BSG 2 (SOS), blijft in de race om het kampioenschap!


In de SOS competitie stond BSG 2 op de 2e plaats na ronde 6, op slechts 1 punt van de koploper, Kijk Uit 1. In ronde 7 had Kijk Uit ruim gewonnen van TRIO 1 en met die wetenschap reisden de mannen van BSG 2 naar Utrecht. Daar moest er gestreden worden tegen De Rode Loper 3, die 4e stonden en bij winst ons zouden voorbij streven. Om in de race voor het kampioenschap te blijven moest er dus minimaal 1 matchpunt worden gescoord, maar het liefste 2 natuurlijk. Kijkend naar mister ELO beloofde dit geen gemakkelijke opgave te worden.

Jeroen had zich (als captain) genesteld achter de computer zodat hij alle partijen kon volgen vanuit zijn luie stoel met een goed glas wijn erbij. De Rode Loper speelt namelijk met Live borden, welke zijn te volgen vanaf hun site.

Als eerste was Harold klaar. Hij had met wit tegen zijn sterke tegenstander een pion gewonnen, maar moest nog wel zijn paard op a8 zien te bevrijden. Toen dat gelukt was, was zijn tegenstander zo uit het veld geslagen dat hij de randpion van Harold vrije doortocht gaf naar de overkant.

Vervolgens kreeg Joris (zwart), in een partij met ongelijke lopers, de gelegenheid om vanuit het niets een koningsaanval op te bouwen. Een ogenschijnlijke eenvoudige verdedigingszet werd door Joris keihard afgestraft.

Hierna was het mijn beurt om de strijd te staken. Vanuit de opening kwam ik met wit gedrukt te staan en mijn tegenstander had een zwaar overwicht in het centrum. Zijn dubbele vrijpionnen leken dodelijk te zijn, echter maakte hij een foutje waardoor ik kon afwikkelen naar een (theoretische) remisestand. Een maal daar aangekomen was het mijn beurt om vreselijk mis te grijpen, waardoor mijn tegenstander als nog won.

Cees had met wit al vroeg in de opening een pion geofferd en kreeg daarvoor mooi spel in ruil. Het positionele voordeel breidde hij langzaam maar zeker uit, totdat zijn tegenstander niet meer de juiste verdediging kon vinden. Na een vol paard cadeau te hebben gekregen, bracht Cees met een paardenvork de doodsteek toe.

Op dit moment stonden we 3-1 voor en was het eerste matchpunt binnen. De overige 2 partijen van Beat en Gijsbert stonden er echter niet rooskleurig voor.

Beat kreeg te maken met wat zwakke dubbelpionnen die hij 1 voor 1 kwijtraakte. Nog lange tijd probeerde hij zich dapper te verdedigen, maar na 3 pionnen achterstand was er niet veel eer meer te behalen.

Als laatste was alle hoop gevestigd op Gijsbert om toch nog met de winst aan de haal te gaan.

Een blik op het bord was echter niet hoopgevend. Zijn dame was terug gedreven naar h7, waar zij vervolgens 12 zetten gezellig naast de koning op g8 bleef staan. Intussen had wit een mooie stelling opgebouwd. Nadat Gijsbert misgreep om zijn pion op a7 te redden, maakte zijn tegenstander het mooi af.

Dit bracht de eindstand op 3-3. Jeroen (en ook Johan Kroon) hebben alles via internet kunnen volgen en zullen zich ongetwijfeld hebben zitten verbijten met alle schaak engines binnen hand bereik.

Er is nog geen man overboord, maar in de volgende ronde moet er nu wel van Kijk Uit worden gewonnen wat geen sinecure zal zijn.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie