Flow


Op 12 december — ja, uw verslaggever loopt achter — won BSG 1 (SOS) thuis tegen Zeist 1 met alweer het kleinst mogelijke verschil.

De wedstrijd was oorspronkelijk gepland op pakjesavond, maar daarna een week verschoven. Joan Arensman en Eddy van de Velden versterkten de vaste kern van het team. Eddy’s partijen zijn nooit saai: tegen het eind van deze partij hadden zowel wit als zwart een ver opgerukte vrijpion. Helaas was op deze avond de pion van de tegenstander de meer gevaarlijke, en de partij was niet meer te houden. Gelukkig had Joan op zijn rustige en onweerstaanbare wijze zijn tegenstander te weten overspelen, zodat de stand in evenwicht was. Voor de rest leek iets als decembermoeheid rond te gaan: Mark, Ruben, Theo, ik, en Rob lieten allemaal remises aantekenen, zodat het lot van de wedstrijd in de handen van Bert Balke en zijn tegenstander lag.

Toen ik mijn ogen op bord zeven richtte, rezen me de haren ten berge. Bert had een toreneindspel met een pluspion en goede winstkansen, maar op zijn klok waren slechts 30 seconden overgebleven. Tegelijkertijd had hij het uiterlijk van iemand die er goed voor is gaan zitten en even op zijn dooie gemak een moeilijk probleem gaat oplossen. Hij verkeerde klaarblijkelijk in opperste concentratie, of wat de psychologen ‘flow’ noemen. En inderdaad, hoewel alle toreneindspelen remise zijn (behalve de gewonnenen), speelde Bert het eindspel heel gestructureerd, maar met tactische trucjes als het nodig was, terwijl zijn tegenstander steeds wanhopiger op de klok keek: Berts gemiddelde tijdverbruik was vrijwel precies 10 seconden per zet, zodat niet hij dichter bij de vlag kwam, maar zijn tegenstander wel, die uiteindelijk niet meer de rust vond om de steeds dieper liggende remisekansen te grijpen en de pluspion niet tegen kon houden.

Bert analyseerde nog kort een paar van de meest interessante aspecten van het eindspel, keek toen op, en terwijl hij naar de gewone wereld terugkeerde, vroeg hij wat nu eigenlijk de uitslag van de wedstrijd geworden was.

 

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een antwoord