Gelukkig weer een verslag van BSG 3!


De schaakclub BSG kan voor even opgelucht ademhalen. Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar het leek er even op dat BSG 3 (SOS) geen wedstrijdverslagen meer zou aanleveren aan de redacteur. In een spontane teamvergadering in de auto op weg naar huis na een match vigeerde de opvatting dat vrijwel niemand onze verslagen leest. Die opvatting bleek in de tijd weer te kunnen veranderen, zodat er nu toch een verslag is gemaakt.

Door Aad Spee

Het is een onbeantwoorde vraag hoezeer de verslagen van BSG 3 worden gelezen. Cees Jan kan zien hoe vaak een artikel via internet is geopend, maar openen en lezen zijn niet dezelfde dingen. Laat staan grondig bestuderen. Los daarvan pleit ik ervoor dat zo veel mogelijk leden de BSG 3-verslagen lezen, analyseren en er met elkaar over discussiëren. Alleen dan komen we als BSG in zijn geheel verder. Want let op: waar de cracks met een rating >1600 goed door hebben wat de tegenstander van plan is, resulterend in zeer doordachte maar visueel niet altijd aantrekkelijke stellingen, speelt rating <1600 spectaculairder en meer vanuit de intuïtie ofwel buik of tegenwoordig ook wel onderbuik. Bij rating <1600 gebeuren geniale dingen. Lees het interessante boek “Het slimme onbewuste” van Prof. dr. A. Dijksterhuis er maar op na (ISBN 9789035129689) en zie dan direct het belang van de wedstrijdverslagen van BSG 3.

En dan is er natuurlijk de ‘human interest’. Op 29 november speelden we tegen VSG in Ermelo. Eigenlijk buiten Ermelo want we speelden in een PMT in het bos. De afkorting PMT staat voor Protestants Militair Tehuis. Dat is een faciliteit waar dienstplichtigen vroeger in hun vrije tijd een biljartje konden leggen of iets anders, dan wel niets doen ter ontspanning. Er waren ook KMT’s in Nederland, de afkorting spreekt voor zich. Interessant dat nog maar enkele decennia geleden er dienstplicht was én dat protestanten en katholieken separaat hun vrije tijd doorbrachten. Van een OMT of AMT heb ik nooit gehoord, ongelovige of andersgelovige dienstplichtigen moesten vermoedelijk zelf maar iets regelen.

Johan (Kroon) stuurde de volgende foto van de voormalige PMT De Palmpit in Bussum:

Voormalig Protestants Militair Tehuis De Palmpit in Bussum.

De harde cijfers nu: we verloren in Ermelo met 3½-2½. Mike op bord 6 en Erik op bord 5 zorgden voor een vlotte overwinning en een optimistische start voor het team: 0-2. Op bord 4 verloor Aad doordat hij verkeerd prioriteerde, hij ging een pion op b2 opeten terwijl de dame onmisbaar was voor de verdediging. Het was niet alledaags om tegen een Syrische schaker te spelen. Een zeer vriendelijke man, hoewel hij zijn zetten in het Arabisch noteerde, daar had ik weinig aan toen ik zelf een omissie had en bij hem spiekte. Guido op bord 3 en Johan (Karman) op bord 2 verloren, ik weet niet hoe en André speelde op bord 1 remise, ik weet ook niet hoe. Er is kortom veel onbekend. Maar… Erik en Mike hebben uitvoerige verslagen gemaakt, waarmee we de gehele schaakvereniging BSG hopen te verblijden en inspireren. Hier komen ze.

Een kleine nederlaag maar we staan in bordpunten wel bovenaan na een 3-3 en 5½-½ eerder tegen Amersfoort en Driebergen. Voor vragen of opmerkingen over de partijen verwijs ik graag naar de spelers zelf.

VSG 3 (1370) – BSG 3 (1441) 3½-2½
1. Jildert de Boer (1583) – Andre Sueters (1537) ½-½
2. Willem Booy (1459) – Johan Karman (1514) 1-0
3. Margriet Martensen (1324) – Guido Kool (-) 0-1
4. Hisham Haout (1280) – Aad Spee (1273) 1-0
5. Lex Wattez (1204) – Mike Makkinje (-) 0-1
6. Martin Elbertsen (-) – Erik Lotgering (-) 1-0

Tags: , ,

Comments & Responses

One Response so far.

  1. jeroen.olislagers schreef:

    Prachtig verslag Aad! Keep ‘m coming!!

Geef een reactie