor de tweede ronde in de Noorderlichtkerk in Zeist tegen Zeist 1. In de eerste ronde hadden wij een prachtige overwinning geboekt op de favoriet voor het kampioenschap: De Amstel 1, Zeist had net verloren van LSG 4. Het rating verschil was nipt in het voordeel van Zeist en voorspelde dus weer een spannende middag.

Jeroen had met zwart een mooie aanval in het Spaans. Bij deze aanval dreigde hij zijn dame te verliezen en moest hij uiteindelijk een stuk geven voor twee pionnen om zijn dame te bevrijden (Jeroen: Zowel met schaken als in het dagelijks leven, wees altijd voorzichtig met een dame!). Met het extra stuk kon Jeroens tegenstander de winst forceren in het ontstane middenspel (0-1).

Melchior speelde een degelijke partij in het Hollands. Na lang heen en weer manoeuvreren werden in het middenspel alle lichte stukken inclusief de dames geruild. Hierna was de muziek er wel uit en werd er remise overeengekomen (½- 1½).

Bij Eddy was zoals gebruikelijk een wilde stelling ontstaan, waarbij zijn slechte pionnenstructuur werd gecompenseerd door een mooi initiatief. Vanuit dit initiatief wist hij in het eindspel 2 pionnen te winnen. Hierdoor kreeg Eddy twee vrije verbonden a-b-pionnen die niet meer te houden waren (1½ – 1½).

De gelijke stand was slechts van korte duur want bij Kees Jan gebeurde precies het omgekeerde. Hij verloor eerst 1 pion en toen daar later nog een pion bij kwam was de strijd gestreden (1½ – 2½).

Op bord 7 speelde Rob Tijssens een prima partij. Hij wist de Oekraïense vluchteling Alexander Kirilov van zich af te houden, zonder zelf ook aanspraak op de winst te kunnen maken (2-3).

Tom had inmiddels een prima stand opgebouwd en toen gebeurde er iets in het middenspel wat we zelden hebben meegemaakt bij Tom: Hij plaatst zijn paard zonder enige verdediging op een veld dat werd aangevallen. Het paard en alle overige stukken konden vervolgens direct terug in de doos (2 – 4).

Met nog twee partijen leek het verlies onafwendbaar. Herman moest een gevaarlijke koningsaanval keepen. Dit kostte hem een kwaliteit, waarvoor hij nog wel een pion kreeg. Het eindspel leek lang op remise af te stevenen, maar zijn open koningstelling werd onder vuur genomen door de torens en na de tijdscontrole werd hem dit uiteindelijk fataal (2-5).

Als laatste was Ruben nog bezig. Hij had een pion verloren, maar er was wel een erg dynamische stelling ontstaan. Vanwege een geblokkeerde (inactieve) toren van zijn tegenstander kon Ruben de verloren pion terug veroveren. Nadat de torens werden geruild bleef er een gelijk dame eindspel over. Uiteindelijk werd er remise overeengekomen.

De einduitslag was daardoor een ruime 2½ – 5½ nederlaag, waardoor we weer met beide benen op de grond staan. Op 5 november wacht er (weer een lastige) thuiswedstrijd tegen Amsterdam West 2.

Comments & Responses

Geef een antwoord