BSG 2 (KNSB) verplettert LSG 4


Op zaterdag 11 februari gingen we met het tweede KNSB team naar het denksportcentrum in Leiden. Er speelden 6! teams van LSG thuis, dus het was een drukke bedoeling en het paste dan ook allemaal precies in het denksportcentrum, waar we dan ook vlakbij de grootmeesters zaten. De auto konden we recht voor de deur parkeren op 3 meter van de ingang en dat was nog gratis ook (nee ik stond niet op een invalide plek), waar vind je dat nog?

We moesten tegen LSG 4 die nog al hun wedstrijden hadden gewonnen en op de tweede plaats stonden, omdat zij een wedstrijd minder hadden gespeeld dan de koploper, we waren dus gewaarschuwd en mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen.

Naast mij speelde Cees en na anderhalf uur spelen zag ik dat hij een paard (voor een pion) had verloren. Het leek slechts een kwestie van tijd voordat Cees zou moeten opgeven. De andere borden stonden min of meer gelijk, alhoewel Theo een sterke half open D-lijn had gecreëerd en Herman een mooie aanval op de koning had. Deze aanval leek niet door te slaan en langzaam werd Herman weer terug geworpen. Ikzelf had een scherpe variant van de Caro-kann op het bord, waarbij ik duidelijk het initiatief had, maar wel een versplinterde pionnen structuur moest incasseren.

Terwijl ik in diep gepeins was verzonken, hoorde ik Kees Jan (van D), die aan de andere kant naast mij zat, een remise aanbod doen. Dit aanbod werd afgeslagen met de mededeling, ‘ik moet door want wij staan dik achter’.  Dit maakte mij nieuwsgierig en ik besloot de andere borden nog maar eens te inspecteren. Groot was mijn verbazing toen ik langs de vier topborden liep en zag dat de koning van onze spelers vanuit de begin opstelling in het centrum was geplaatst. Dat betekende 4-0 in ons voordeel! Ondertussen speelde Cees nog dapper door met zijn stuk minder en had hij inmiddels een behoorlijk stevige vesting weten te bouwen. Zelf had ik inmiddels het initiatief verloren, omdat ik dacht zijn a-pion te kunnen winnen en ik zo een mooie vrije randpion zou creëren. Helaas moest ik die pion weer vrij snel inleveren en moest ik in het vervolg vechten om overeind te blijven. Rob Disselhoff wist het evenwicht in zijn partij te behouden en koos terecht voor de veilige remise. Met dit halfje erbij was de druk van de ketel en de overwinning een feit. Tot mijn verbazing wist Cees nog een extra pionnetje van zijn tegenstander af te snoepen en kreeg hij ook op het bord steeds meer compensatie voor die verloren knol.

Links van mij zag het er ook steeds rooskleuriger uit, Kees Jan was ver naar voren gerend met één van zijn pionnen en promotie was uiteindelijk niet meer af te wenden en dus werd het 5½ – ½. De tegenstander van Cees keek ondertussen steeds benauwder, nadat Cees brutaal zijn pionnen naar voren dirigeerde. Hij bood remise aan welke Cees direct aannam. Op mijn eigen bord stond een lastig eindspel van Toren+Loper en drie pionnen. Ik probeerde pionverlies te voorkomen door de kwaliteit te geven + pion. Door een kleine onnauwkeurigheid van mijn tegenstander kon ik de veilige remise haven bereiken. Mijn tegenstander bleef echter stug doorspelen en het duurde even voordat hij door had dat hij met zijn kale toren niet kon winnen van een loper + pion die elkaar ook nog verdedigen.

De eindstand kwam hiermee op 1½ – 6½ ! in ons voordeel. Bij aankomst terug in Bussum werd deze mooie overwinning zonder verlies partij door een aantal teamleden gevierd met een etentje bij Archibald. Deze onverwacht grote overwinning zorgt ervoor dat wij de tweede plaats hebben overgenomen van LSG en nu op 2 punten verwijderd zijn van de koploper, Caïssa. Wij hebben echter een wedstrijd minder gespeeld en moeten nog in de laatste ronde tegen Caïssa. Hierdoor hebben we het op dit moment nog steeds in eigen hand om kampioen te worden. Hiervoor moet er ook nog wel van Zuid-Oost United worden gewonnen, die weliswaar een stuk lager staan, maar een aantal keer net ongelukkig hebben verloren. Bovendien is hun gemiddelde ELO gelijk aan die van ons. Het blijft dus spannend in de 4e klasse E.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie