BSG 2 (SOS) goed op dreef!


Afgelopen dinsdag was de vierde ronde van BSG 2 in de 2e klasse van de SOS competitie. We speelden tegen TRIO 1 en zoals de wedstrijdleider al suggereerde hadden we met een primeur te maken. Het was de eerste keer dat zij een team van BSG ontvingen (in de Schalm in de Meern).

 

Wij staan eerste in de poule, mede omdat er een oneven aantal teams meespelen waardoor er elke ronde één team vrij is en wij nog geen vrije ronde hebben gehad.

TRIO 1 had één wedstrijd gewonnen en één verloren wat het maken van een voorspelling (als dit al zinvol is) er niet gemakkelijker op maakte.

 

Als eerste was ondergetekende klaar op bord 1 (waardoor ik nog genoeg tijd had om ook de andere partijen te bekijken). Vanuit de opening had ik een pionnetje gewonnen en stond er gerieflijk voor, echter in het middenspel overzag ik een gevaarlijke paardvork met aanval op de Dame en matdreigingen. Om het tij te keren moest ik de pion teruggeven en kwam na allerlei gedwongen afruilingen toch nog in een gelijk eindspel terecht, ½½.

Op bord 2 speelde Joris een prima partij. In het middenspel had hij een kwal gewonnen, maar zijn tegenstander had wel een sterk loperpaar. Na wat subtiele manoeuvres wist Joris de lopers terug te dringen en nadat Joris beide lopers tegelijk kon aanvallen was het klaar, ½– 1½

Cees Beijen speelde op bord 3 tegen een ex-collega (en ex-manager) van mij. Hij was tijdens de Corona tijd begonnen met schaken. Hij offerde een kwaliteit in het middenspel voor initiatief, echter dat initiatief kwam niet van de grond. In tegendeel Cees kon zijn paarden vastzetten met zijn eigen toren. Nadat Cees wat pionnetjes had opgeraapt werd het eindspel netjes uitgespeeld door Cees, ½– 2½.

De partij van Beat (bord 5) ging lange tijd gelijk op. In het Spaans verspeelde Beat zijn wit voordeel en kwam zwart wat gemakkelijker te staan. In een eindspel van ieder 3 pionnen en een stuk werd een remise aanbod van Beat in eerste instantie nog afgewezen. Na stukkenruil stond de koning van zwart ineens buitenspel, zodat Beat met zijn koning de zwarte pionnen had kunnen opruimen. Beat koos echter voor pion zetten, hierdoor kon de zwarte koning weer terug wandelen naar zijn pionnen en was de remise alsnog een feit, 1 – 3.

Jeroen had op bord 6 inmiddels een prima stelling weten te bereiken met een pluspion, het leek een kwestie van tijd te zijn voordat Jeroen de vis op het droge zou hebben. Zijn tegenstander dacht hier echter heel anders over en voerde een zeer sterk paardoffer uit. Hierdoor werd de koningsstelling van Jeroen opengereten en werd zijn koning door de witte dame met behulp van een paard en toren, alle kanten opgedreven.

Op dat moment kwam Harold vragen wat de huidige stand was. Nadat ik hem had verteld dat het 3-1 in ons voordeel was, stelde hij voor om in het teambelang remise aan te bieden.

Harold had een gelijkwaardige stelling op het bord met een iets betere pionnenstructuur. Dit naar de winst voeren zou nog een lastige klus worden en was ook zeker niet zonder risico. Zijn tegenstander aanvaardde het remise aanbod en de winst was binnen (hulde Harold!!), 1½– 3½.

Ondertussen had de tegenstander van Jeroen door de vele mogelijkheden nog niet het juiste pad naar de winst gevonden. In gewonnen stand viel hij vervolgens de Dame van Jeroen aan met een paard. Dit paard blokkeerde echter de terugtocht van zijn eigen toren, aangezien Jeroen ook niet schaak stond, mocht Jeroen zijn toren van A8 naar A1 brengen. De witte koning, netjes geparkeerd achter een rijtje boertjes, kon geen kant meer op. Hoe pijnlijk kan schaken af en toe zijn, 1½– 4½.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie