BSG komt net tekort tegen Messemaker


Afgelopen zaterdag 22 april stond alweer de laatste ronde van de KNSB-competitie op het programma. Met een uitwedstrijd tegen Messemaker 1847 uit Gouda om te bepalen wie achter VAS op de tweede plaats zou eindigen. Uiteindelijk na zo’n 5 uur geschaakt te hebben, gingen de matchpunten naar de gastheren: 4½-3½.

Door Ewoud de Groote

De vorige keer dat BSG Messemaker 1847 trof (in 2016) kon ik er niet bij zijn. Het zag er ook naar uit dat het dit jaar het geval zou zijn. Ik had al aan begin van het jaar aangegeven dat ik dan waarschijnlijk dan op Menorca zou zijn om daar een toernooi te spelen. Gelukkig was het toernooi een week naar voren gehaald en zodoende kon ik alsnog meespelen.

Van een goede voorbereiding was van mijn kant geen sprake. Ik kwam pas vrijdagavond terug en was eigenlijk best wel moe. Ik probeerde nog wel wat te bekijken, maar daar had ik gewoon even geen energie voor. Vandaar dat ik maar in de BSG appgroep vroeg: “Dus…tegen wie spelen we morgen eigenlijk?” Daarna ben ik gaan slapen. Soms is de beste voorbereiding helemaal geen voorbereiding. Gewoon lekker schaken!

Het Menorcaanse weer had ik duidelijk niet meegenomen. Bij aankomst op het vliegveld begon het direct al te regenen met zelfs een beetje hagel. Op de speeldag was het niet beter. Kortom: prima schaakweer! Met twee auto’s vol wisten we de speellocatie zonder al te veel problemen te bereiken.

Qua opstellingen weinig verrassingen. BSG kon de spelers opstellen die het wilde, bij de opstellingenformulier van Messemaker was de naam Evert-Jan Evengroen doorgekrast. Wim Heemskerk was de vervanger.

Snelle beslissingen
Na een rustige openingsfase waarin de enige ophef mijn klok was die niet goed werkte/was ingesteld, waren er al vrij snel drie partijen klaar. Allereest was Mark klaar op bord 5. Met wit bood hij al snel remise aan wat door Jan Evengroen werd geaccepteerd. ‘Niet helemaal opgeladen’ verklaarde de witspeler na afloop en dat gold ook voor zijn powerbank. Gelukkig schoot de barman met passend infuus te hulp.

Niet veel later was het bord 6 bij Rein helemaal misgegaan. Tegenstander Ed Roering koos voor een hele scherpe variant. Hoewel Rein aanvankelijk de goede zet deed, belandde hij niet veel later in een tactisch mijnenveld. Niet heel veel later was het uit. Bummer!

Gelukkig kon ik snel iets terugdoen op bord 3. Tegenstander Peter Ypma speelde het niet erg accuraat in de opening en na de zet 12…e5? kon ik geforceerd afwikkelen naar een gewonnen stelling. Ineens stonden alle zwarte stukken verkeerd en kon groot materiaalverlies niet meer voorkomen worden.

Daarna duurde het even voordat er weer een paar uitslagen te noteren vielen. Op bord 7 scoorde Ruben een halfje tegen Frans Bottenberg. In een solide Franse opening probeerde Ruben er wel wat van te maken. Hij verkreeg het loperpaar ten koste van een geïsoleerde pion en zocht naar aanvalsopties, maar die bleken weinig op te leveren. Niet veel later was het remise overeengekomen nadat een bijna symmetrisch eindspel was ontstaan met ongelijke lopers.

Ton zette BSG voor de tijdcontrole op voorsprong. Tegenstander Erik Henning wist niet goed wat hij moest doen tegen de antieke Siciliaanse variant die de Naardense Grootmeester hem voorschotelde. Elk ruilvoorstel van onze Don Ton werd keurig geaccepteerd. Niet veel later had Don Ton alles wat hij wilde: een aanval op de koningsstelling van wit, een krachtige loper op d5 en zelf de opmars tegen eigen koning gestopt. Het was prijsschieten en uiteindelijk werd de partij beslist met een ordinaire truc:

Tijdcontrole
Bij de tijdcontrole ging het mis met de klok van Henk. Daar kregen beide spelers niet genoeg tijd erbij. Niet veel later was het wel duidelijk dat de partij van Timon op bord 8 in remise zou eindigen. De partij was scherp opgezet door Albert Segers, maar al snel nam Timon het initiatief over. Het leek erop dat hij het punt kon bijschrijven maar na het missen van een trucje verloor hij het stuk dat hij voorstond. De stelling die hij toen had zou verloren moeten zijn, maar Timon bleef vechten en hield het uiteindelijk keurig remise.

Daarmee was de kaas wel op voor BSG, want zowel Jesper als Henk hadden geen goede stellingen. Jesper (zwart, bord 4) verloor uiteindelijk van Peter Scheeren. In een Catalaanse opening werden er wat varianten door elkaar gehaald en beide spelers zagen niet alle subtiele verschillen die het gaf. Zoals het ging, kwam mijn broederfiguur na de opening erg passief en planloos te staan. Dit leidde ook tot zetten die niet echt nuttig waren en toen wit de stelling opende, was het een kwestie van tijd voordat wit het punt kon drukken.

Met een stand van 3½-3½ waren alle ogen gericht op wat Henk op het eerste bord deed tegen Wim Heemskerk. In een Franse partij werden alle lichte stukken al snel geruild en bleef er een stelling over met enkel zware stukken. Henk probeerde nog wat deuken in de zwarte koningsstelling te krijgen ten koste van een pion, maar na een onnauwkeurige zet kon zwart het verdedigen en de pion voorsprong behouden. Het eindspel dat volgde was verloren, maar Henk bleef nog lang stug verdedigen. Volgens de computer kon hij nog ergens remise maken, maar dat was lastig te zien. Uiteindelijk werd hij naar een nul gespeeld.

Daarmee was de nederlaag beklonken en eindigden we in klasse 2C op de derde plaats.

Messemaker 1847 (2148) – BSG (2143) 4½-3½
1. Wim Heemskerk (2151) – Henk van der Poel (2226) 1-0
2. Erik Hennink (2142) – Ton van der Heijden (2280) 0-1
3. Peter Ypma (2297) – Ewoud de Groote (2208) 0-1
4. Peter Scheeren (2347) – Jesper de Groote (2189) 1-0
5. Jan Evengroen (2118) – Mark Grondsma (2113) ½-½
6. Ed Roering (2159) – Rein Brouwer (2093) 1-0
7. Frans Bottenberg (2016) – Ruben Hilhorst (1975) ½-½
8. Albert Segers (1952) – Timon Brouwer (2056) ½-½

Jammer dat we het seizoen matig begonnen met een nederlaag tegen Philidor Leiden en een gelijkspel tegen Rokado. Daarna leken we de draad wel weer goed op te pakken. Helaas konden we het VAS niet moeilijker maken en bleven we steken op een gelijkspel. Tegen Sliedrecht pakten we een mooie overwinning.

Topscorers
Ton sloot het seizoen af in stijl en kwam daarmee op 7 uit 8. Hij begon stroperig met twee halfjes in zijn eerste 2 witpartijen, maar daarna scoorde hij enkel paaltjes. Ook Mark had wel een goed seizoen, met 5½ uit 8 bleef hij netjes ongeslagen. Met name met zwart scoorde hij erg goed (3½ uit 4). Timon had ook een lekker seizoen. Met een speelstijl waarbij hij altijd wel wat kansen krijgt, scoorde hij aan het begin 4 overwinningen op rij om uiteindelijk ook op 5½ uit 8 te komen.
De rest scoorde helaas bijna allemaal kleine minnetjes. Dat kan beter mannen!

Tot volgend seizoen!

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie