BSG 2 aan kop na winst op Paul Keres 4


Door Ruben Hilhorst

In de derde ronde van de KNSB competitie speelden we thuis tegen het sterke Paul Keres 4. Een team dat net als Moira Domtoren 1 een serieuze concurrent is in de strijd om het kampioenschap. In ronde 2 hadden we gewonnen van Moira Domtoren 1. Konden we deze lijn voortzetten tegen Paul Keres?

BSG 2 had de bordvolgorde gewijzigd om eventuele voorbereiding van onze tegenstanders moeilijker te maken. Daarom speelde Theo op bord 1 tegen Yuri Gassner. Qua rating zijn het twee volkomen gelijkwaardige tegenstanders, maar zaterdag had Theo zijn dag niet. Al snel na de opening had hij een mindere stelling. Om mat af te wenden gaf Theo de kwaliteit, maar het resterende eindspel was daarna niet te houden (0-1). Gelukkig kwamen we langszij door een winstpartij van Herman. Het leek dat zijn tegenstander  Morteza Adigozalpour iets beter stond met een loperpaar en een paard op e4 dat op f6 dreigde te landen. Bij het etentje na afloop legde Herman uit dat hij het allemaal had gezien en dat hij de controle over de stand geen moment kwijt was geweest. (1-1).

Daarna eindigden een paar partijen in remise. Joan viel in op bord 6 en speelde tegen Mark Uildriks. Er ontstond een boeiende partij waarin beide spelers niet voor elkaar onder deden. De remise was dan ook terecht. Ruben Hilhorst speelde ook remise, al was hij niet tevreden over zijn spel. Na een gelijke opening beoordeelde hij een afwikkeling verkeerd en kwam hij in een slecht eindspel terecht. Zijn tegenstander Max Viergever had de keuze uit diverse voortzettingen en koos de verkeerde waardoor het remise werd. Frans speelde een rustige opening waarin hij de stelling steeds onder controle hield. Toen zijn tegenstander een foutje maakte, won Frans een pion en leek winst haalbaar. Maar in een dame-eindspel won Pieter van Wijk de pion terug en was het remise. (2,5-2,5).

De resterende borden gaven hoop. Na een enerverende partij had Ruben Piël een gunstig eindspel bereikt. Hij gaf zijn voordeel niet meer uit handen en won van Olaf Vlieger. De partij van Rob tegen Erik Corneth was ook een zwaar gevecht. Eerst had Rob het initiatief maar later verloor hij een pion. Beide spelers hadden een dame en lopers van ongelijke kleur waardoor Rob praktische kansen had. Corneth slaagde er echter in met zijn koning de opmars van diens vrije b-pion te ondersteunen en won. (3,5-3,5).

Gelukkig stond Tom intussen gewonnen tegen Jan Prins. Na een lange manoeuvreerpartij waarin beide partijen aan elkaar gewaagd waren, had Tom een gunstig toreneindspel op het bord gekregen. Hij switchte zijn toren van de koningsvleugel naar de damevleugel en viel beslissend binnen. (4,5-3,5).

De volgende ronde is op 25 November uit tegen de reserves van Moira Domtoren. Ze staan gedeeld 2e dus ook dit team mag niet onderschat worden.

De volledige uitslag:

Comments & Responses

Geef een reactie