Het David-effect


Op 16 februari speelde BSG 1 uit tegen Doorn Driebergen 1 in de hoofdklasse B van de SOS competitie. Als we deze wedstrijd zouden winnen, en als er in de volgende ronde tegen het ijzersterke Woerden een wonder zou gebeuren, dan hadden we kansen op de titel. Het heeft niet zo mogen zijn: de einduitslag was 4,5-3,5, waarop we dit jaar een abonnement schijnen te hebben, maar helaas met de 4,5 aan de verkeerde kant van het scorebord.

De thuisploeg had een tactische opstelling gekozen, waardoor er maar liefst vijf partijen David tegen Goliath op het programma stonden, dat wil zeggen, vijf partijen waar het ratingverschil rond de 150 punten of meer was. Iemand heeft ooit gezegd dat het kenmerk van een grootmeester is, dat deze op papier zwakkere tegenstanders inderdaad ook kan verslaan. Dat is geen gemakkelijke opgave, want de sterkere speler moet tegen het David-effect strijden: de speler met de lagere ELO heeft niets te verliezen, en wil zijn huid zo duur mogelijk verkopen. Dat doet wonderen voor zowel de concentratie als de motivatie van de David. Zo ook in deze wedstrijd: de Davids scoorden al met al 1,5 punt. Helaas hadden wij slechts twee Davids in het veld staan, Rik en Jeroen, en van onze Goliaths won slechts Mark grootmeesterlijk: daarmee leverden deze partijen elk team 2,5 punten op.

In de meer evenwichtig opgestelde partijen moesten Herman en Theo het hoofd buigen, terwijl Ruben het tweede volle punt voor BSG scoorde, waarmee we slechts 3,5 punt mee naar huis konden nemen.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie